14 Φεβρουαρίου 2022

Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τις διώξεις Μιχαηλίδη, αιρετών και πολιτών για τον «Πελαγίτη»
 Την έντονη διαμαρτυρία για την κίνηση διαδικασιών δίωξης του βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη, καθώς και άλλων 19 αιρετών και πολιτών του νησιού, για την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις στα λιμάνια Χίου και Μεστών την παραμονή και ανήμερα των Θεοφανείων, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους η κα Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας  και Γιώργος Ψυχογιός, τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά, στην δήλωσή τους, σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, αναφέρουν τα ακόλουθα:

Τρεις ημέρες μετά την δυναμική κινητοποίηση και την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, κατοίκων και φορέων στην μετατροπή της Χίου σε φυλακή χιλιάδων ψυχών, ο λιμενάρχης Χίου απέστειλε προς τον εισαγγελέα πρωτοδικών Χίου μια λίστα με 20 ονόματα, τους οποίους κατονομάζει ως υπεύθυνους για την παρεμπόδιση των σχεδίων κατασκευής κλειστής υπερδομής στο νησί. Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, αλλά και πλήθος αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, κάποιους εξ αυτών είχαμε δεχθεί πρόσφατα στη Βουλή, ως αντιπροσωπεία του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, όπου εξέφρασαν την αντίθεσή τους με τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην δημιουργία κλειστής υπερδομής στο νησί, ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Δυστυχώς, η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας  στην πρόσδεση του πλοίου «Πελαγίτης» στο λιμάνι της Χίου, ανήμερα των Θεοφανείων, ώστε να ξεφορτώσει τα μηχανήματα που προορίζονταν για την κατασκευή της νέας υπερδομής κλειστού τύπου, κατέληξε σε κατηγορίες για φερόμενη παρακώλυση συγκοινωνιών κ.ο.κ. κατά εκλεγμένων αντιπροσώπων.

Οι διώξεις αυτές είναι πολιτικές κατά βουλευτή αλλά και αιρετών, ώστε μείζον θεσμικό ζήτημα να εγείρεται από αυτές τις μεθοδεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται έμπρακτα δίπλα τόσο στον βουλευτή Χίου και σύντροφο Ανδρέα Μιχαηλίδη και στα στελέχη της αυτοδιοίκησης, όσο και στην τοπική κοινωνία και όσους/ες διώκονται γιατί τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η πολιτική της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες υπερδομές κλειστού τύπου / στρατόπεδα συγκέντρωσης στα νησιά ερήμην της τοπικής κοινωνίας μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η αλληλεγγύη στους πιο ευάλωτους, η αλληλεγγύη στις τοπικές κοινωνίες και η διεκδίκηση έμπρακτης αλληλεγγύης στην Ελλάδα από την Ευρώπη. Στόχος είναι να υπάρξει, ιδιαίτερα στο νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός ασύλου με υποχρεωτική αναλογική κατανομή, μέσω μετεγκαταστάσεων αιτούντων άσυλο και προσφύγων από τις χώρες εισόδου στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι – άλλων εποχών – πρακτικές που ανασύρονται για να τρομοκρατηθεί το κίνημα των πολιτών της Χίου, δεν συνιστούν τιμή ούτε για την δημοκρατία, ούτε και για το κράτος δικαίου.