22 Αυγούστου 2022

Με αφορμή τις υποκλοπές: Εάν τα τουρκικά ερευνητικά και τα γεωτρύπανα εμφανιστούν στις ελληνικές θάλασσες, τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός; Θα αγναντεύει το πέλαγος;

 



Το θέμα των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, που ξεκινά βεβαίως από την Κύπρο, είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση. Τόσο σοβαρή, που αν η ελληνική αντιπολίτευση δεν ήταν διαλυμένη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με πιο απλά λόγια: Ποια μυστική υπηρεσία στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν παρακολουθεί συγκεκριμένους πολίτες; Ας μην κοροϊδευόμαστε. Αλλά αυτό ΔΕΝ σημαίνει με τίποτα και με ΚΑΜΙΑ δύναμη ότι τέτοιες παραβιάσεις του νόμου πρέπει να τις αποδεχόμαστε. Όχι.

Επίσης, αυτή η κουβέντα που λένε οι διάφοροι «κύκλοι» των όπου γης ηγετών, ότι οι υφιστάμενοι τους έκαναν τις παρακολουθήσεις εν αγνοία τους, είναι δικαιολογία για τα νήπια. Σίγουρα γνωρίζουν, αν και υποθέτω η συζήτηση γίνεται σε αυτό το στιλ, «να το κάνετε, αλλά εγώ δεν ξέρω, δεν είδα, μην με μπλέξετε». Και στο τέλος παραιτούνται κάποιοι ικανοί άνθρωποι, οι οποίοι παραμένουν πιστοί στον ηγέτη.

Σε ότι αφορά την ανάμειξη της Κύπρου, την οποία είχα προβλέψει επειδή γνωρίζουμε πως κάτω από κάθε σκάνδαλο υπάρχει και ένας πολυμήχανος πολίτης του βασανισμένου νησιού μας, δεν έχω ελπίδα ότι η Γενική Εισαγγελία θα ασχοληθεί. Δυστυχώς πρόκειται για ένα «κομμάτι» της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τα εξαφανίζει τα σκάνδαλα, αντί να τα τιμωρεί. Εκεί μέσα στην Εισαγγελία λειτουργούν ως …ταχυδακτυλουργοί.
Τα στοιχεία βοούν. Ο καλός συνάδελφος Φάνης Μακρίδης έχει κάνει σημαντικές αποκαλύψεις στον Φιλελεύθερο και ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορούσε απλά να του ζητήσει τα στοιχεία. Αν και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, δεν προβλέπω ότι ο κ. Σαββίδης και οι συνεργάτες του θα πράξουν το ορθό. Και μακάρι να με διαψεύσουν.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) της Ελλάδας παρακολουθούσε με το γνωστό σύστημα κατασκοπείας, που της το σύστησαν συγκεκριμένοι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί, αρχικά ένα δημοσιογράφο, τον Θανάση Κουκάκη, συνεργάτη τότε και της ιστοσελίδας μας, της Hellas Journal, και στη συνέχεια ένα πολιτικό, τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Η επιμονή του Κουκάκη ήταν αυτή που έφερε τα πράγματα στο σημείο που όλοι γνωρίζουμε: Να οδηγηθούν σε παραίτηση δυο συνεργάτες του Έλληνα πρωθυπουργού.

Διεθνή μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να ασχολούνται με το θέμα και αναμένεται ότι οι υποκλοπές και γενικότερα οι παρακολουθήσεις θα απασχολήσουν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως προανέφερα παρακολουθήσεις γίνονται παντού.

Οι Αμερικάνοι και οι Ισραηλινοί, που ξέρουν καλύτερα από τους υπόλοιπους τη «δουλειά» έχουν, πλέον τη δυνατότητα να «εισβάλουν» μέσα από τους τοίχους των σπιτιών μας. Ουδείς πλέον είναι ασφαλής. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εναντιωνόμαστε σε αυτές τις πρακτικές και να απαιτούμε σεβασμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας.

Η Κύπρος, λοιπόν, ήταν και πάλι πρωτοπόρα στις παράνομες αυτές πράξεις σε συνεργασία με κάποια καλόπαιδα από το Ισραήλ. Και στη συνέχεια, όπως λέγεται στην …πιάτσα, προώθησε το σύστημα και στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες ομιλούν ότι οι συστήσαντες το σύστημα είναι μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Αλλά, όποιος και να το σύστησε το σύστημα, υποθετω θα πήρε και τη μίζα του. Ταυτόχρονα πήρε το λαιμό του την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Κάνοντας μία αναδρομή στην υπόθεση, αυτό που βλέπει κανείς ήταν η απόλυτη άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα να ασχοληθούν με την υπόθεση. Δεν θα ασχοληθώ με τους ισχυρισμούς για χρηματισμούς ΜΜΕ, διότι δεν έχω τα στοιχεία (ακόμη), αλλά δεν είναι δυνατόν να ερευνούν την υπόθεση το BBC και άλλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, οι εφημερίδες New York Times και Guardian και πολλές άλλες, και οι Έλληνες δημοσιογράφοι να κάνουν τα βαριά πεπόνια, δεν είδαν, δεν άκουσαν.

Είναι πλήρης η αποτυχία του δημοσιογραφικού συστήματος και οι συνάδελφοι ας μην διαμαρτύρονται όταν τους κράζουν οι διεθνείς οργανισμοί. Την ίδια στιγμή είναι απόλυτη η επιτυχία των δημοσιογράφων που δεν ανήκουν στα μεγάλα ΜΜΕ, αλλά εργάζονται με μία αξιοζήλευτη ανεξαρτησία.
Προσωπικά βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να «απολογούμαι» σε ακτιβιστές συναδέλφους στην Αμερική, επειδή ακριβώς τα λεγόμενα συστημικά ΜΜΕ στην Ελλάδα, αγνόησαν τις εκκλήσεις ενός συναδέλφου τους, ο οποίος αποδεδειγμένα ήταν θύμα παρακολούθησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακουστούν και άλλα ονόματα δημοσιογράφων που ήταν θύματα αυτών των πρακτικών. Και θα ήταν μεγάλη αποκάλυψη η ανεύρεση των καταλόγων που κρατούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στην Ελλάδα.

Στο παρελθόν ακούσαμε και για «δημοσιογράφους»-χαφιέδες, οι οποίοι παρακολουθούσαν συναδέλφους τους και τους κάρφωναν στην ελληνική ΚΥΠ, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως ΕΥΠ. Θυμάμαι ένα τέτοιο ξευτιλισμένο χαφιέ, που τριγύριζε στους χώρους που εργαζόμασταν και ο οποίος έκανε αυτή τη βρώμικη δουλειά. Τον είχαν στείλει και στη Νέα Υόρκη για να παρακολουθεί συγκεκριμένους συναδέλφους μας, και βεβαίως πρώτος στη λίστα ήμουν εγώ. Εξαφανίστηκε, ευτυχώς, από το επάγγελμα…

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση σε μία περίοδο κατά την οποία η Τουρκία οργανώνεται για να υλοποιήσει το γνωστό σχέδιο της, να στείλει τα ερευνητικά και τα γεωτρύπανα της στην κυπριακή ΑΟΖ και για πρώτη φορά στο Αιγαίο και στη θάλασσα της Κρήτης.

Ίσως χρειαστεί να πάρει αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας σε μία πολύ ταραγμένη περιοχή. Πρέπει να βρει τον τρόπο για να συνεννοηθεί με την ελληνική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας πρωθυπουργός υπό πολιορκία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Οι εποχές είναι δύσκολες και επαναλαμβάνω ότι θα απαιτηθεί να λάβει αποφάσεις. Εάν τα τουρκικά ερευνητικά και τα γεωτρύπανα εμφανιστούν στις ελληνικές θάλασσες, τι θα κάνει; Θα αγναντεύει το πέλαγος;
Έχει ευθύνη και η αντιπολίτευση, η οποία όταν κυβερνούσε, είχε κάνει τα τηλέφωνα μας σουρωτήρι. Η διαφορά είναι ότι δεν πιάστηκε με το αρνί στην πλάτη, όπως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ένα και ένα κάνουν δύο, δεν κάνουν 11. Απαιτείται πλήρης διαφάνεια για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, παρά το μεγάλο πολιτικό κόστος και ενότητα διότι ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την Κύπρο θα προκαλέσει στα ίσια την Ελλάδα. Θα αμφισβητήσει με παράνομες πράξεις την ελληνική κυριαρχία.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Ι: Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι στο στάδιο των τελικών αποφάσεων: Έχει ένα δίλημμα ενώπιον του: Θα βγάλει …λαγό από το μανίκι δίνοντας τη θέση του στην κ. Αννίτα Δημητρίου; Ή θα εξαναγκαστεί να υποστηρίξει το Νίκο Χριστοδουλίδη ή ακόμα και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, για να σώσει το κόμμα του οποίου προεδρεύει; Ας έχουμε λίγη υπομονή…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ IΙ: Ο Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς σχολιάζει στα κοινωνικά δίκτυα τα πάντα. Αλλά για τον ισχυρισμό του ότι η Μόσχα «παίζει» με προεδρικό υποψήφιο στην Κύπρο, τσιμουδιά. Εμείς θα επιμένουμε και θα περιμένουμε. Διότι δεν είναι όποιος-όποιος. Παίρνει αποφάσεις για τους Ευρωπαίους πολίτες. Είτε οι …μυστικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του έδωσαν λάθος πληροφορίες. Είτε -που είναι το πιο πιθανό- έκανε τη «βρώμικη δουλειά» της κυπριακής «ομάδας» των Βρυξελλών, που ναι μεν υποστηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά ταυτόχρονα τον υποσκάπτει.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ ΙΙΙ: Χριστάκη Γεωργίου, για τα βαποράκια ψάξε μέσα και κάτω από το γραφείο σου… Μια ζωή βρίζεις το ΑΚΕΛ και μια ζωή εκτελείς υπηρεσία για το λεγόμενο κομμουνιστικό κόμμα της Κύπρου. Δεν σου έμαθαν στη Μόσχα επί ΕΣΣΔ ότι δεν πρέπει να δαγκώνεις το χέρι αυτού που σε ευεργέτησε και ο οποίος σταμάτησε την απόλυσή σου από το Mega;

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

ΠΗΓΗ https://hellasjournal.com/