27 Μαΐου 2022

Θερμό καλοκαίρι με αιχμή το μεταναστευτικό και αύξηση στης πίεσης από την Τουρκία

 

Μάχη 24ωρων από τους Λιμενικούς του Βορείου Αιγαίου για να αποτρέψουν τη νέα εργαλειοποίηση από την Άγκυρα
Την αυξημένη πίεση μεταναστευτικών ροών κυρίως από θαλάσσης, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νικόλαος Κοκκάλας.

Μόνο μέσα στον Μάιο, δήλωσε, έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν 3.200 άτομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτωναλλά δεν τα κατάφεραν τελικά.

«Προχθές είχαμε περίπου 650 άτομα που επιχείρησαν να εισέλθουν, ενώ χθες 150 άτομα» πρόσθεσε.

Σημείωσε δε ότι, το πρώτο τετράμηνο του 2022 καταγράφηκε τριπλασιασμός των ροών με 12.000 άτομα που δεν κατάφεραν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα.

Ο κ. Κοκκάλας σημείωσε ότι «τα οργανωμένα δίκτυα που δρουν στα τουρκικά παράλια δεν έχουν κανένα δισταγμό και καμία αναστολή να στοιβάζουν υπεράριθμους επιβάτες, ταλαιπωρημένους, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τυφλούς, μωρά, παιδιά σε λέμβους, σε ιστιοφόρα σκάφη, χωρίς να διαθέτουν τον στοιχειώδη εξοπλισμό και εάν μου επιτρέπετε, το χαρακτηρίζουμε ως “οργανωμένο ταξίδι θανάτου”».

«Ο πρωταρχικός μας σκοπός είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής αλλά δεν είναι πάντα δεδομένο. Όταν μιλάμε για 7-8 μποφόρ, για 30-40 άτομα, για άτομα με κινητικές δυσκολίες, για άτομα λιπόθυμα (…) Μπορεί ένα περιστατικό εντοπισμού λέμβου να μεταπέσει σε περιστατικό έρευνας – διάσωσης με παρά πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.