29 Αυγούστου 2022

Οι αγροτικοί γιατροί φορτώνονται εφημερίες σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο

 


Ανακοίνωση καταγγελία από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις δημόσιες δομές υγείας του νησιού

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καταγγέλλει την υπερεφημέρευση των αγροτικών γιατρών στο ΚΥ Πολιχνίτου καθώς και την υποστελέχωση και την παραμέληση των υποδομών σε αυτό και σε άλλα κέντρα υγείας του νησιού.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στο ΚΥ Πολιχνίτου που βρίσκεται σε μια περιοχή που πρόσφατα επλήγη από μεγάλη πυρκαγιά,  στο  σύνολο των κέντρων υγείας του νησιού και στο νοσοκομείο που κατά τον μήνα Αύγουστο ο όγκος της δουλειάς πολλαπλασιάζεται,  οι νέοι γιατροί επωμίζονται το φόρτο εργασίας και μάλιστα χωρίς να έχουν στα χέρια τους τα κατάλληλα μέσα για να διεκπεραιώσουν ασφαλώς τα περιστατικά.

«Παράλληλα στα ΤΕΠ του ΓΝΜ Βοστανείου οι εφημερίες καλύπτονται είτε από αγροτικούς γιατρούς είτε από έναν ειδικευόμενο ανά εφημερία(!) με ό,τι αυτό μπορεί πολύ ευνόητα να σημαίνει για την σωματική και ψυχική κατάσταση του ίδιου/της ίδιας αλλά και για την ποιότητα της περίθαλψης που λαμβάνουν οι ασθενείς.

Αν αναλογιστούμε και την καθυστέρηση των πληρωμών των εφημεριών για το 3ο τρίμηνο του 2022 μάλλον το Υπουργείο Υγείας φαίνεται να θέλει να "μυήσει" τους νέους γιατρούς που εντάσσονται τώρα στο ΕΣΥ, στο μέλλον της εργασιακής εξάντλησης και απληρωσιάς που τους περιμένει.

Η επίσκεψη του υποδιοικητή της 2ης υγειονομικής περιφέρειας στο νησί, στην καλύτερη είναι στάχτη στα μάτια ενώ στη χειρότερη θα προετοιμάσει κάποιο βήμα στην κατεύθυνση διάρθρωσης του περιβόητου "νέου ΕΣΥ". Δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι από αυτή την επίσκεψη.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε εάν χρειαστεί σε κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και την επαρκή και ποιοτική περίθαλψη για τον λαό της Λέσβου απαιτώντας:

-Ανθρώπινους όρους δουλειάς. Όχι στην υπερεφημέρευση.

-Στελέχωση και υποδομές για τα ΚΥ και το ΓΝΜ Βοστάνειο. Προκήρυξη νέων θέσεων για αγροτικούς, ειδικευόμενους και ειδικούς γιατρούς αλλά και νοσηλευτών, οδηγών ασθενοφόρων, τεχνικών εργαστηρίων κλπ. Μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού που βρίσκεται σε ομηρία μέχρι και 4 χρόνια, με κίνδυνο να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

-Καταβολή των δεδουλευμένων στην ώρα τους. Αξιοπρεπείς μισθοί και κίνητρα για τους ιατρούς όλων των βαθμίδων που καλύπτουν θέσεις στα νησιά και στην επαρχία.

-Δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Όχι στα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου. 

ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/