Ανακοίνωση της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο»
«Οι μαζικές διαμαρτυρίες των νησιωτών αμφισβητούν το αφήγημα της κυβέρνησης για τις νέες δομές - φυλακές στο Αιγαίο» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» RSA, η οποία αναλυτικά αναφέρει:
«Δύο χρόνια μετά τη βίαιη καταστολή των αντιδράσεων των πολιτών σε Χίο και Λέσβο που αντιτίθενται στην μετατροπή των νησιών σε φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες, η δυσαρέσκεια όσον αφορά την διαχείριση του προσφυγικού αυξάνεται.
Το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης του προσφυγικού (φύλαξη συνόρων, αποσυμφόρηση των νησιών, γρήγορες διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης) που προβάλλει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να πείθει τους νησιώτες, οι οποίοι, ενώ μειώνεται ο προσφυγικός πληθυσμός στα νησιά, βλέπουν να χτίζονται τεράστιες νέες δομές. Δικαστικές διαμάχες, δεκάδες αποφάσεις πολιτικών παρατάξεων, φορέων και μαζικές ειρηνικές κινητοποιήσεις ενώνουν ανθρώπους με διαφορετική πολιτική ταυτότητα για άλλη μία φορά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τις προσταγές της Ε.Ε για «υπερδομές» στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Στις Βρυξέλλες φαίνεται να επαναπαύονται οι θεσμοί της ΕΕ στα αριθμητικά δεδομένα που δείχνουν σημαντικά μειωμένο τον αριθμό των προσφύγων που διαμένουν στα νησιά, αλλά και στο μειωμένο αριθμό αφίξεων που σύμφωνα με τις συνεχείς καταγγελίες σχετίζεται άμεσα με την πρακτική των παράνομων επαναπροωθήσεων, των οποίων οι νησιώτες σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει αυτόπτες μάρτυρες. Σε πολλά από τα νησιά που οι κάτοικοι είχαν αντισταθεί και στο παρελθόν και οι αντιδράσεις τους αγνοήθηκαν, το κλίμα είναι για άλλη μία φορά εκρηκτικό, ενώ κάτοικοι στη Σάμο σοκαρισμένοι παρακολουθούν τις αρχές να αγνοούν ακόμα και δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με την απαγόρευση εξόδου προσφύγων από την νέα υπερδομή. Η ΕΕ επιμένει στην πολιτική εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά, την ώρα που ο ίδιος ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλά για παραβίαση και αποτυχία της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Παρότι η περιφερειακή αρχή και οι δημοτικές αρχές σε Χίο και Λέσβο πρόσκεινται πολιτικά στο κυβερνών κόμμα, γεγονός που θα επέτρεπε να προχωρήσει ανεμπόδιστα ο σχεδιασμός του Υπουργείου, η κατάσταση δείχνει μια ριζική διαφοροποίηση σημαντικού αριθμού των στελεχών ως προς τον σχεδιασμό για τα νέα κέντρα. Η περιφερειακή αρχή δηλώνει αντίθετη με την κατασκευή νέων κέντρων στα Νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο και υποστηρίζει τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Στη Χίο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία περισσότερες από δέκα αποφάσεις τα τελευταία τρία χρόνια, οι οποίες θέτουν ως απαράβατο όρο την δημιουργία δομής μόνο για την καταγραφή και ταυτοποίηση έως 500 άτομα.
Στη Λέσβο το Δημοτικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση για την κατασκευή νέου κέντρου στη Βάστρια (περιοχή Πλάτη) με οριακή πλειοψηφία και πολλές καταγγελίες για την διαδικασία λήψης απόφασης
Το πόσο επιβαρυμένο είναι το κλίμα στα νησιά, φάνηκε ήδη από τις αρχές του χρόνου όταν ξεκίνησαν στη Χίο μαζικές αντιδράσεις ενάντια στην κατασκευή της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής (ΚΕΔ). Συνολικά υπήρξαν τρία σημεία διαμαρτυρίας. Το πρώτο στην περιοχή Θόλος, όπου αναμένεται να χτιστεί το ΚΕΔ, στα Μεστά (νότιο λιμάνι) όπου στις 5 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε ολονύχτια διαμαρτυρία με σημαντική παρουσία πολιτών έως τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η αποβίβαση μηχανημάτων (εκσκαφέων) της ανάδοχης εταιρίας ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ από το πλοίο Πελαγίτης. Το πρωί της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου έγινε μία ακόμα προσπάθεια να αποβιβάσουν τα μηχανήματα στο κεντρικό λιμάνι της Χίου, αλλά οι διαμαρτυρόμενοι δεν επέτρεψαν ούτε καν την πρόσδεση του πλοίου.
Το πλοίο έλαβε την εντολή να συνεχίσει για την Λέσβο. Και εκεί οι πολίτες οργανώθηκαν για να αποτρέψουν την αποβίβαση των μηχανήματων. Στο λιμάνι της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση πολλών φορέων».
https://www.stonisi.gr/