1 Σεπτεμβρίου 2022

Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί αναταραχή στο Αιγαίο, είναι απλώς πιόνι

 

«Η Τουρκία γνωρίζει ότι αυτοί που προκαλούν αναταραχές και παρενοχλήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος λειτουργούν ως πιόνια κάποιου», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην Ελλάδα.

«Ξέρουμε ότι όσοι σπέρνουν αναταραχή στο Αιγαίο με κάθε ευκαιρία με την παρενόχληση και την αγένειά τους δεν είναι παρά πιόνια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Οι ναυτικοί μας είναι πολεμιστές στα χνάρια των διαβόητων αρχηγών που μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη και είχαν στη σημαία τους το Κοράνι και κάθε μέρα ξεκινούν την ημέρα τους με την ευχή του Θεού», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, όπου κλιμάκωσε περαιτέρω την ένταση, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρό του την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ερντογάν: Η Ελλάδα προκαλεί αναταραχή στο Αιγαίο, είναι απλώς πιόνι-1
Κορώνες Ερντογάν με πρόσχημα τους S-300 και αναφορά στα F-35
Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία γνωρίζει καλά την ένταση που υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο «για να υπονομευτούν τα συμφέροντα της χώρας». Και υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο για τον οποίο η ΕΕ, την είσοδο στην οποία περιμένουμε, μας αποκλείει και εντάσσει χώρες που δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά πού μετέφερε τη δύναμή του το ΝΑΤΟ, που δεν μας στήριξε στο απόγειο των απειλών κατά της χώρας μας. Γνωρίζουμε τις προθέσεις εκείνων που ρίχνουν όπλα σε τρομοκράτες σε όλο τον κόσμο και ειδικά δίπλα στα σύνορα μας, ενώ δεν μας τα πουλούν», πρόσθεσε.

«Πλέον, πλέουμε στις θάλασσές μας με τις φρεγάτες μας. Κάποιος όμως περιμένει κάτι από κάπου. Υπάρχουμε με τα μη επανδρωμένα μας, τα οπλισμένα μη επανδρωμένα μας και τα Akıncı (drone) μας. Τώρα είμαστε με τον Gökbey (ελικόπτερα) μας. Τώρα, με αυτά τα όπλα, είμαστε ο μπελάς όσων είναι εχθροί μας στον κόσμο. Δεν είμαστε πλέον μια χώρα που θαυμάζει καμία χώρα στον κόσμο. Τελείωσε τώρα, είναι ιστορία. Φυσικά, έχουμε ακόμα προβλήματα να λύσουμε. Αλλά δόξα τω Θεώ, έχουμε τη δύναμη και την αντοχή να τα ξεπεράσουμε», τόνισε.

Η σημερινή επίθεση προς την Ελλάδα συνιστά έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των επιθέσεων Ερντογάν κατά της Αθήνας. Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος μετήλθε του ψευδή ισχυρισμού, ότι η Ελλάδα χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα S-300 προκειμένου να «κλειδώσει» τουρκικό F-16 εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα, ενέπλεξε το ΝΑΤΟ, ενώ συνέδεσε το θέμα με την πρόθεση της Ελλάδας να προμηθευτεί F-35, καθώς και με το «όχι» του Κογκρέσου στην προμήθεια F-16 από την Αγκυρα, λόγω των S-400 που έχει αγοράσει από τη Μόσχα.

«Η Ελλάδα δεν είναι αντίστοιχη χώρα με εμάς. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν την αλήθεια σε όλους. Το κλείδωμα ραντάρ στο αεροσκάφος μας F-16 από το ρωσικό S-300 είναι εχθρική συμπεριφορά. Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι στόχευε απευθείας στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, όχι εμάς», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Ενώ αμέσως μετά έσπευσε να προσθέσει: «Αναρωτιόμαστε πώς θα αντιδράσει η ίδια η Αμερική στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-300. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε F-35 και S-400 στο ίδιο σύστημα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα, που δεν γνωρίζει σύνορα, θα διαπράξει αυτή την απερισκεψία. Το θέμα δεν είναι η χρήση ρωσικών αεροπορικών συστημάτων και αμερικανικών συστημάτων μαζί, αλλά η Τουρκία. Το μόνο νόημα για να μας δοθούν τα αεροπλάνα που απαιτούμε είναι ως ένδειξη φιλίας προς τη χώρα μας».

Πηγή kathimerini.gr