27 Φεβρουαρίου 2022

Έρχονται κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς ξενοδοχείων

 

Τον κίνδυνο για κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς ξενοδοχείων, επισημαίνουν με επείγουσα επιστολή τους προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γρηγόρης Τάσιος και ο γενικός γραμματέας Μανώλης Τσακαλάκης. Την επιστολή κοινοποιούν και στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών “παρατάθηκαν για έξι (6) μήνες οι προθεσμίες πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις με κύρια κατοικία, έδρα ή εγκατάσταση σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Καλοκαιριού του 2021 (βλ.ενδεικτικά ΦΕΚ Β 3862/2021 όπου δημοσιεύθηκαν οι με αριθμούς Α1189, Α 1190 και Α1191 αποφάσεις). Πλην όμως στις παραπάνω αποφάσεις σας δεν προβλέφθηκε η τύχη των οφειλών μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι, δεδομένου πως η περίοδος αναστολής έχει ήδη παρέλθει, οι αρμόδιες ΔΟΥ να ενημερώνουν τα μέλη μας πως όλα τα ανωτέρω ποσά θα πρέπει να εξοφληθούν άμεσα, διαφορετικά θα υποχρεωθούν να προβούν σε αναγκαστική είσπραξή τους”.

Και εξηγούν οι κ.κ. Τάσιος και Τσακαλάκης, ότι “στο άρθρο 5 του ν.2275/1994, στις διατάξεις του οποίου στηρίχθηκε η έκδοση των ανωτέρω αποφάσεών σας, υπάρχει ρητή πρόβλεψη πως δύναται με Υπουργική Απόφαση να ρυθμίζεται η καταβολή των ανωτέρω χρεών σε μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής”.

Κατόπιν αυτών η ηγεσία της ΠΟΞ, ζητά “…την άμεση έκδοση των σχετικών αποφάσεων, που θα δίνουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους αυτών, προτού δούμε τις πρώτες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίες όπως αντιλαμβάνεστε θα ακυρώσουν τη σημαντική προσπάθεια που έχετε καταβάλλει μέχρι σήμερα για τη στήριξη τους”.

Η επιστολή


Η επιστολή έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Με αποφάσεις σας παρατάθηκαν για έξι (6) μήνες οι προθεσμίες πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις με κύρια κατοικία, έδρα ή εγκατάσταση σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 (βλ.ενδεικτικά ΦΕΚ Β 3862/2021 όπου δημοσιεύθηκαν οι με αριθμούς Α1189, Α 1190 και Α1191 αποφάσεις σας).

Πλην όμως στις παραπάνω αποφάσεις σας δεν προβλέφθηκε η τύχη των οφειλών μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου. Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι, δεδομένου πως η περίοδος αναστολής έχει ήδη παρέλθει, οι αρμόδιες ΔΟΥ να ενημερώνουν τα μέλη μας πως όλα τα ανωτέρω ποσά θα πρέπει να εξοφληθούν άμεσα, διαφορετικά θα υποχρεωθούν να προβούν σε αναγκαστική είσπραξή τους.

Όπως γνωρίζετε, στο άρθρο 5 του ν.2275/1994, στις διατάξεις του οποίου στηρίχθηκε η έκδοση των ανωτέρω αποφάσεών σας, υπάρχει ρητή πρόβλεψη πως δύναται με Υπουργική Απόφαση να ρυθμίζεται η καταβολή των ανωτέρω χρεών σε μέχρι είκοσι τέσσερις (24) μηνιαίες δόσεις, με μερική ή ολική απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την άμεση έκδοση των σχετικών αποφάσεων, που θα δίνουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους αυτών, προτού δούμε τις πρώτες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίες όπως αντιλαμβάνεστε θα ακυρώσουν τη σημαντική προσπάθεια που έχετε καταβάλλει μέχρι σήμερα για τη στήριξη τους”.

money-tourism