20 Σεπτεμβρίου 2022

Εξευτελίστηκε εντελώς ο Ταγίπ Ερντογάν: Έπεσε στην “παγίδα” που του έστησε η δημοσιογράφος Judy Woodruff:ν Η εισβολή είναι εισβολή! (video)

 
Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι “δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εισβολή”, όταν ρωτήθηκε επίμονα από την γνωστή και δημοφιλή δημοσιογράφο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης (PBS) των ΗΠΑ, Judy Woodruff.

Η απάντηση του κ.Ερντογάν προκάλεσε αίσθηση στους διπλωματικούς κύκλους, διότι στην πραγματικότητα παραδέχθηκε ότι η εισβολή είναι εισβολή και τίποτα άλλο. Και η απάντηση του θεωρείται ότι αφορά όλες τις εισβολές σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να αποκαλύψει ότι λέει πάντα στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι πρέπει να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους κατοίκους της. Είναι μία φράση που χρησιμοποιείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου ασφαλείας για την Κύπρο.

Και οι δύο απαντήσεις θα μπορούσαν να αφορούν κάλλιστα και την Κύπρο, και αυτό τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας από διπλωματικές πηγές που ασχολούνται και παρακαλουθούν στενά το Κυπριακό εδώ και πολλά χρόνια.

-Μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η (ρωσική)εισβολή (εναντίον της Ουκρανίας) από τους Ρώσους; Μπορεί να δικαιολογηθεί; ερωτάται από τη δημοσιογράφο του PBS.

O Ταγίπ Ερντογάν, μέσω μεταφραστή, απαντά ως εξής: Λοιπόν, καμία εισβολή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Μια εισβολή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
Προηγουμένως η Judy Woodruff, τον ερωτά ευθέως: Πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να διατηρήσει την Κριμαία;

Και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας απαντά: Από το 2014, μιλάμε με τον αγαπητό μου φίλο Πούτιν γι’ αυτό και αυτό είναι που του ζητήσαμε. Του ζητήσαμε να επιστρέψει την Κριμαία στους νόμιμους ιδιοκτήτες της. Αυτοί είναι οι απόγονοί μας, ταυτόχρονα είναι οι άνθρωποι που μένουν εκεί. Εάν κάνατε αυτό το βήμα προς τα εμπρός, εάν μπορούσατε να μας αφήσετε, θα ανακουφίζατε επίσης τους Τάταρους της Κριμαίας και την Ουκρανία επίσης. Αυτό λέγαμε πάντα. Αλλά από τότε, δυστυχώς, δεν έχει γίνει κανένα βήμα μπροστά, απαντά ο Ερντογάν.



Έχει επίσης σημασία η απάντηση του όταν η δημοσιογράφος των ερωτά εάν θα κερδίσει τις εκλογές:

-Θα αντιμετωπίσετε τους ψηφοφόρους της χώρας σας το επόμενο έτος για επανεκλογή σας. Πιστεύεται ότι θα κερδίσετε; Ή θα μπορούσε η Τουρκία να πάει προς άλλη κατεύθυνση;

-Δεν ανησυχούμε για τη νίκη (μας) στις εκλογές. Κανείς δεν θα μας αντικαταστήσει, γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική, απαντά ως να …γνωρίζει από τώρα το εκλογικό αποτέλεσμα.

-Πρέπει να σας ρωτήσω γιατί βρίσκεστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και, όπως ξέρετε, είχαμε εκλογές εδώ τα δύο τελευταία χρόνια, όπου ένας από τους υποψηφίους (ο Ντόναλντ Τραμπ) δεν δέχτηκε τα αποτελέσματα και τα αμφισβήτησε. Θα μπορούσατε να δείτε κάτι τέτοιο να συμβαίνει στην Τουρκία;

Ο Ερντογάν απαντά ως εξής: Λοιπόν, αυτά είναι κοινά πράγματα. Συμβαίνουν συνέχεια. Υπάρχει ήττα σε μεγάλο βαθμό και δεν υπάρχει νίκη. Όμως αυτή τη στιγμή είμαστε σε τέτοια θέση που θα μπορέσουμε να θριαμβεύσουμε, λέει διότι πιθανότατα θα γίνει νοθεία στις επόμενες τουρκικές εκλογές.

-Σε τι μορφή θα λέγατε ότι είναι η σχέση σας με τις Ηνωμένες Πολιτείες; ερωτά η Judy Woodruff.

Ερντογάν: Δεν μπορώ να πω ότι οι σχέσεις μας είναι ιδανικές. Γιατί; Διότι ο όγκος των συναλλαγών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποτίθεται ότι είναι εδώ που είναι σήμερα.

Και στην αμυντική βιομηχανία, δεν είμαστε στο επίπεδο που επιθυμούμε. Για παράδειγμα, έχουμε το εκκρεμές ζήτημα των F-16. Έχουμε ζητήσει να προμηθευτούμε τα (αμερικανικά μαχητικά) F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντίθετα, όμως, λαμβάνονται ορισμένες πολιτικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτό δεν έπρεπε να συμβαίνει με δύο φιλικές χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Τουρκία.

Έχουμε μιλήσει με τους Ρεπουμπλικάνους και έχουμε λάβει την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών. Εάν δεν μπορούμε να βγάλουμε αποτέλεσμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα F-16, τι θα κάνουμε; Φυσικά, θα φροντίσουμε τον εαυτό μας, λέει αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προμηθευτεί αεροπλάνα από άλλες αγορές. Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα θα απεθυνθεί και στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: (PBS) ΗΠΑ, συνέντευξη στην Judy Woodruff