3 Σεπτεμβρίου 2022

Προσπάθησαν να αναζητήσουν θέσεις των ελληνικών S-300 στην Κρήτη οι Τούρκοι; Φοβούνται πιθανή μετακίνηση τους σε νησιά του Α.Αιγαίου; Τούρκος διπλωμάτης αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα ανησυχεί σοβαρά από την πιθανή απόκτηση αεροσκαφών F-35 από την Ελλάδα
Μέγα θέμα με επίκεντρο της Κρήτη εγείρουν εντελώς ξαφνικά οι Τούρκοι ( ή μήπως όχι) , με αφορμή το ανύπαρκτο  “κλείδωμα” τουρκικών αεροσκαφών F-16 δυτικά της Ρόδου, τα οποία προηγουμένως είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Οι Τούρκοι σύμφωνα με διάφορες δημοσιογραφικές πηγές, αναζητούσαν πιθανόν την θέση των ελληνικών συστοιχιών S-300 με αεροσκάφη F-16, κάτι που φαίνεται μη λογικό αφού θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο ανώδυνα με την χρήση του τουρκικού δορυφόρου Göktürk-2, ο οποίος αφορά καθαρά αμυντικές λειτουργίες  για τον τουρκικό στρατό.

Κάτι ανάλογο πάντως είχαν πράξει τουρκικά μαχητικά το 2006, όταν ένας Τούρκος πιλότος κτύπησε θανάσιμα τον Σμηναγό Ηλιάκη, κοντά στην Κάρπαθο με τα γνωστά επακόλουθα.

Τα ερωτήματα για την όποια προσπάθεια των Τούρκων στην Κρήτη είναι τα εξής:

Επιχείρησε η Άγκυρα να εντοπίσει την παρουσία των ελληνικών συστοιχιών, εν αναμονή πιθανών προκλήσεων στο Αιγαίο;

Για ποιον λόγο δεν έγινε χρήση του τουρκικού δορυφόρου Göktürk-2;

Γιατί εγείρεται τώρα ανύπαρκτο θέμα της χρήσης των ελληνικών πυραύλων S-300 στο ΝΑΤΟ από την τουρκική πλευρά;

Γιατί συντηρείται καθημερινά η εθνικιστική ρητορική της Τουρκίας, παίζοντας το παραμύθι των δήθεν “ ελληνικών παραβιάσεων του τουρκικού εναερίου χώρου;”

Όλα καταδεικνύουν σαφή σχεδιασμό για πιθανό επεισόδιο σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αφού έτσι το ΑΚΡ θα κερδίσει πόντους στην εκλογική κούρσα.  

Οι Τούρκοι επιτελείς όμως ως στρατιωτικοί, ενδεχομένως να φοβούνται ένα ακόμη σοβαρό σενάριο από την χώρα μας, αυτός της πιθανής μετακίνησης των ελληνικών πυραύλων σε νησιά του Ανατολικού αιγαίου σε περίπτωση ελληνοτουρκικής κρίσης, κάτι που σίγουρα έχουν κατά νους ( S-400 για τα μικρασιατικά παράλια) και οι ίδιοι σε ανάλογη περίπτωση.

Ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Hasan Göğüş με άρθρο στην ιστοσελίδα yetkinreport.com, αναφέρει σήμερα  μεταξύ άλλων ότι “ κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν τρία περιστατικά όπου στοιχεία της ελληνικής αεροπορίας παρενόχλησαν τουρκικά F-16 με «κλείδωμα ραντάρ».

“Κλείδωμα ραντάρ” σημαίνει την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για την εκτόξευση πυραύλου.

Τέτοια επεισόδια μεταξύ τουρκικής και ελληνικής αεροπορίας έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν στο Αιγαίο.

Ωστόσο, τα τουρκικά F-16 που “παρενοχλήθηκαν” στην ανοιχτή θάλασσα την περασμένη εβδομάδα εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ.

Όπως θα θυμάστε, οι S-300 που αγόρασε η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση από τη Ρωσία το 1997, αναπτύχθηκαν στο νησί της Κρήτης το 1999, υπό την πίεση της Τουρκίας και τις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι πολύ καλό να υποστηρίζουμε ότι οι S-300 είναι ξεπερασμένο μοντέλο και ότι οι τουρκικοί S-400 αποτελούν απειλή για τα F-35, το ερώτημα όμως παραμένει:

Η Ελλάδα δικαιούται ρωσικούς πυραύλους ενώ η Τουρκία όχι; Γιατί το ΝΑΤΟ σιωπά;

Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της στη μέση της Μεσογείου. Στην καλύτερη περίπτωση η ελληνική πλευρά, μπορεί να δηλώσει ότι τα τουρκικά F-16 δεν συμπλήρωσαν το σχέδιο πτήσης, ως δικαιολογία για παρενόχληση", αναφέρει ο ίδιος.

Μήπως εδώ ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης, προσπαθεί να μας πει εμμέσως πλην σαφώς με προκλητικό τρόπο, ότι “η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμα και να ρωτήσει την Άγκυρα για να ενεργοποιήσει τους S-300;

Εάν εννοεί κάτι τέτοιο ο ίδιος, τότε η αλαζονεία των γειτόνων μας έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα.    


Το σίγουρο σε όλα αυτά είναι ότι, αν η χώρα μας μετακινούσε τους S-300 για παράδειγμα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τότε θα είχαμε στο έπακρο πραγματική προστασία του θαλάσσιου και εναέριου εθνικού χώρου, και οι Τούρκοι θα μετρούσαν πάρα πολλές φορές τις προθέσεις τους το επόμενο διάστημα.


ΠΗΓΗ https://www.pentapostagma.gr/