19 Σεπτεμβρίου 2022

Τι αναφέρει η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για την επιθετικότητα της Τουρκίας και ποιο επιχείρημα που μας λένε καταρρίπτει




 Η Ελλάδα με επιστολή που κατέθεσε η μόνιμη αντιπρόσωπος μας περιγράφει την επιθετική στάση της Τουρκίας . Στην επιστολή αναφέρονται οι επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν και σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα Έλληνες πολιτικοί -κυρίως της κυβέρνησης αλλά όχι μόνο- επισημαίνεται ότι αυτές διαλύουν «κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα».

Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη: «Αν δεν το κάνουμε έγκαιρα ή υποτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν θα ήθελε πραγματικά να δει».

Άλλα λέμε εντός, αλλά εκτός;

Η επιστολή:

Έχω λάβει οδηγίες  να επιστήσω την προσοχή σας στην τελευταία σειρά εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου, R.T. Ερντογάν, :
• « Η κατάληψη των νησιών δεν μας ενδιαφέρει. Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ότι χρειάζεται. Όπως λέμε, ξαφνικά, μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα».
• «Ελλάδα, κοίτα την ιστορία, γύρνα πίσω στο χρόνο. αν πας πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ. Ένα πράγμα έχουμε να πούμε στην Ελλάδα: θυμηθείτε τη Σμύρνη».
Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια δύο πρόσφατων ομιλιών του Τούρκου Προέδρου για την 100ή επέτειο του ελληνοτουρκικού πολέμου 1919–1922, στην Κουτάχια (29 Αυγούστου 2022) και στη Σαμψούντα (3 Σεπτεμβρίου 2022), ενώπιον μεγάλου ακροατηρίου.
Πέραν αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο Πρόεδρος Ερντογάν, αναφερόμενος στην τουρκική επίθεση του Αυγούστου 1922, παρατήρησε ότι ο ελληνικός λαός είναι τόσο άθλιος σήμερα όσο ήταν τότε. Αναφερόμενος ξανά στην επίθεση του 1922, ρώτησε το κοινό του: «Είμαστε έτοιμοι για την επίθεση του 2023;»
Αυτές οι δημόσιες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου μιλούν από μόνες τους. είναι απρόκλητα, απαράδεκτα και προσβολή κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Ο ανοιχτά απειλητικός χαρακτήρας και ο τόνος τους είναι κάτι παραπάνω από προφανείς, διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία ως προς τον σκοπό τους, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα. Εξάλλου, αυτές οι δηλώσεις κλιμακώνουν μια εξαιρετικά επιθετική ρητορική από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, ακολουθούμενο από άλλους υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, και αποτελούν το κύριο ρεύμα στην επίσημη στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μου τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό συμβαίνει σε μια στιγμή που οι διμερείς μας σχέσεις, όχι με ευθύνη της Ελλάδας, διανύουν αυτή τη στιγμή μια από τις χειρότερες περιόδους τους εδώ και χρόνια.
Αυτή η ρητορική συνδυάζεται με μια απότομη αύξηση των περιστατικών που παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας μου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χτίζει τη ρεβιζιονιστική της ατζέντα μέσω της προπαγάνδας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το εδαφικό status quo όπως καθορίζεται από τις συνθήκες και θέτει έτσι σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
Πέραν των παραπάνω, τέτοιες δηλώσεις πολώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και εμποτίζουν τον τουρκικό λαό με μίσος, έχθρα και περιφρόνηση προς τους Έλληνες γείτονές του, καθιστώντας έτσι ακόμη πιο άπιαστες τις προοπτικές επαναπροσέγγισης. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η τουρκική ηγεσία προφανώς επέλεξε να παρουσιάσει τη μελλοντική επίθεση ως ήδη προετοιμασμένη και, το πιο σημαντικό, ως δικαιολογημένη ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας. Αν δεν φανεί στις πραγματικές της διαστάσεις και δεν αντιμετωπιστεί σωστά από τη διεθνή κοινότητα, αυτή η συνολική στάση της Τουρκίας κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή μας και να προκαλέσει συνέπειες των οποίων η σοβαρότητα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
Σε αυτό το εξαιρετικά ασταθές περιβάλλον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν αποφάσισε πριν από λίγους μήνες να κόψει όλους τους διαύλους υψηλού επιπέδου επικοινωνίας με την Ελλάδα. Η χώρα μου, από την πλευρά της, υποστηρίζει πάντα την ανάγκη για διάλογο ως τον μοναδικό τρόπο επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς, ειδικά με ένα γειτονικό κράτος, το οποίο, ωστόσο, όπως είναι γνωστό σε όλους, διατηρεί μια casus belli απειλή κατά της χώρας μου.
Αυτή είναι απλώς μια σύντομη περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω στοιχεία και στοιχεία σχετικά με το θέμα.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, που εκφράζεται τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, κάτι που δύσκολα μπορεί να βρεθεί σε άλλη περίπτωση διμερών σχέσεων. Αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει να καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη ως θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας και ειρήνης. Αν δεν το κάνουμε έγκαιρα ή υποτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτή που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν θα ήθελε πραγματικά να δει.
Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να κυκλοφορήσετε την παρούσα επιστολή ως έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης, στα σημεία 16 και 78 (α) της ημερήσιας διάταξης και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
(Υπογραφή) Μαρία Θεοφίλη
Πρεσβευτής
Μόνιμος αντιπρόσωπος


ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/