1 Νοεμβρίου 2022

Για το νέο ναυάγιο νότια της Σαμιοπούλας…

 


Άλλο ένα ναυάγιο έγινε χθες 31-10-2022 το μεσημέρι ανοιχτά της Σαμιοπούλας με λέμβο που αναποδογύρισε και μετέφερε από τα τουρκικά παράλια πάνω από δέκα κατατρεγμένους ανθρώπους. 

Και η λίστα μεγαλώνει… Αφού σε περιοχή μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου έχει ξεκινήσει αντίστοιχη επιχείρηση διάσωσης 68 ατόμων που επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε. 


Όσο μεγαλώνει αυτή η λίστα των ξεριζωμένων ανθρώπων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εξαθλίωση που βιώνουν στις χώρες τους, τόσο εμείς πρέπει να καταδικάζουμε την αντιμεταναστευτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης που οδηγεί σε εγκλωβισμούς, σε απελάσεις και επαναπροωθήσεις, ενώ την ίδια ώρα εργαλειοποιεί τους μετανάστες – πρόσφυγες και μαζί με τον επικίνδυνο ρόλο των διακινητών χάνονται ανθρώπινες ζωές. 

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση! Δε θέλουμε να συνηθίσουμε σε αυτές τις τραγωδίες! Η θλίψη και η συμπόνια μας να γίνει αγώνας ενάντια στις συμφωνίες εγκλωβισμού ΕΕ-Τουρκίας, ενάντια στους πολέμους και τον ξεριζωμό των ανθρώπων από τις πατρίδες τους. 

Διεκδικούμε εδώ και τώρα: 

- Να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας

- Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων

- Να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ και να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον πρόσφυγα το επιθυμεί να ταξιδεύει ελεύθερα στη χώρα προορισμού του

- Κανένα ΚΥΤ στο νησί. Να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης στου Ζερβού. Να μη μετατραπεί το νησί μας σε μία τεράστια φυλακή ανθρώπων. 

Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες!

Σάμος, 01-11-2022