17 Μαΐου 2022

Κομισιόν – Ο τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως και θα στηρίξει την ελληνική οικονομία – Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις



 Σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την οικονομία ΕΕ, Ευρωζώνης και όλων των κρατών μελών προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της εαρινής έκθεσης. Στo κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως και θα στηρίξει την οικονομία.


Η Κομισιόν επικαλείται για τη αναθεώρηση την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που οδήγησε σε άνοδο των τιμών ενέργειας και περαιτέρω διατάραξη των αλυσίδων εφοδιασμού. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα προβλέπει ότι έστω και πιο περιορισμένη και με πολλούς κινδύνους και αβεβαιότητες, η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα συνεχιστεί φέτος και το 2023.


Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί φέτος κατά 2,7% και του χρόνου κατά 2,3%. Σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις που είχε κάνει στις 10 Φεβρουαρίου η σημερινή πρόβλεψη της Επιτροπή περιορίζει την ανάπτυξη κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2022.


Ελλάδα: Στο 3,5% η ανάπτυξη στο 6,3% ο πληθωρισμός


Αναφορικά με την Ελλάδα, η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 3,5% και του χρόνου 3,1%, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερη η μεγέθυνση σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, η Επιτροπή αναθεωρεί και για την ελληνική οικονομία τις προβλέψεις προς το χειρότερο και σε σχέση με τις προηγούμενες του Φεβρουαρίου που έκαναν λόγο για ανάπτυξη 4,0% φέτος και 3,5% του χρόνου.


Η Επιτροπή αναθεωρεί σημαντικά προς το χειρότερο και τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να κυμανθεί στο τέλος του έτος στο 6,1% στην Ευρωζώνη και στο 6,3% στην Ελλάδα, ενώ η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι θα υποχωρήσει κάτω του 2,0%.


Στην κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Ελλάδα, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει πλήρως και θα στηρίξει την οικονομία, η οποία θα έχει μια σταθερή ανάπτυξη παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα υπογραμμίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, οι αυξήσεις στον ελάχιστο μισθό και οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναμένεται να αμβλύνουν εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση.


Πηγή DW / tornosnews.gr