Αναφορά προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών, Κ. Καραμανλή και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με το δίκαιο αίτημα των τοπικών φορέων της Βρίσας - που διατυπώνεται άρτια τεκμηριωμένο στην κοινή τους επιστολή - για την άρση της κατάστασης επικινδυνότητας που έχει κηρυχθεί η περιοχή λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017.
Ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, συμμεριζόμενος απόλυτα την εύλογη ανησυχία των κατοίκων για τις σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που επιφέρει το υφιστάμενο καθεστώς στην τοπική κοινωνία, καθώς και τις συνθήκες εγκατάλειψης του οικισμού που δημιουργεί πλέον η μη άρση της κατάστασης επικινδυνότητας – παρά την θετική προς τούτο εισήγηση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) – καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς, Κ. Καραμανλή και Χ. Στυλιανίδη, να ενεργήσουν άμεσα και να παύσουν να αδιαφορούν για την περαιτέρω υποβάθμιση της Βρίσας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς και η σχετική επιστολή
Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2022
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ.κ Υπουργούς
Υποδομών και Μεταφορών
Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Θέμα: «Άρση της κατάστασης επικινδυνότητας στον οικισμό Βρίσας Λέσβου»
Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τους κ.κ Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας αναφορά με την κοινή επιστολή της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας, του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βρίσας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας με την οποία εκφράζονται η έντονη διαμαρτυρία και η εύλογη ανησυχία για την παρατεταμένη ισχύ της κατάστασης επικινδυνότητας - που έχει κηρυχθεί η περιοχή λόγω του σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017 – και τις σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που επιφέρει το υφιστάμενο καθεστώς στην τοπική κοινωνία.
Επισημαίνεται στην επιστολή ότι η μη άρση της κατάστασης επικινδυνότητας – παρά την θετική προς τούτο εισήγηση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) - δημιουργεί, πλέον, συνθήκες εγκατάλειψης του οικισμού και επιδεινώνει περαιτέρω τη δυνατότητα του χωριού να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας και να ξαναζωντανέψει ως κοινότητα.
Οι τοπικοί φορείς, αφού στηλιτεύουν την ολιγωρία και τις καθυστερήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Πολιτείας όσον αφορά στην διεκπεραίωση των - σχετικών με την αποκατάσταση της περιοχής - υποθέσεων, αιτούνται να ενημερωθούν για τους πραγματικούς λόγους της μη άρσης της κατάστασης επικινδυνότητας καθώς και για τις ενέργειες που προτίθενται να προβούν οι αρμόδιοι Υπουργοί για την ικανοποίηση του εύλογου και δίκαιου αιτήματός τους.
Επισυνάπτεται η επιστολή.
Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.
Βρίσα, 30/8/2022
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΒΡΙΣΑΣ
ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Προς
Υπουργείο Υποδομών και Συγκοινωνιών
Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Δήμο Δυτικής Λέσβου, υπόψη Δημάρχου κου Ταξιάρχη Βέρρου
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υπόψη Περιφερειάρχη κου Κώστα Μουτζούρη
Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου
Βουλευτές Λέσβου
κο Χαράλαμπο Αθανασίου
κα Μαρία Κομνηνάκα
κο Ιωάννη Μπουρνούς
Θέμα: Άρση της επικινδυνότητας στον οικισμό Βρίσας
Είναι γνωστό πως ο σεισμός της 12ης Ιουνίου 2017 προκάλεσε τεράστια καταστροφή όχι μόνο στον οικιστικό αλλά και στον κοινωνικό ιστό της Βρίσας. Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν και, λόγω της κήρυξης του χωριού σε κατάσταση επικινδυνότητας, σταμάτησε και κάθε μορφή κοινοτικής ζωής. Έκτοτε έχουν περάσει πέντε χρόνια και η Βρίσα είναι ακόμα επισήμως σε κατάσταση επικινδυνότητας, παρόλο που αρκετά σπίτια έχουν κτιστεί ή επισκευαστεί και σε ακόμα περισσότερα οι οικοδομικές εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η πυρκαγιά του φετινού Ιουλίου έδωσε ένα ακόμα πλήγμα στη ζωή του χωριού, καθώς, εκτός από περιβαλλοντική η καταστροφή είναι και οικονομική, με την απώλεια ενός μεγάλου μέρους του ελαιώνα του χωριού.
Μετά τον σεισμό και την πυρκαγιά , η κατάσταση επικινδυνότητας στην οποία βρίσκεται κηρυγμένη η Βρίσα δημιουργεί συνθήκες εγκατάλειψης του οικισμού και επιδεινώνει περαιτέρω τη δυνατότητα του χωριού να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας και να ξαναζωντανέψει ως κοινότητα. Καταρχάς, όσοι έχουν, επισκευάζουν ή ανακατασκευάζουν τα σπίτια τους στη Βρίσα, εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχουν, δεν βλέπουν καμία δυνατότητα συνεύρεσης σε έναν κοινό χώρο, όπως ήταν παλιότερα οι εκκλησίες, τα καφενεία ή τα δημόσια κτίρια, όπου υπήρχε η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και ενημέρωσης και για τα ζητήματα της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας. Ακόμα, η απουσία καταστημάτων εντός του οικισμού αποτελεί πραγματικό γολγοθά για τους ηλικιωμένους.
Παράλληλα, πολλοί που έχουν μετοικήσει σε άλλες περιοχές, αν συνεχιστεί η τωρινή κατάσταση, θα αναζητήσουν εκεί εργασία, θα δημιουργήσουν νέο κοινωνικό περίγυρο και το πιθανότερο είναι να επιδιώξουν εκεί μόνιμη εγκατάσταση. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που διαμένουν εκτός Βρίσας λόγω της επικινδυνότητας, υποβάλλονται σε επιπλέον κόπο και έξοδα σε καύσιμα για τις εργασίες τους στο χωριό. Μεγάλο μέρος νέων ανθρώπων που θα ήθελαν να κατοικήσουν στη Βρίσα που ξανακτίζεται δεν θα μπορέσουν να αναπτύξουν επαρκώς επιχειρηματικές ή άλλες δραστηριότητες και το πιθανότερο είναι να αναζητήσουν αλλού καλύτερες επαγγελματικές συνθήκες. Αυτή η πληθυσμιακή αιμορραγία θα οδηγήσει και στην παντελή εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής. Πλήγμα αποτελεί η απουσία κοινωνικής ζωής και για τον τουρισμό, καθώς το χωριό, με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του, ήταν πόλος έλξης για ένα μεγάλο μέρος των επισκεπτών. Φυσικά, ούτε η αποκατάσταση της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας ούτε άλλα παρεμφερή σχέδια μπορεί να προχωρήσουν. Θα μπορούσαμε να απαριθήσουμε πολλά ακόμα προβλήματα που προκύπτουν, αλλά θεωρούμε ότι κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη ευαισθησία μπορεί να τα υποθέσει.
Στην προσπάθειά μας να διερευνήσουμε πώς μπορεί να βρεθεί διέξοδος, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μετάθεση ευθυνών ανάμεσα στις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την υπόθεση της Βρίσας και δεν έχει δρομολογηθεί κάποια μορφή συνεργασίας ή συντονισμού μεταξύ τους, ώστε να βρεθεί λύση, παρόλο που η ΔΑΕΦΚ είχε εισηγηθεί την άρση της επικινδυνότητας. Πέντε χρόνια μετά τον σεισμό, η κατάσταση αυτή είναι επιεικώς απαράδεκτη και δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε αντέχουμε να την υποστούμε περαιτέρω. Ως πρώτο βήμα, σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ποια είναι τα πραγματικά εμπόδια και σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε, ώστε να αρθεί επιτέλους η επικινδυνότητα στη Βρίσα.
Το χωριό μας ήδη έχει πληγεί από δύο μεγάλα δεινά: τον σεισμό και την πυρκαγιά. Η ολιγωρία των υπηρεσιών εξελίσσεται σε ένα τρίτο δεινό, που είναι δική σας ευθύνη αν συνεχιστεί. Θεωρούμε ότι «οι καιροί ου μενετοί» και ως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να έχει δοθεί οριστική λύση.
Σας ενημερώνουμε ότι τόσο η παρούσα επιστολή όσο και η δική σας ανταπόκριση για τα παραπάνω θέματα θα δημοσιοποιηθούν, ώστε να γνωρίζουν οι συγχωριανοί μας πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Φυσικά, από τη δική μας πλευρά θα προχωρήσουμε σε όποιες ενέργειες και με όποια μέσα απαιτούνται, ώστε να ξαναζωντανέψουμε το χωριό μας.
Με εκτίμηση
Τα Δ.Σ.
Της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας
Του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας
Του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Βρίσας «Ο Άγιος Κωνσταντίνος»
Του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας