4 Νοεμβρίου 2022

Δημήτρης Πλατανιώτης: H Πανεπιστημιούπολη στο Καρλόβασι παραμένει στα χαρτιά



 Πιστεύω εγώ όπως και όλοι οι Σαμιώτες ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης, χωρίς να υποτιμήσουμε τον Τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, για το νησί μας. Ως εκ τούτου θα πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν “κόρη οφθαλμού”.

Πριν από κάποιο διάστημα, αρκετό, έγινε μια πολύ ωραία εκδήλωση στην αίθουσα του Δήμου Δυτικής Σάμου με συμμετοχή όλων των αρχών  Κυβερνητικού εκπροσώπου, Βουλευτού μας κ. Στεφανάδη ,κυρίου Σεβαστάκη, Δημάρχων, Πρυτάνεως και καθηγητών για να ενημερώσουν ότι οι μελέτες για την ανακαίνιση είναι έτοιμες, με αφίσα την μακέτα των κτηρίων.

Όντως ήτανε μια πολύ ωραία εκδήλωση,(πλην των φιλοφρονήσεων που αντάλλαξαν  μεταξύ τους,) και μίλησαν όλοι με πολύ ενθουσιασμό για το Πανεπιστήμιό μας. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι εάν είχαν τελειώσει τα κτήρια των Ταμπάκικων θα μπορούσε να φιλοξενηθεί και άλλο τμήμα .

Για όσους δεν γνωρίζουν. Τα Ταμπάκικα αγοράστηκαν το 2000-2002 με σκοπό να δημιουργηθεί η Πανεπιστημιούπολη , με αμφιθέατρα, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και ότι άλλο προβλέπετε.

Από τότε και 22 χρόνια μετά δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να γίνει αυτό για το οποίο αγοράστηκαν τα κτήρια. Σε αυτό όλο ήρθε ο σεισμός και κατέστρεψε πολλά από αυτά, που αν θα είχαν ανακαινισθεί θα μπορούσαν να κρατηθούν όρθια, όπως κρατήθηκε το μουσείο βυρσοδεψίας.

Η σημερινή κατάσταση είναι λίγο περίεργη , οι φοιτητές κάνουν μαθήματα  σε διάφορα κτίρια που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή του Καρλοβάσου  (Νέο ,Μεσαίο, Λιμάνι)  άλλα να έχουν παραχωρηθεί από τον Δήμο και άλλα που ενοικιάζονται  από ιδιώτες, που εισπράττουν αρκετά χρήματα από το Δημόσιο.

Το χειρότερο είναι ότι αναγκάζονται οι φοιτητές να μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή την ίδια μέρα. Ταλαιπωρία και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

Εμείς όλοι οι Σαμιώτες περιμένουμε την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων που θα αποσυμφορήσουν το κέντρο του Καρλοβάσου και θα απελευθερώσουν πολλά κτήρια τα οποία θα μπορούσαν να στεγάσουν διάφορες υπηρεσίες όπως υπηρεσίες που στεγάζονται στο κολυμβητήριο , αστυνομία ,ειρηνοδικείο , ελληνικά ταχυδρομεία, γεωργική υπηρεσία ,περιφέρεια,  κτηνιατρείο κλπ.

Σε όλους λοιπόν τους δημάρχους από το 2002 μέχρι σήμερα καταλογίζονται ευθύνες για το σοβαρό αυτό θέμα και την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Σε πείσμα όλης αυτής της αδιαφορίας οι καθηγητές του Πανεπιστημίου έδειξαν έμπρακτα ότι αγαπούν το Πανεπιστήμιο κάνουν εξαιρετική δουλειά με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιό μας να έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως

Εγώ αποφάσισα σαν ελάχιστη ένδειξη ενδιαφέροντος, να υπενθυμίζω κάθε πρώτη του μήνα ότι υπάρχει ένα Πανεπιστήμιο που πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε και να φροντίσουμε όχι μόνο σαν μέσο ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου μας αλλά και σαν προώθηση των πολιτιστικών και αναπτυξιακών  δρώμενων του νησιού μας.

 

Ραντεβού στην πρώτη του Δεκεμβρίου.

 

Είκοσι δύο χρόνια πληρώνει το Δημόσιο 400.000 ευρώ ενοίκια τον χρόνο από χρήματα φορολογουμένων, σύνολο 8.000.000 ευρώ περίπου, τα συμπεράσματα δικά σας .

 

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ