15 Σεπτεμβρίου 2022

Τσαβούσογλου: «Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε»

 

«Εμείς δεν χρειάζεται καν να απαντήσουμε σε αυτά τα λόγια. Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όταν κλήθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, να σχολιάσει την φράση «τους περιμένουμε στο φως της ημέρας» του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα, από το Παρίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως: «…όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ωστόσο και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αξιωματούχων τις προσεχείς εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της επερχόμενης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Δεν υπάρχει μια προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν υπήρξε μια τέτοια πρωτοβουλία», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η Ελλάδα ενοχλήθηκε που η Τουρκία έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο. Πρώτα υπογράψαμε με την Λιβύη τη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Μετά καθορίσαμε τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Εννέα φορές προσπάθησαν να μπουν τα πλοία της Ελλάδας, των ελληνοκυπρίων και τρίτων χωρών. Όλα αυτά τα εμποδίσαμε με διπλωματικές προσπάθειες και με τα μέτρα που λάβαμε στο πεδίο. Η προβολή και η επιτυχία της Τουρκίας στον διεθνή χώρο τρελαίνει την Ελλάδα.  Για αυτό η Ελλάδα θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Οι παρενοχλήσεις, το κλείδωμα (με τα ρανταρ) είναι καποια από αυτά τα παραδείγματα. Επιπλέον, η Ελλάδα αναφέρει συνεχώς ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις (σ.σ. κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία). Είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ ενοχλημένοι και για αυτό».