20 Σεπτεμβρίου 2022

Φάπα και εκ Βρυξελλών: Αδιαπράγματευτη η κυριαρχία της Ελλάδας, απαντά ο Μπορέλ στον Τσαβούσογλου

 

Επιστολή απέστειλε ο Ύπατος Εκπροσώπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα απέσ Josep Borrell προς Τούρκο ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu Τουρκίας σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου ΥΠΕΞ αναφορικά με τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην εν λόγω επιστολή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

· Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

·Είναι βαθιά πεποίθηση [του ΥΕ/ΑΕ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/