31 Μαΐου 2022

Deutsche Welle: Ποιος και γιατί παρακολουθεί Έλληνες δημοσιογράφους; Με αφορμή το σκάνδαλο παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, η Deutsche Welle προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος στην υπόθεση.

Στο σχετικό της δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων στο λογισμικό Predator που αναπτύχθηκε και διανέμεται από τη start-up Cytrox στη Βόρεια Μακεδονία, μια λεγόμενη εταιρεία spyware-for-hire.


 H DW σημειώνει επίσης ότι η ερευνητική, αμερικανική ιστοσελίδα Crunchbase αναφέρει ότι η Cytrox είναι μια κερδοσκοπική εταιρεία «που παρέχει σε κυβερνήσεις λύσεις για το ντιζάιν, τη διοίκηση και την εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης αλλά και καινοτόμες μηχανές, που συλλέγουν πληροφορίες από συσκευές και εφαρμογές cloud».


Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα «ποιος και γιατί παρακολουθεί Έλληνες δημοσιογράφους;», το δημοσίευμα επισημαίνει ότι τo Citizen Lab από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, το οποίο ασχολείται με θέματα ασφάλειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο των τεχνολογιών πληροφορικής, διαπίστωσε ότι το επίμαχο λογισμικό είχε εγκατασταθεί στο κινητό του Κουκάκη από το 2021 για δύο μήνες. Αλλά δεν σταματά εκεί η ιστορία.


Έρευνα του ελληνικού δημοσιογραφικού δικτύου Reporters United απέδειξε τον Απρίλιο του 2022 ότι ο Κουκάκης παρακολουθείτο από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για λόγους εθνικής ασφάλειας, βάσει εγγράφων που είχε στη διάθεσή της η ερευνητική ομάδα. Την περίοδο που τον παρακολουθούσαν έκανε μια έρευνα για το τραπεζικό περιβάλλον.


Σημειώνεται επίσης ότι η περίπτωση του Θανάση Κουκάκη δεν είναι μοναδική, καθώς σύμφωνα με το ελληνικό ειδησεογραφικό πόρταλ Inside Story εντοπίστηκαν συνολικά 50 ιστοσελίδες Phishing. Ένα κλικ ανυποψίαστου χρήστη σε μια από αυτές τις ιστοσελίδες με παραπλανητικά γνήσια εμφάνιση αρκεί για να εγκατασταθεί το λογισμικό υποκλοπών στο κινητό τηλέφωνο. Ο Κουκάκης θεωρεί ότι πίσω από την επίθεση στην ιδιωτική του ζωή κρύβεται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση όμως αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του.


Η Ελίζα Τριανταφύλλου, ρεπόρτερ του Inside Story, διερωτάται ποιος άλλος μπορεί να ενδιαφέρεται για προσωπικά δεδομένα. «Δεν πρόκειται μόνο για δημοσιογράφους, αλλά ενδεχομένως και για στρατιωτικούς, διπλωμάτες, πολιτικούς και άλλα μέλη της κοινωνίας των πολιτών», παρατηρεί.


ΠΗΓΗ: EFSYN.GR


→ Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Deutsche Welle.