Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος
Είναι όλοι τους… ζάμπλουτοι!
Κάποιοι μάλιστα δεν γνωρίζουν καν το μέγεθος της περιουσίας τους.
Πανίσχυροι, κυνικοί, ελέγχουν ένα σημαντικό ποσοστό της παγκόσμιας οικονομίας, καθορίζουν τις τύχες λαών και κυβερνήσεων, έχουν ισχυρούς συνεργάτες , επικίνδυνους εχθρούς και ανταγωνιστές και το κυριότερο, είναι φίλοι του Βλαντίμιρ Πουτιν!
Σηκώνουν εύκολα το τηλέφωνο και μιλούν μαζί του στον ενικό, αφού τον έχουν στηρίξει έμπρακτα στις πολιτικές και στρατιωτικές επιλογές του, σε αντάλλαγμα την βοήθεια που τους προσέφερε-και την ανοχή του-, να αποκτήσουν αμύθητα πλούτη.
Αυτοί με δυο λόγια είναι οι ολιγαρχες!…
Πολλοί από αυτούς έχουν μπει στο στόχαστρο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ε.Ε που δεσμεύει τα περιουσιακά τους στοιχεία, ως αντίποινα για την αποδεδειγμένη οικονομική συμμέτοχη στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.
Ο όρος προέρχεται από την πολιτική επιστήμη.
Η «ολιγαρχία» περιγράφει ένα σύστημα εξουσίας που καθοδηγείται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων.
Τα τελευταία χρόνια, η λέξη «ολιγάρχης» έχει αποκτήσει μια πιο συγκεκριμένη σημασία όταν σχετίζεται με τη Ρωσία, αναφερόμενη στην ομάδα Ρώσων επιχειρηματιών και αξιωματούχων που απέκτησαν πλούτο και εξουσία τα χρόνια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ
Ο Alisher Usmanov λέγεται ότι είναι ένας από τους αγαπημένους ολιγάρχες του Πούτιν.
Eνας από τους πλουσιότερους, με αξία περίπου 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.
Η ΕΕ τον περιγράφει ως «επιχειρηματία-αξιωματούχο» που βοηθά τον Ρώσο πρόεδρο να λύσει τα επαγγελματικά του προβλήματα.
Γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν ενώ ήταν ακόμη μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, διευθύνει την USM Holdings, έναν τεράστιο όμιλο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας MegaFon.
Η ΕΕ ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον του στις 28 Φεβρουαρίου, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν το παράδειγμά της. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις κυρώσεις άδικες και είπε ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του ήταν ψευδείς.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι κύριες επενδύσεις του είναι σε ακίνητα.
Στο Λονδίνο είναι ιδιοκτήτης του Beechwood House, μιας εξοχικής κατοικίας 65 εκατομμυρίων λιρών με κήπους στην καρδιά της πόλης, και λίγο έξω από το Λονδίνο στο Surrey, έχει μια έπαυλη, το Sutton Place.
Και οι δύο περιουσίες έχουν “παγώσει” από τις βρετανικές αρχές.
Ο Roman Abramovich είναι ενας από τους πιο γνωστούς Ρώσους δισεκατομμυριούχους λόγω της εκπληκτικής επιτυχίας της ποδοσφαιρικής του ομάδας Chelsea FC, αλλα δεν έχει ακόμη γίνει δέκτης κυρώσεων, πιθανώς επειδή έχει λιγότερο εμφανή επιρροή από άλλους συμμάχους του Πούτιν.
Η επιρροή του στο Κρεμλίνο συζητείται πολύ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Πρόεδρος Πούτιν απλώς τον ανέχεται, άλλοι λένε ότι η σχέση τους είναι πολύ στενότερη.
Ο Αμπράμοβιτς αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν ή το Κρεμλίνο, αλλά η περιουσία του που υπολογίζεται στα 12,4 δισ. δολάρια απειλείται εάν επιβληθούν κυρώσεις.
Πριν από λίγες μέρες ανακοίνωσε ότι ήθελε να πουλήσει την Τσέλσι για 3 δισεκατομμύρια λίρες.
Το σπίτι του αξίας 150 εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο φέρεται να είναι επίσης προς πώληση.
Ο Αμπράμοβιτς ήταν ένας από τους αρχικούς ολιγάρχες κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπορίς Γέλτσιν.
Στα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνεται το τρίτο σε μήκος γιοτ στον κόσμο – το Eclipse – και ένα άλλο μεγάλο γιοτ, το Solaris, αγκυροβολημένο στη Βαρκελώνη.
Ο Oleg Deripaksa
Όταν ο Πρόεδρος Πούτιν ανήλθε στην εξουσία, ο Deripaksa ήταν εξαιρετικά πλούσιος, με την περιουσία του να κορυφώνεται στα 28 δισεκατομμύρια δολάρια – αλλά τώρα πιστεύεται ότι αξίζει μόλις 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι συμμετείχε σε ξέπλυμα χρήματος, δωροδοκία, εκβιασμό και εκβιασμό, ενώ ανέφεραν ότι «διέταξε τη δολοφονία ενός επιχειρηματία και είχε δεσμούς με ρωσική ομάδα οργανωμένου εγκλήματος».
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Υπέφερε άσχημα κατά την οικονομική κρίση του 2008 και χρειαζόταν τον Πούτιν για να τον σώσει.
Το 2009, ο Πρόεδρος Πούτιν τον ταπείνωσε λέγοντας δημόσια ότι είχε κλέψει ένα στυλό. Στην έκθεση Mueller – μια αμερικανική έρευνα για τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016 – χαρακτηρίστηκε ως «στενά ευθυγραμμισμένος» με τον Ρώσο πρόεδρο.
Ιγκόρ Σετσίν
Οι διασυνδέσεις του Ιγκόρ Σετσίν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μακροχρόνιες και βαθιές, σύμφωνα με την ΕΕ που ανακοίνωσε κυρώσεις εναντίον του στις 28 Φεβρουαρίου. Λέγεται ότι είναι ένας από τους πιο έμπιστους και στενότερους συμβούλους του κ. Πούτιν, καθώς και προσωπικός φίλος, ενώ θεωρείται ότι οι δύο τους βρίσκονται σε καθημερινή επαφή.
Οι ΗΠΑ του επέβαλαν κυρώσεις το 2014, τις οποίες χαρακτήρισε «εντελώς αδικαιολόγητες και παράνομες».
Ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις εναντίον του στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Sechin στην καριέρα πέρασε από την πολιτική και την επιχειρηματικότητα, μερικές φορές κατέχοντας υψηλές θέσεις και στους δύο τομείς ταυτόχρονα.
Όταν ο Πούτιν ήταν πρωθυπουργός, αυτός ήταν αναπληρωτής πρωθυπουργός και τώρα διευθύνει τον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft.
Ο Sechin εργάστηκε με τον Πούτιν στο γραφείο του δημάρχου στην Αγία Πετρούπολη τη δεκαετία του 1990 και πιστεύεται ευρέως ότι ήταν στην υπηρεσία πληροφοριών, την KGB, αν και ποτέ δεν έγινε ανοιχτά παραδεκτό.
Με έδρα τη Ρωσία, κανείς δεν γνωρίζει πόσα χρήματα έχει ο Sechin, αλλά οι Γάλλοι κατέσχεσαν ένα γιοτ με το όνομα Amore Vero που συνδέθηκε μαζί του αφού η δεύτερη σύζυγός του Olga Sechina ανέβαζε συνέχεια φωτογραφίες στο πλοίο.
Έκτοτε χώρισαν.
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η ΕΕ περιγράφει τον Pyotr Aven ως έναν από τους στενότερους ολιγάρχες του Προέδρου Πούτιν και τον Μιχαήλ Φρίντμαν ως βοηθό του στενού κύκλου του Πούτιν.
Μαζί οι δύο άνδρες δημιούργησαν την Alfa-Bank, τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στη Ρωσία.
Η έκθεση Mueller ανέφερε ότι ο κ. Aven συναντιόταν με τον Πούτιν στο Κρεμλίνο περίπου τέσσερις φορές τον χρόνο, λέγοντας ότι «κατανόησε ότι τυχόν προτάσεις ή κριτικές που έκανε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων ήταν σιωπηρές οδηγίες και θα υπήρχαν συνέπειες για τον Aven εάν δεν τις ακολουθούσε».
Είχαν προειδοποιηθεί από τον Πούτιν το 2016 να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους από μελλοντικές κυρώσεις.
Αυτή την εβδομάδα το ζευγάρι αποχώρησε από τον επενδυτικό όμιλο LetterOne που εδρεύει στο Λονδίνο, την οποία ίδρυσαν πριν από σχεδόν 10 χρόνια, καθώς οι μετοχές τους είχαν “παγώσει” λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στις 28 Φεβρουαρίου.
Ο Aven παραιτήθηκε επίσης ως διαχειριστής της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών στο Λονδίνο.
Οι δύο επιχειρηματίες δήλωσαν ότι «θα αμφισβητήσουν την ψευδή και αβάσιμη βάση για την επιβολή αυτών των κυρώσεων – σθεναρά και με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους».
Ο Fridman, που θεωρείται ότι αξίζει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια, ζει στο Λονδίνο σε ένα σπίτι δίπλα στο Lord’s Cricket Ground και έχει επίσης ένα τεράστιο ακίνητο, το Athlone House στο βόρειο Λονδίνο, για το οποίο πλήρωσε 65 εκατομμύρια λίρες το 2016.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο την Τρίτη, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν μια «τεράστια τραγωδία», αλλά δεν θα επέκρινε το Κρεμλίνο λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σε κίνδυνο.
Ο Ρώσος ολιγάρχης Alexey Mordashov, που ελέγχει το 34% του γερμανικού ομίλου μέσω της εταιρείας Unifirm Limited που ανήκει στην οικογένεια του, θεωρείται ο πιο πλούσιος φίλος του Πουτιν.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας, ο 56χρονος Mordashov προέρχεται από φτωχή οικογένεια και είναι γιος εργατών από την πόλη Τσερέποβετς, 300 μίλια βόρεια της Μόσχας,
Αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης, τη Severstal.
Η επιβολή κυρώσεων στο πρόσωπό του που ήρθαν από την Ε.Ε. έχουν να κάνουν και με την Rossiya Bank, τράπεζα στην οποία φαίνεται να έχει οικονομικό συμφέρον.
Επιπλέον κατηγορείται από την Ε.Ε. ότι οι επιχειρήσεις ΜΜΕ στις οποίες έχει επενδύσει βοήθησαν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας μέσω φιλορωσικων τηλεοπτικών σταθμών.
Σε δήλωσή του, ο Μοrdashov ανέφερε ότι δεν κατανοεί για ποιον λόγο συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της Ε.Ε.
«Δεν έχω απολύτως καμία σχέση με το ξέσπασμα της γεωπολιτικής έντασης» υποστηρίζει.
Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στο Λονδίνο και στα υπερπόντια εδάφη της Βρετανίας από τη Ρωσία μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και το Λονδίνο έχει γίνει η δυτική πόλη επιλογής για τους υπέρμετρα πλούσιους της Ρωσίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.
ΤΑ ΓΙOΤ ΠΟΥ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ
Πάντως σαν δισεκατομμυριούχος που σέβεται τον εαυτό του, ο Mordashov έχει επίσης στην κατοχή του ένα τζετ και ένα γιoτ.
Το τζετ του Mordashov διαθέτει μεγάλη καμπίνα, μπορεί να μεταφέρει 14 επιβάτες και έχει ντεπόζιτο που του επιτρέπει να ταξιδεύει από το Λονδίνο στο Πεκίνο ασταμάτητα.
Το εν λόγω τζετ, το Bombardier Global 6000 του δισεκατομμυριούχου εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα από παρατηρητές αεροπλάνων ότι ταξίδεψε από τις Σεϋχέλλες στη Μόσχα, αν και δεν περιελάμβανε στοιχεία για το ποιος επέβαινε στο αεροσκάφος.
Το γιοτ του, κατασκευασμένο από το γερμανικό ναυπηγείο Lürssen κόστισε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.
Οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν την Πέμπτη ένα γιοτ που φέρεται να ανήκει σε εταιρεία του Igor Sechin, διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής πετρελαιοπαραγωγού Rosneft.
Το γιοτ κατασχέθηκε σε ναυπηγείο στο La Ciotat, στις ακτές της Μεσογείου της Γαλλίας.
Το γιοτ υποβαλλόταν σε επισκευές, αλλά οι γαλλικές αρχές δήλωσαν ότι είχαν γίνει ρυθμίσεις για να αποπλεύσει επειγόντως.
Στον Sechin έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Σύμφωνα με το Forbes, oι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν το αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων σούπερ γιοτ του Ρώσου ολιγάρχη Άλισερ Ουσμάνοφ, το οποίο βρισκόταν σε ναυπηγείο στο Αμβούργο.
Tο μήκους 156 μέτρων Dilbar- που θεωρείται το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο σκάφος στον κόσμο σε ό,τι αφορά το μεικτό βάρος- κατασχέθηκε από τις γερμανικές αρχές την Τετάρτη.
Το γιοτ βρισκόταν στο ναυπηγείο της Blohm+Voss από τα τέλη Οκτωβρίου.
Πληροφορίες
BBC