2 Σεπτεμβρίου 2022

Δυναμική επιστροφή των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο



 7.339 αφίξεις τον Αύγουστο. Απαραίτητη η επαναφορά του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης βίζας στην πύλη εισόδου

Στις 7.339 ανήλθαν οι αφίξεις Τούρκων τουριστών τον Αύγουστο το 2022 στη Λέσβο. Οι αφίξεις του Ιουλίου ήταν 6.105. Από την επαναλειτουργία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τα Τουρκικά παράλια, τον περασμένο Απρίλιο, περισσότεροι από 15.000 Τούρκοι τουρίστες έχουν επισκεφθεί το νησί . Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί τους τουριστικούς πράκτορες και όλες τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα (ξενοδοχεία, εστίαση).

 
Η εισροή Τούρκων τουριστών θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Η Λέσβος και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι πάντα μια επιλογή για ολιγοήμερες αποδράσεις για τους κατοίκους των Τουρκικών παραλίων εφόσον υπάρχουν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Ωστόσο αναμένεται σταδιακή μείωση του αριθμού των αφίξεων.

Μεγάλο πρόβλημα η έκδοση βίζας
Την φετινή χρονιά, για πρώτη φορά μετά το 2014, δεν λειτούργησε το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης βίζας στην πύλη εισόδου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός Τούρκων - εν δυνάμει επισκεπτών - να μην πραγματοποιήσουν τα ταξίδια τους προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.  Διότι για την έκδοση της βίζας έπρεπε να μεταβούν στις Ελληνικές προξενικές αρχές σε Άγκυρα, Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη.  Κάτι που σημαίνει μεγάλη απώλεια χρόνου και ανάλογες δαπάνες.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως παρότι οι φορείς που εκπροσωπούν τις τουριστικές επιχειρήσεις είχαν ζητήσει, από τον περασμένο Απρίλιο, την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος έκδοσης βίζας το αίτημα τους δεν ικανοποιήθηκε.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως φέτος οι βίζες που δίνονται στους Τούρκους πολίτες είναι μικρής χρονικής διάρκειας, μέχρι 15 ημέρες. Με αποτέλεσμα όσοι λαμβάνουν βίζα να πραγματοποιούν μόλις ένα ταξίδι προς Ελλάδα.

 Η επαναφορά της δυνατότητας έκδοσης βίζας στις πύλες εισόδου των νησιών του ανατολικού Αιγαίου εκτιμάται πως θα αυξήσει  τις επισκέψεις Τούρκων τουριστών. Το Ελληνικό κράτος να αποκομίσει μεγαλύτερα έσοδα, σημαντικά θα είναι τα οφέλη και για τις οικονομίες των νησιών. 
ισόδου
 Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/