1 Ιουνίου 2022

Ηχηρή παρέμβαση Μακρόν: Στηρίζουμε την Ελλάδα – Η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί την κυριαρχία της στα νησιά Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στο τέλος των εργασιών της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Ο Μακρόν εξέφρασε τη στήριξή του στην Ελλάδα, στο ζήτημα της έντασης των σχέσεων με την Τουρκία, και τόνισε ότι “κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών”.


Αναλυτική η δήλωσή του: “Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της.


Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (σ.σ. οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα”.


Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι μετά το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να επιβληθούν και πρόσθετες κυρώσεις εντός των επόμενων εβδομάδων.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι ελπίζει πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία με τη Ρωσία για να προχωρήσουν οι εξαγωγές ουκρανικών τροφίμων.


“Πρέπει να δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στους Ουκρανούς για να μην επιτεθούν τα πλοία τους”, είπε ο Μακρόν. “Τώρα περιμένουμε απάντηση από τη Ρωσία σε αυτό το σημείο και είμαστε σε επαφή με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ”.


Πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας για το θέμα αυτό είναι μια “θετική ένδειξη”.