19 Δεκεμβρίου 2022

Μια από τα ίδια η τουριστική προβολή του βορείου Αιγαίου για το 2023

 

550.000 ευρώ για προσέλκυση τουριστών ή για προβολή και δημόσιες σχέσεις της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη;

Την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου, πρόκειται να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο βορείου Αιγαίου, το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας. Οι πιστώσεις που θα διατεθούν ανέρχονται στα 550.000 ευρώ, ωστόσο το τελικό ποσό που θα διατεθεί είναι άγνωστο.

Διότι η Περιφερειακή Αρχή του κ. Μουτζούρη συνηθίζει να τροποποιεί τον αρχικό σχεδιασμό προσθέτοντας σειρά δράσεων και έτσι το τελικό ποσό που θα δαπανηθεί θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αυξηθεί. Όπως έγινε στην περίπτωση του προγράμματος τουριστικής προβολής του 2022 που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και έφθασε ο προϋπολογισμός του στα 700.000 ευρώ.

Το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής μοιάζει να είναι αντιγραφή του προηγούμενου. Πιθανότατα, για λόγους επικοινωνιακούς, η κατανομή των 550.000 ευρώ, γίνεται ανά νομό 100.000 για Λέσβο – Λήμνο, 100.000 για Χίο και 100.000 για Σάμο – Ικαρία, ενώ ένα κονδύλι 250.000 ευρώ θα δαπανηθεί για δράσεις που υποτίθεται ότι αφορούν όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Είναι η πρώτη χρονιά που γίνεται κατανομή των πόρων ανά νομό. Ωστόσο η κατανομή αυτή δεν αιτιολογείται και φαίνεται να μην υπάρχει κανένα κριτήριο που να αιτιολογεί την συγκεκριμένη κατανομή.

 Στην εκτενή εισήγηση του θέματος μπορεί να δει κανείς ανεπεξέργαστα στατιστικά στοιχεία που απλά καταγράφονται για να καταγραφούν, ενδιαφέρουσες ιδέες για τουριστική προβολή (όπως είναι η δημιουργία τουριστικού παρατηρητήριου) και μια αγωνιώδη προσπάθεια η Περιφέρεια να πει ότι θα τα κάνει όλα.

 Όμως, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο εισηγητής (ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Νύκτας) η κατανομή των κονδυλίων μπορεί να αλλάξει με αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής. Δηλαδή ότι απόφαση κι αν πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 21 Δεκεμβρίου, μικρή αξία θα έχει. Η Περιφερειακή Αρχή θα τροποποιήσει την απόφαση όπως εκείνη θέλει εντάσσοντας ή απεντάσσοντας δράσεις, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια.

 Γνωρίζοντας τον τρόπο που λειτούργησε η Περιφερειακή Αρχή τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το ότι το 2023 είναι προεκλογική χρονιά τίθεται το ερώτημα τα 550.000 ευρώ θα δαπανηθούν για την προσέλκυση τουριστών ή για την προβολή και τις δημόσιες σχέσεις της Περιφερειακής Αρχής  Μουτζούρη;
πηγή https://www.stonisi.gr/