Υπέρπτηση τουρκικού UAV είχαμε πάνω από τις νησίδες Καλόγηροι. Ενδεχομένως κάποιοι θεωρούν ότι ίσως τα εν λόγω «νησιά» βρίσκονται κοντά στα Μικρασιατικά παράλια, όμως οι νησίδες «Καλόγεροι» είναι δύο βράχοι στη μέση ακριβώς του Αιγαίου, σε απόσταση 26 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Άνδρου.
Γράφει ο
ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α
O Μεγάλος Καλόγερος έχει έκταση 6 στρέμματα και μήκος ακτών 302 μέτρα. Σε απόσταση 1.400 μέτρων προς τα βορειοανατολικά ο Μικρός Καλόγερος έχει έκταση 18 στρέμματα, μήκος ακτών 237 μέτρα και ύψος μόλις ένα μέτρο. Περιβάλλεται από αβαθή ύδατα που φτάνουν μερικές δεκάδες μέτρα προς τα νότια. Η ιστορία τους βρίθει από δοξασίες και μύθους για πειρατές και μοναχούς που έζησαν πάνω σ΄ αυτούς και παρά το μικρό τους μέγεθος συνιστούν περιοχή τεράστιας εθνικής σημασίας. Η θέση των βράχων αυτών, στο μέσο περίπου του Αιγαίου, σε αρκετή απόσταση από τα πλησιέστερα νησιά προσδίδουν σ’ αυτούς εξαιρετική σπουδαιότητα. Αποτελούν σημαντικό παρατηρητήριο σε ζωτικό σημείο του Αιγαίου Πελάγους για τον έλεγχο των πλοίων που διέρχονται από τη περιοχή. Αυξάνουν κατά 6 ναυτικά μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα γύρω από αυτούς και έτσι μειώνεται το εύρος των υδάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη διεθνή ναυτιλία.
Οι βραχονησίδες Καλόγεροι, συνιστούν σημείο ιδιαίτερης προτίμησης για τις τουρκικές υπερπτήσεις. Ποιος είναι ο λόγος αυτής της προτίμησης; Οι βραχονησίδες αυτές συμπεριλαμβάνονται στη θεωρία των γκρίζων ζωνών που η Τουρκία έχει φέρει στην επιφάνεια από το 1996 (νησίδες ακαθορίστου κυριότητας) και καθορίζουν επακριβώς την οριογραμμή των διεκδικήσεων της Τουρκίας, δηλαδή τον 25ο μεσημβρινό, που αποτελεί το μέσον του Αιγαίου. Για τους περισσότερους η φράση «25ος μεσημβρινός» δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας γεωγραφικός προσδιορισμός. Για την Τουρκία όμως και την αναθεωρητική της πολιτική αποτελεί τα τελευταία πενήντα χρόνια τον κύριο «στόχο», η κατάκτηση του οποίου θα της επιτρέψει να αποκτήσει τον έλεγχο του μισού Αιγαίου. Ο 25ος Μεσημβρινός ξεκινά από τα δυτικά της Ξάνθης (στα παράλια του Νέστου Ποταμού), διασχίζει τη Λήμνο, περνά από τις νησίδες Καλόγηροι, συνεχίζει στην Τήνο και καταλήγει στο Ηράκλειο της Κρήτης, χωρίζοντας το Αιγαίο στη μέση. Aν δούμε το χάρτη από το ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας που έχει γίνει επίσημο δόγμα της Τουρκίας θα παρατηρήσουμε ότι στο Αιγαίο τα όρια ταυτίζονται με τον 25ο μεσημβρινό.
Το γεγονός ότι η Τουρκία καθημερινά αποθρασύνεται είναι αποτέλεσμα χρόνιων κατευναστικών συμπεριφορών της χώρας μας, που εκλαμβάνονται ως αδυναμία. Για να αποτρέψουμε μια πολεμική σύγκρουση και να διατηρήσουμε μία επίπλαστη ηρεμία οδηγηθήκαμε σε μικρές, σταδιακές υποχωρήσεις και δώσαμε στην Άγκυρα την εντύπωση ότι μπορεί να προβαίνει σε παράνομες ενέργειες χωρίς κόστος.
Ας βρούμε επιτέλους την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στην κατάρριψη ενός τουρκικού Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος από αυτά που παραβιάζουν καθημερινά την εθνική μας κυριαρχία και φτάνουν στο μέσον του Αιγαίου, λίγα μίλια από την Αττική και να πούμε στην Τουρκία «μέχρις εδώ
ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/