27 Μαΐου 2022

Aπόφαση- Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα τουριστικά καταλύματα



 Σε τροποποίηση των πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων, πλην των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων, προχώρησαν με κοινή απόφαση οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού.


Τα βασικά σημεία των τροποποιημένων πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων είναι:


Σχέδιο δράσης: Για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που ήδη λειτούργησαν το 2021 απαιτείται επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης, που αποτελεί την έγγραφη παρουσίαση της λήψης προληπτικών μέτρων για το σύνολο του καταλύματος και τα επιμέρους τμήματα αυτού.

Εκπαίδευση προσωπικού στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (ανά υπηρεσία/τμήμα καταλύματος).

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει:

– Πηγές και τρόπους μετάδοσης του ιού

– Διαδικασίες ενημέρωσης των αρμοδίων του καταλύματος και των ίδιων των πελατών

– Μεθόδους και επικοινωνιακή προσέγγιση των επισκεπτών

– Συμπεριφορά και ενέργειες σε περίπτωση ασθένειας από το προσωπικό

– Μεθόδους και πρακτικές καθαρισμών και απολύμανσης των εντοπισμένων σημείων με βάση την επικινδυνότητα και την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας

– Τήρηση των βασικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού – COVID-19


Πλάνο εκπαίδευσης:

Για τα καταλύματα άνω των 50 δωματίων, εκπαίδευση ενός τουλάχιστον ατόμου (συντονιστής) ανά υπηρεσία –τμήμα του καταλύματος, το οποίο εν συνεχεία εκπαιδεύει και το υπόλοιπο προσωπικό.


Για τα καταλύματα κάτω των 50 δωματίων, εκπαίδευση ενός τουλάχιστον ατόμου (συντονιστή) ανά κατάλυμα, το οποίο εν συνεχεία εκπαιδεύει και το υπόλοιπο προσωπικό.


Σε κάθε περίπτωση, στο πλάνο αναφέρονται ονομαστικά τα άτομα, η διάρκεια και ο τρόπος εκπαίδευσης (π.χ. τηλεκπαίδευση, εκπαίδευση από εξωτερικό διαπιστευμένο συνεργάτη)


Απαιτείται η εκ νέου εκπαίδευση του συντονιστή καταλύματος για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2022


Υπεύθυνες δηλώσεις προσωπικού ότι έλαβε εκπαίδευση για τα επιμέρους πρωτόκολλα σύμφωνα με τα καθήκοντά του και τήρηση σχετικού αρχείου.


Προθεσμία ολοκλήρωσης εκπαίδευσης προσωπικού για την τουριστική περίοδο 2022: 15.06.2022


Απαιτείται η επικαιροποίηση του αρχείου για τις επιχειρήσεις καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2022


Σχέδιο διαχείρισης ύποπτου κρούσματος (γραπτό σχέδιο). Ακολουθείται πιστά το σχέδιο αντιμετώπισης ύποπτου κρούσματος του ΕΟΔΥ (Παράρτημα III)

Σε περίπτωση αλλαγής προσώπου υπευθύνου απαιτείται η επανέκδοση του πιστοποιητικού Health First


Καταλύματα άνω των 50 δωματίων Σε περίπτωση αλλαγής ονόματος ιατρού ή αλλαγής δομής υγείας τότε απαιτείται η επανέκδοση του πιστοποιητικού -Health First


Λειτουργία εσωτερικών κολυμβητικών δεξαμενών Σύμφωνα με τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας κλειστών

αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως ισχύουν κάθε φορά.

Κλιματισμός και αερισμός χώρων Τα προβλεπόμενα στη με αρ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ.26635/23.04.2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων» (ΑΔΑ: 6ΒΟ5465ΦΥΟ-ΨΓΣ) και την με αρ. Δ1(δ)/ΓΠ οικ.49524/03.08.2020 όμοια εγκύκλιο (ΑΔΑ ΨΥ5Ε465ΦΥΟ-ΦΤΟ), με έμφαση στην μη ανακυκλοφορία του αέρα και τον καλό φυσικό αερισμό στα δωμάτια και στους υπόλοιπους χώρους (διακοπή του συστήματος μη λειτουργίας κλιματισμού όταν είναι ανοιχτές οι πόρτες).


Ολόκληρη η απόφαση εδώ

Πηγή tornosnews.gr