Ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής
Αδιαφάνεια και μη σεβασμό στους θεσμούς καταλογίζουν στην κυβέρνηση τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και πλέον όχι μόνο εξαιτίας των χειρισμών της στο θέμα των υποκλοπών. Αντίθετα, ένα νέο σκάνδαλο, αυτό του «τεμαχισμού έργων εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος της Βουλής», μπαίνει αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Αδιαφάνεια και μη σεβασμό στους θεσμούς καταλογίζουν στην κυβέρνηση τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και πλέον όχι μόνο εξαιτίας των χειρισμών της στο θέμα των υποκλοπών. Αντίθετα, ένα νέο σκάνδαλο, αυτό του «τεμαχισμού έργων εκατομμυρίων ευρώ από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να αποφευχθεί ο έλεγχος της Βουλής», μπαίνει αυτή τη φορά στο μικροσκόπιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.
Ειδικότερα, θυμίζοντας ότι με νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «θεσπίστηκε καθεστώς αδιαφάνειας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αφού έχει πλέον τη δυνατότητα να διαχειρίζεται ‘μυστικά κονδύλια’, ακριβώς όπως το υπουργείο Εξωτερικών, και η υποχρέωση ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας περιορίζεται μόνο στις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ», στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται ‘όργιο απόρρητων δαπανών’.
Αφορμή στάθηκε μία διοικητική αστοχία, που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα της ιστοσελίδας Solomon. Τον Δεκέμβριο του 2021, αναρτήθηκε στη Δι@υγεια , προφανώς εκ παραδρομής, εντολή πληρωμής απόρρητης δαπάνης ύψους 24.304 ευρώ για έργο πληροφορικής με τίτλο ΥΠΕΡΙΩΝ, όταν το έργο με αυτή την κωδική ονομασία έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό κόστος 11,9 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως προέκυψε αργότερα, δε, από τον αριθμό πρωτοκόλλου της απόφασης, υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 112 τέτοιες αποφάσεις για παρόμοιες απόρρητες δαπάνες, μόνο μέσα στο 2021, κάνοντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να μιλούν για «ένα πραγματικό όργιο απόρρητων δαπανών», το οποίο νομιμοποίησαν με την ψήφο τους, όπως λένε, οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Τούτων δοθέντων, διερωτώνται με νόημα αν το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει επιλέξει αυτόν το πρωτόγνωρο τρόπο ‘κατάτμησης δαπανών’ προκειμένου να παρακάμπτει την υποχρέωση ενημέρωσης της Βουλής, αλλά και αν είναι αυτή η ‘διάφάνεια’ και η ‘τάξη’ που έχει υποσχεθεί πολλές φορές από το βήμα της Βουλής ο υπουργός στις διαδικασίες δαπανών του υπουργείου του. «Υπάρχει έστω ο ελάχιστος σεβασμός στις λειτουργίες του Κοινοβουλίου ή και αυτό αντιμετωπίζεται ως πιθανός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;», ρωτούν, συνδέοντας το θέμα με την υπόθεση των υποκλοπών.
Θεωρούν, εξάλλου, ότι και στις δύο υποθέσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται να χειραγωγεί τις απόρρητες διαδικασίες για να διευκολύνει τις επιδιώξεις της. «Επιβεβαιώνει ότι εχθρεύεται τους θεσμούς διαφάνειας. Εξουδετερώνει κάθε θεσμική εγγύηση που υπάρχει για να ελέγχεται το έργο της», λένε, επιμένοντας πως η δική τους απάντηση δίνεται με τη διαχρονική τους στάση σεβασμού στους θεσμούς και υπέρ της διαφάνειας παντού. «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την αποκατάσταση της νομιμότητας», λένε.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «τεμαχίζει» έργα εκατομμυρίων προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο της Βουλής
Με το νόμο 4686/20, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέσπισε ένα καθεστώς αδιαφάνειας στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το Υπουργείο πλέον αποκτούσε ακόμη και τη δυνατότητα να διαχειρίζεται «μυστικά κονδύλια», ακριβώς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών (!), αφού η υποχρέωση ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας περιορίστηκε μόνο στις δαπάνες άνω των 25.000 ευρώ.
Ζητήσαμε τότε ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβουν όλοι και όλες τις ευθύνες τους. Οι διατάξεις της αδιαφάνειας υπερψηφίστηκαν μόνο από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Σήμερα, 2,5 χρόνια μετά, μια διοικητική αστοχία, που έφερε στην επιφάνεια η δημοσιογραφική έρευνα της ιστοσελίδας Solomon, επιβεβαιώνει και ενισχύει τις ανησυχίες μας.
Τον Δεκέμβριο του 2021, προφανώς εκ παραδρομής, αναρτήθηκε στη Διαύγεια, εντολή πληρωμής απόρρητης δαπάνης ύψους 24.304 ευρώ για έργο πληροφορικής με τίτλο ΥΠΕΡΙΩΝ (δηλαδή μόλις 696 ευρώ κάτω από το όριο που επιβάλλει την ενημέρωση της Βουλής. Σημειώνουμε ότι το έργο ΥΠΕΡΙΩΝ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό κόστος 11,9 εκατομμύρια ευρώ! Όπως φαίνεται και από τον αριθμό πρωτοκόλλου της απόφασης (113), υπάρχουν τουλάχιστον άλλες 112 τέτοιες αποφάσεις για παρόμοιες απόρρητες δαπάνες, μόνο μέσα στο 2021: Ένα πραγματικό όργιο απόρρητων δαπανών. Αυτό το όργιο νομιμοποίησαν με την ψήφο τους οι κυβερνητικοί βουλευτές.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν:
Αυτό τον πρωτόγνωρο τρόπο «κατάτμησης δαπανών» σε έργα εκατομμυρίων έχει επιλέξει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να παρακάμπτει την υποχρέωση ενημέρωσης της Βουλής;
Αυτή είναι η διαφάνεια και η «τάξη» που έχει υποσχεθεί πολλές φορές από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός στις διαδικασίες δαπανών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου; Διαδικασίες που έχουν κατά το παρελθόν μπει στο στόχαστρο ακόμα και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας OLAF;
Υπάρχει, έστω ο ελάχιστος, σεβασμός στις λειτουργίες του Κοινοβουλίου ή και αυτό αντιμετωπίζεται ως πιθανός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια;
Όπως και στο θέμα των υποκλοπών, η κυβέρνηση εμφανίζεται να χειραγωγεί τις απόρρητες διαδικασίες για να διευκολύνει τις επιδιώξεις της. Επιβεβαιώνει ότι εχθρεύεται τους θεσμούς διαφάνειας. Εξουδετερώνει κάθε θεσμική εγγύηση που υπάρχει για να ελέγχεται το έργο της.
Η δική μας απάντηση είναι σεβασμός στους θεσμούς και διαφάνεια παντού. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την αποκατάσταση της νομιμότητας.