3 Νοεμβρίου 2022

Τουρκοσειρές: Τέλος … μέχρι νεωτέρας! Γράφει ο Λεωνίδας ΚουμάκηςΟι τουρκοσειρές τζάμπα πράγμα στις οποίες είναι εθισμένοι ορισμένοι ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μας τέλειωσαν – τουλάχιστον για φέτος. 

Από συστάσεως του Παρατηρητηρίου Διαφημίσεων σε τουρκοσειρές της Ελληνικής τηλεόρασης, τον Απρίλιο του 2020, μόνο τρεις από τους επτά πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας υπέκυψαν στον πειρασμό του τζάμπα-πράμα μεταδίδοντας τουρκική γλώσσα, επιδεικνύοντας τουρκική σημαία και κάνοντας τουρκική προπαγάνδα μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Η κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ) ποτέ δεν έχει μεταδώσει τουρκοσειρές από τις διάφορες συχνότητες της. Το ίδιο και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός OPEN, συμφερόντων οικογένειας Σαββίδη. Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA αν και κατά το παρελθόν είχε μεταδώσει πολλές τουρκοσειρές, υπό την νέα ιδιοκτησία του (συμφερόντων οικογένειας Μαρινάκη) δεν έχει μεταδώσει καμιά τουρκοσειρά. Το ίδιο και ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA: Κατά το παρελθόν έχει μεταδώσει τουρκοσειρές, αλλά τα τελευταία χρόνια απέχει συστηματικά, παρά τις πάμφθηνες «προσφορές» που σίγουρα θα έχει.

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί που μας έδωσαν την εντύπωση «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» είναι ο ΣΚΑΙ (συμφερόντων οικογένειας Αλαφούζου), ΣΤΑΡ (συμφερόντων οικογένειας Βαρδινογιάννη) και ΑΝΤ1 (συμφερόντων οικογένειας Κυριακού).

Ειδικά ο τελευταίος (ΑΝΤ1), αν και κατά το παρελθόν θησαύρισε με την συνεχή μετάδοση τουρκοσειρών τζάμπα-πράμα, είχε δεχτεί και συγχαρητήρια για την αποχή του απο τουρκοσειρές το φθινόπωρο του 2021, μετά την υβριδική επίθεση της Τουρκίας εναντίον της χώρας μας. Δυστυχώς το 2022 υπέκυψε και πάλι σε «τουρκοσειρά τζάμπα πράμα», αλλά αυτή τη φορά τιμωρήθηκε από το τηλεοπτικό κοινό με μονοψήφια τηλεθέαση και αρνητικά σχόλια.

Την ώρα που ο γειτονικός «Απατεώνας δικτάτορας» (κατά Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου) μαζί με την ψευτο-σουλτανική αυλή του έκανε πρωτόγνωρες υβριστικές και προσβλητικές επιθέσεις εναντίον των Ελλήνων και της χώρας μας, την ώρα που ο φασίστας-συνέταιρος της τουρκικής εξουσίας έσπειρε συστηματικά φανατισμό, μίσος και προκλητικά παραμορφωμένη ιστορία στην τουρκική νεολαία, στην Ελλάδα κάποιοι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας έδιναν την εντύπωση ότι βρίσκονται στον δικό τους κόσμο.

Μετέδιδαν καθημερινά, πρωί-βράδυ, τουρκοσειρές - τζάμπα πράμα για να βγάλουν περισσότερα χρήματα, επιδεικνύοντας εθνική αναισθησία και πλήρη αδιαφορία απέναντι στις δικαιολογημένες ευαισθησίες των τηλεθεατών τους.

Το «κύκλωμα» που τροφοδοτεί τις τουρκοσειρές με διαφημιστικό χρήμα είναι τα διάφορα media shops τα οποία «διαχειρίζονται», υποτίθεται επαγγελματικά, την κατανομή των διαφημίσεων.

Πώς όμως παρατηρείται το φαινόμενο να μεταδίδονται 8 (ναι, οκτώ) διαφημιστικά μηνύματα της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ σε μια και μοναδική εκπομπή τουρκοσειράς (Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022), η οποία βρέθηκε (ως συνήθως) στην όγδοη θέση μεταξύ εννέα εκπομπών της απογευματινής ζώνης;

Πώς γίνεται να μεταδίδονται καθημερινά 2, 3, 4 ή και 5 διαφημιστικά μηνύματα της ίδια εταιρίας, μέσα στην ίδια εκπομπή μιας τουρκοσειράς;

Πώς γίνεται άγρια χαράματα να μεταδίδονται πολλές διαφημίσεις σε τουρκοσειρά με εξευτελιστική τηλεθέαση που έφθασε ακόμα και κάτω από την μία μονάδα; Γιατί οι διάφορες εταιρίες που πληρώνουν διαφήμιση από την τσέπη των πελατών τους δεν διαμαρτύρονται; Μήπως το «κύκλωμα» είναι πανίσχυρο και κάνει ό,τι θέλει – όχι φυσικά για το συμφέρον των πελατών του;

Μήπως υπάρχει ειδικό «κίνητρο» προς τα media shops ώστε να φορτώνουν τις τζάμπα-πράμα τουρκοσειρές με διαφημίσεις, έναντι έξτρα «αμοιβής» μέσω διαφόρων «επιστροφών»; 

Κάποια εξήγηση θα υπάρχει τελικά για την καθημερινή μετάδοση δεκάδων διαφημιστικών μηνυμάτων σε τουρκοσειρές, ακόμα και όταν έχουν εξευτελιστική τηλεθέαση.

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2022 που τερματίστηκε η μετάδοση τουρκοσειρών από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΤΑΡ και ΣΚΑΙ, είχαν «διοχετευτεί» στις δύο τουρκοσειρές περισσότερα από 600 διαφημιστικά μηνύματα.

Από αυτά, τα 58 διαφημιστικά μηνύματα στο ΣΤΑΡ για πέντε εκπομπές (η σειρά τέλειωσε στις 7/10/2022) και τα 550 στον ΣΚΑΙ για δέκα εκπομπές (η σειρά τελείωσε στις 14/10/2022).

Όλες οι εταιρίες που πλήρωσαν διαφημιστικό χρήμα στις τουρκοσειρές με την «επιστημονική» καθοδήγηση των «επαγγελματιών» των media shops,  τον μήνα Οκτώβριο 2022, βρίσκονται σε σχετικό πίνακα εδώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις δεκάδες τουρκοσειρές που παράγονται και μεταδίδονται σήμερα στην Τουρκία (και όχι μόνο), αρκετές είναι επιδοτούμενες με προκλητική τουρκική προπαγάνδα (Παραποίηση ιστορίας, «πατριωτικές» σειρές με τούρκους υπέρ-ήρωες, ύμνους για τον «γενναίο τούρκο στρατιώτη» και τα «κατορθώματα» του κ.λ.π).

Μια (προφανώς επιδοτούμενη) τηλεοπτική σειρά του φιλο-κυβερνητικού σταθμού ATV, δαιμονοποιεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν κάνοντας συνεχώς απροκάλυπτη προπαγάνδα εναντίον του. Στα τελευταία επεισόδια της σειράς αναδύεται ανάγλυφα η παραφροσύνη του «συστήματος Ερντογάν» που επεμβαίνει ακόμα και στα σενάρια των επιδοτούμενων τηλεοπτικών σειρών τα οποία (ούτως ή άλλως) γράφονται από «δικούς του» ανθρώπους:

Σύμφωνα με το σενάριο, η «συμμορία» του ιμάμη Γκιουλέν σε αγαστή συνεργασία με την CIA καθώς και  Γάλλους και άλλους Αμερικανούς πράκτορες, κλέβουν από την Συρία φονικούς πυραύλους, τους οποίους μεταφέρουν μέσω μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης-βιτρίνας απέναντι από την Ελλάδα, σχεδιάζοντας να πλήξουν «στόχους» μέσα στην Ελλάδα. Ο στόχος των «ιμπεριαλιστών» είναι να δημιουργηθεί ένας αντιπερισπασμός στα δυτικά της Τουρκίας με πόλεμο Ελλάδος-Τουρκίας (οι «συνωμότες» θεωρούν δεδομένο πως η Ελλάδα θα απαντήσει υποχρεωτικά όταν δεχτεί την επίθεση πυραύλων), ώστε να ιδρυθεί Κουρδικό κράτος στα ανατολικά, να ελεγχθούν πλήρως οι ενεργειακές πηγές Μοσούλης - Κιουρκούκ και να διαμελιστεί η Τουρκία. Η «λεπτομέρεια» που δεν εξηγεί η τηλεοπτική σειρά είναι πως η «συμμορία» του ιμάμη Γκιουλέν και οι λοιποί «ιμπεριαλιστές» επιδιώκουν πόλεμο με διαρκείς εκκλήσεις ειρήνης και πως οι ισλαμιστές με τους φασίστες συνεταίρους τους επιδιώκουν ειρήνη με καθημερινές ύβρεις, προσβολές και συνεχείς προκλήσεις! Ανάγλυφη η παράνοια της τουρκικής εξουσίας που γράφει αυτά τα σενάρια και τα επιδοτεί…

Περισσότερες πληροφορίες που αφορούν το θέμα των τουρκικών σειρών της ελληνικής τηλεόρασης είναι διαθέσιμες στην ενότητα ΤΟΥΡΚΟΣΕΙΡΕΣ 2020/22 της ιστοσελίδας του International Hellenic Association.