15 Ιουλίου 2022

Αυτή είναι η ταυτότητα της δωδεκανησιακής μεταποίησης αγροτικών προϊόντων Το πάνθεον της δωδεκανησιακής μεταποίησης αγροτικών – αλιευτικών προϊόντων παραθέτει σήμερα η «δημοκρατική», όπως αυτό διαμορφώθηκε μέσα από την πολύμηνη δουλειά των στελεχών της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου. Πρόκειται συγκεκριμένα για 362 προϊόντα, αμιγώς τοπικά, παραγόμενα στα νησιά του νομού, τα οποία πιστοποιήθηκαν ως ακολουθούντα όλες τις προβλεπόμενες υγειονομικές διαδικασίες παραγωγής, τυποποίησης και έκθεσης στο καταναλωτικό κοινό.

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι στα Δωδεκάνησα υπάρχει σοβαρή παραγωγή αγαθών με βάση τα προϊόντα της γης και της θάλασσας. Κατά κάποιο τρόπο, καταρρίπτεται όλος εκείνος ο μύθος που θέλει την εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγήσ στη Ρόδο και σε αρκετά νησιά του νομού.
Στις πιστοποιήσεις κυριαρχεί το κρασί με 112 ετικέτες και ακολούθως, ανάλογα με το νησί υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα είδη που ξεχωρίζουν. Η Κάσος διαθέτει ποικιλία τυριών, η Λέρος μεγάλη γκάμα γλυκών και αλίπαστων, όπως και η Κάλυμνος. Στους μικροσκοπικούς Λειψούς το κρασί και τα τυριά κατήγαγαν υπερήφανη νίκη στον στίβο των γεύσεων.
Μια ολόκληρη πλειάδα συμπερασμάτων προκύπτει από το έργο της Aegean Cuisine και του ΕΒΕΔ. Μεταξύ αυτών, η ανάγκη που υπάρχει στην Κάρπαθο οι παραγωγοί να αναδείξουν τις μακαρούνες, τα γλυκίσματα, το μέλι και τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα. Επίσης, φαίνεται ότι στη Σύμη, στην Χάλκη, στην Τήλο, στο Καστελλόριζο, στη Νίσυρο ο τουρισμός ίσως έχει κατ’ αποκλειστικότητα κερδίσει την απασχόληση των κατοίκων. Βέβαια, σε αυτά τα νησιά υπάρχει μεταποιητική παραγωγή, ωστόσο είναι έργο των ερευνητών να καταδείξουν τους λόγους που κρατούν τους παραγωγούς μακριά από την οδό της πιστοποίησης.
«Όλο αυτό το έργο αποτελεί μια δυναμική διαδικασία που δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρις ότου πιστοποιήσουμε όλους τους επαγγελματίες παραγωγούς του τόπου μας. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να αναδείξουμε τα προϊόντα μας, να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, να δείξουμε στους επισκέπτες μας τον πλούτο του τόπου, καθώς επίσης να οδηγήσουμε τους νησιώτες στο να αναγνωρίσουν νέες ευκαιρίες επαγγελματικού προσανατολισμού», περιέγραψε προς τη “δ” η Μαριτάνα Αλακιώτου – Ανθοπούλου. Η ίδια ως μέλος της πενταμελούς ομάδας που συντονίζει τις δραστηριότητες της πρωτοβουλίας Aegean Cuisine εξήγησε ότι «ήδη, από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, όλοι οι πιστοποιημένοι παραγωγοί έχουν λάβει το ειδικό σήμα «προτεινόμενο προϊόν» το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις συσκευασίες, στις διαφημιστικές τους καμπάνιες και σε κάθε μέσο προβολής. Οι έγγραφες πιστοποιήσεις θα τους δοθούν σε ειδική εκδήλωση, την οποία προγραμματίζουμε για μετά την τουριστική σεζόν».
Συνολικά, τα 362 τοπικά προϊόντα έρχονται ως το αποτέλεσμα της παραγωγής 54 οικοτεχνιών, μικρών βιοτεχνιών, κοινωνικών συνεταιρισμών και μικρών εταιρειών. Από αυτές, μόλις οι εννέα έχουν τη μορφή Ανωνύμων Εταιρειών και αποτελούν επιχειρήσεις με μεγάλο αριθμό προσωπικού.
Ειδικότερα, η ταυτότητα της δωδεκανησιακής μεταποίησης αγροτικών προϊόντων περιλαμβάνει ανά νησί τα ακόλουθα προϊόντα:
Ρόδος
Μέλι: 11 ετικέτες
Μελεκούνι:
2 Πιστοποιήσεις
Μπάρες μελιού:
3 ετικέτες
Λάδι: 8 ετικέτες
Γλυκίσματα:
11 παραδοσιακά είδη
Κρασί: 63 ετικέτες (οι 31 επωνυμίας στην CAIR)
Οινόμελο: 3 ετικέτες
Ξύδι: 1 ετικέτα
Γαλακτοκομικά:
23 διαφορετικά είδη
Πίτες: 9 είδη
Χυμοί: 6 είδη
Ούζο: 3 ετικέτες
Αρτοσκευάσματα:
11 είδη
Ζυμαρικά: 29 παραδοσιακά είδη
Αλεύρι: 1 παραγωγός
Σάλτσες: 1 ετικέτα

Κως
Κρασί: 38 ετικέτες
Αποστάγματα:
2 ετικέτες
Λάδι: 5 ετικέτες
Ελιές: 2 είδη
Χυμοί: 3 είδη
Τυριά:
8 παραδοσιακά είδη
Γαλακτοκομικά: 2 είδη

Λέρος
Κρασί: 2 ετικέτες
Λάδι: 2 είδη
Γλυκίσματα:
25 τοπικά είδη
Σάλτσες:
6 τοπικές συνταγές
Μέλι: 1 είδος
Σαλατικά: 3 τυποποιημένες επιλογές
Αλίπαστα: Μη καταμετρημένος αριθμός. Λόγω μεγάλης ζήτησης από την αγορά ο παραγωγός δεν έχει προλάβει να ολοκληρώσει το αίτημα πιστοποίησης για κάθε είδος.

Κάρπαθος
Κρασί: 4 ετικέτες
Μέλι: 1 ετικέτα

Κάσος
Τυριά: 14 τοπικά είδη
Γαλακτοκομικά: 7 είδη

Αστυπάλαια
Αρτοσκευάσματα:
15 είδη
Τυριά: 7 παραδοσιακά & τοπικά είδη

Κάλυμνος
Αλίπαστα – αλιευτικά: 5 τοπικά είδη
Τυριά: 9 τοπικά είδη

Πάτμος
Κρασί: 3 ετικέτες

Λειψοί
Τυριά: 4 παραδοσιακά & τοπικά είδη
Κρασί: 4 ετικέτες

Από: Νεκτάριος Καλογήρου Πηγή:www.dimokratiki.gr