7 Νοεμβρίου 2022

Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για το βόρειο Αιγαίο ζήτησε ο Μυρσινιάς



 Γενναία μέτρα που θα προκαλέσουν αναπτυξιακό σοκ έχουν ανάγκη η Λέσβο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας

Στο άνοιγμα των εργασιών της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηριού Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς ζήτησε την άμεση πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου προς της επιχειρήσεις, καθώς αν και βρισκόμαστε στον 11ο μήνα του 2022, δεν έχουν εξοφληθεί οι οφειλές του κράτους προς τις επιχειρήσεις που αφορούν το 2021.


 Παράλληλα ο κ. Μυρσινιάς ζήτησε την επέκταση της επιδότησης του κόστους των μετακινήσης και στους επισκέπτες των νησιών. Μέτρο που είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου στους αγώνες του Επιμελητηρίου Λέσβου για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Ζήτησε την επαναφορά του μέτρου σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έκανε ονομαστική αναφορά στην Λήμνο και τον Αϊ Στράτη δύο νησιά που είχαν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ μέχρι το 2015.



Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας τόνισε πως επηρέασε το νησί της Λέσβου πιο έντονα από ότι την ηπειρωτική Ελλάδα, στοιχείο που αποτυπώνεται σε όλους τους οικονομικούς δείκτες όπως είπε. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Αλλά και στο κύμα αποεπένδυσης που αντιμετωπίζει η οικονομία της Λέσβου και όλων των νησιών του βορείου Αιγαίου εδώ και πολλά χρόνια.



Για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προβλημάτων ο κ. Μυρσινιάς ζήτησε από τους παριστάμενους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων γενναία μέτρα που θα δημιουργήσουν ένα οικονομικό σοκ στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ζήτησε την σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής για την ανάπτυξη του βορείου Αιγαίου στο πρότυπο της αντίστοιχης επιτροπής που έχει συσταθεί για την Θράκη, τη εκπόνηση ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για το βόρειο Αιγαίου και την θέσπιση ισχυρών κινήτρων για την εγκατάσταση και την δημιουργία νέων επιχειρήσεων στα νησιά της περιφέρειας. Ο κ. Μυρσινιάς επανέλαβε την πρόταση του Επιμελητηρίου Λέσβου για την δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης βορείου Αιγαίου. Εξειδικεύοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά η Λέσβος και το βόρειο Αιγαίο μεταξύ άλλων τόνισε:

- Δημιουργία πυκνού και σταθερού συγκοινωνιακού δικτύου.

- Χρηματοδότηση επικοινωνιακής εκστρατείας για την βελτίωση της εικόνας της Λέσβου.

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/