7 Δεκεμβρίου 2022

Οι δικαστικοί υπάλληλοι κλείνουν τα δικαστήρια για 2 ώρες καθημερινά

 

Την πλήρη αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου για την Εθνική σχολή δικαστικών υπαλλήλων που ψηφίζεται στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, εκφράζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας, θεωρώντας πως δεν λύνει κανένα από τα χρονίζοντα προβλήματά τους.

Η Ομοσπονδία τους αποφάσισε σε ένδειξη διαμαρτυρίας να βάλει “λουκέτο” στα δικαστήρια αυτή τη βδομάδα:

– Δίωρες διακοπές εργασιών 09.00–11.00 καθημερινά, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Σύλλογοι όλης της χώρας θα ενημερώνουν τους συναδέλφους για τις προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου και τα αιτήματά μας και θα οργανώνουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

– Πανελλαδική Στάση Εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή, κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι διεκδικούν προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, οικονομική αναβάθμιση και επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Διαφωνίες και εναντίωση

Συγκεκριμένα αναφέρουν: “.. Στις 30/11/2022 ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του Σχεδίου Νόμου με τίτλο “Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών – Τροποποιήσεις στον ν. 4871/2021 και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης”.

Έχουμε ήδη επισημάνει ότι το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου δεν “απαντά” σε κανένα απ’ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και δεν ικανοποιεί κανένα απ’ τα δίκαια αιτήματά μας. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σ’ όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και η ψήφισή του, απλά θα δημιουργήσει συνθήκες παραπέρα διαιώνισης των υφιστάμενων προβλημάτων.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, έστω και τώρα, να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και την αντίληψη ότι το Σχέδιο Νόμου θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών και να προβεί ΑΜΕΣΑ:

Α) Σε προκήρυξη διαγωνισμού με ενεργοποίηση του άρθρου 11 του Ν.4798/2021(ΦΕΚ 68Α),τουλάχιστον, για τις περίπου 500 θέσεις Δικαστικών Υπαλλήλων, που έχουν εγκριθεί ως και το έτος 2022.

Β) Σε προγραμματισμό των προσλήψεων Δικαστικών Υπαλλήλων σε βάθος τριετίας, με στόχο την κάλυψη όλων των οργανικών κενών στις Δικαστικές Υπηρεσίες.

Γ) Σε επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών, που είχε καθιερωθεί στη λογική του ότι βιώνουμε παρόμοιες συνθήκες εργασίας με τους Δικαστικούς Λειτουργούς.

Δ) Στην έγκριση σε μόνιμη βάση είκοσι (20) ωρών μηνιαίως για υπερωριακή απασχόληση σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους της χώρας, ως ελάχιστης έμπρακτης αναγνώρισης από την πολιτεία, του ρόλου που τους αναλογεί στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Ε) Στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των υπηρετούντων και νεοδιοριζόμενων δικαστικών υπαλλήλων, από κρατικούς φορείς αποσυνδεδεμένη απ’ τις διαδικασίες πρόσληψης.

Το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ, αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 30/11/2022 και προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεσή μας στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου, αλλά και για να διεκδικήσουμε δυναμικά την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, να κηρύξει:

– Δίωρες διακοπές εργασιών 09.00–11.00, καθημερινά από Δευτέρα 5.12.2022, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Σύλλογοι όλης της χώρας θα ενημερώνουν τους συναδέλφους για τις προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου και τα αιτήματά μας και θα οργανώνουν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

– Πανελλαδική Στάση Εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή, κατά την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ, για

Προσλήψεις Δικαστικών Υπαλλήλων

Καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας

Οικονομική αναβάθμιση

Επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (Ο.Δ.Υ.Ε.)”

Πηγή capital.gr