31 Μαΐου 2022

Τριαντόπουλος από Αρκαλοχώρι: Αρωγή σε 7.000 σεισμόπληκτους δικαιούχους ύψους 60 εκατ. ευρώ (εικόνες, βίντεο)


Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, βρέθηκε σήμερα Δευτέρα, 30 Μαΐου, στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή τού Αρκαλοχωρίου, μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, αλλά και επιμέρους ζητήματα όπως τα ετοιμόρροπα κτίρια, τέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα 30 Μαϊου, στο Αρκαλοχώρι, μεταξύ του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστου Τριαντόπουλου, του Γ.Γ του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη και των δημάρχων Ανατολικής Σάμου και Τυρνάβου, που αντιμετώπισαν επίσης, αντίστοιχα δύσκολες καταστάσεις. Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Αρκαλοχωρίου και συγκεκριμένα στο γραφείο του Δημάρχου, παρευρέθηκαν επίσης και μέλη του Συλλόγου Σεισμόπληκτων « Η Ελπίδα». Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών κατεδάφισης των επικίνδυνων κτισμάτων, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα άλλων περιοχών θα βοηθήσει σημαντικά.

Ουσιαστικά η πρακτική σχετίζεται με το κράτος που έρχεται να καλύψει το κόστος, χρηματοδοτώντας τους δήμους για να κάνουν τη δουλειά σε σχέση με τους ιδιώτες. Παλιότερα αυτό ήταν η δουλειά του ιδιώτη αλλά τώρα προκειμένου να μην καθυστερούμε έρχεται το κράτος να χρηματοδοτήσει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία» ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος, ο οποίος προσέθεσε ότι στις άλλες περιοχές, η διαδικασία έχει προχωρήσει σε ποσοστά 90% «οπότε οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση των σπιτιών τους, χωρίς να χρειαστεί να επωμιστούν και το κόστος της κατεδάφισης». Όπως επισήμανε στόχος είναι να απεγκλωβιστούν οι περιοχές από τον δημόσιο κίνδυνο, που προκαλείται από τα ετοιμόρροπα κτίρια.


Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, αναφερθηκε και στις αποζημιώσεις της πρώτης αρωγής που έχουν -όπως είπε- προχωρήσει σε 7.000 δικαιούχους, συμπληρώνοντας ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχουν καλυφθεί όλες οι αιτήσεις και έχουν ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ.


«Είναι μία στήριξη πρώτης αρωγής που δεν έχει δοθεί σε καμία άλλη περιοχή της χώρας, όχι μόνο τώρα αλλά και διαχρονικά. Ένα εξαιρετικά μεγάλο κονδύλι που δόθηκε στους πολίτες για να μπορέσουν να πληρώσουν τους μηχανικούς, για να κάνουν τους φακέλους, τους οποίους πρέπει να καταθέσουν στην αρμόδια υπηρεσία» σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.Ο κ. Τριαντόπουλος, είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε  αυτοψία σε επιχειρήσεις αλλά και σε σπίτια που δέχτηκαν το πλήγμα του εγκέλαδου, περπατώντας στο Αρκαλοχώρι και να μιλήσει με επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι του εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την πορεία αποκατάστασης του προβλήματος που βιώνουν απο την 27η Σεπτεμβρίου 2021.Μετά τη σύσκεψη στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος, στο Αρκαλοχώρι, με τον δήμαρχο και εκπροσώπους του Συλλόγου Σεισμόπληκτων «Η Ελπίδα», ο κ. Τριαντόπουλος, ο κ. Σταυριανουδάκης και οι δήμαρχοι Ανατολικής Σάμου και Τυρνάβου, πραγματοποίησαν επίσης συνάντηση με μέλη του Εμπορικού Συλλόγου της περιοχής. Ακολούθησε σύσκεψη στο Καστέλι με υπηρεσιακούς εκπροσώπους. 


Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, «ολοκληρώνεται η διαδικασία της χορήγησης της προκαταβολής.«Απομένουν μία ή δύο επιχειρήσεις σεισμόπληκτες για να δοθούν από την περιφέρεια οι φάκελοι προς το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά δηλαδή έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία με ταχύτητες που δεν έχουν καμία σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν. Μιλάμε για λίγους μήνες μετά το συμβάν, όταν πριν από χρόνια χρειαζόμασταν πολύ περισσότερο χρόνο» συμπλήρωσε ο κ. Τριαντόπουλος προσθέτοντας ότι αντίστοιχο με το ποσό που έχει δοθεί σε τόσους λίγους μήνες «θα χρειαζόταν παλιότερα, περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να δοθεί».Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ
https://www.neakriti.gr/