8 Μαρτίου 2022

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εξετάζει αιτήματα για αναστολή της Ρωσίας από μέλος του Μετά το αίτημα της Γουατεμάλας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Ουκρανίας για αναστολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου για να εξετάσει το θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 3.4 του κανονισμού του Συμβουλίου.

Η απόφαση ελήφθη μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και του Προέδρου του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Ακτή Ελεφαντοστού).

Η αυτοπροσώπως συνεδρίαση του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαρτίου στη Μαδρίτη. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού που το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα αντιμετωπίσει ένα αίτημα αυτού του τύπου.

Το άρθρο 3 του Καταστατικού του ΠΟΤ ορίζει ότι οι θεμελιώδεις αρχές του Οργανισμού είναι η «προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού με σκοπό τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, τη διεθνή κατανόηση, την ειρήνη, την ευημερία και τον παγκόσμιο σεβασμό και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο ΠΟΤ καταδίκασε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σημειώνοντας ότι αποτελούν σαφή παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας και αντίκειται στις αρχές που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο Καταστατικό του ΠΟΤ.