27 Ιανουαρίου 2022

Χρήστος Ευστρατίου: «Το περιβάλλον και η ανάπτυξη του τόπου αξίζουν όλες τις μάχες που δίνουμε» «Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε η πρώτη Ελληνική Περιφέρεια στην απορρόφηση πόρων, ούτε ότι κατακτήσαμε ευρωπαϊκές πρωτιές στον Τουρισμό εν καιρώ πανδημίας», δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου. Επίσης μιλάει για τις νέες του αρμοδιότητες και προτεραιότητας ως Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Τομέα Μεταφορών & Επικοινωνιών Δωδεκανήσου και τονίζει πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει βάλει τον πήχη ψηλά και έτσι θα συνεχίσει…


Κύριε Ευστρατίου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εξ αρχής διέθεσε πόρους και υλικό (ακόμη και ανθρώπινο δυναμικό) για την αντιμετώπισή της σε όλα τα νησιά. Θα ήθελα την άποψή σας.
Η προστασία της υγείας των νησιωτών και των επισκεπτών μας ήταν και συνεχίζει να είναι για εμάς προτεραιότητα. Επιχειρώντας να εξυπηρετήσουμε αυτήν την ανάγκη, καταφέραμε πολύ περισσότερα από αυτά που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας. Καταφέραμε κυρίως να εξοπλίσουμε τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας και να καλύψουμε κενά που προϋπήρχαν σε μηχανήματα, εξοπλισμό, ασθενοφόρα. Συνεργαστήκαμε και υποστηρίξαμε φορείς που εμπλέκονταν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Εγκαινιάσαμε νέες δομές υγείας και τις επανδρώσαμε με προσωπικό. Γνωρίζετε ότι περισσότεροι από 200 υγειονομικοί απασχολούνται σήμερα στις δομές υγείας μικρών και απομακρυσμένων μας νησιών, χάρη στο επίδομα που τους παρέχουμε από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειάς μας; μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που διεκδικήσαμε και κατ’ εξαίρεση αποδέχθηκαν τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όμως η πανδημία για εμάς, δεν ήταν μόνο οι πόροι, τα υλικά και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέσαμε. Διαχειριζόμαστε την πανδημία από την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζουμε και τώρα με δράσεις σε όλους του τομείς γιατί όλοι οι τομείς της ζωής μας δέχτηκαν πλήγματα. Καταφέραμε να μην πληγεί ο τουρισμός μας και να διασφαλιστούν το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας στα νησιά μας. Καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την εμπειρία των επισκεπτών μας. Καταφέραμε να είμαστε εξωστρεφείς με δράσεις πολιτισμού και σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις όταν οι κοινωνίες απομονώνονταν και οι οικονομίες συρρικνώνονταν. Κι αυτό γιατί αντιμετωπίσαμε την κρίση δυναμικά και πολυεπίπεδα και όχι συντηρητικά και μονοδιάστατα. Γνωρίζουμε ότι και στην περίπτωση της ύφεσης του φαινομένου, το πλήγμα που θα αφήσει στην κοινωνία και την οικονομία θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε για καιρό. Και αυτό το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη στον προγραμματισμό μας.

• Να περάσουμε στις αλλαγές που έκανε ο περιφερειάρχης κ. Γ.Χατζημάρκος στο σχήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Εσείς παραμένετε χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου ενώ σας ανατέθηκε και ο τομέας Μεταφορών & Επικοινωνιών Δωδεκανήσου. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα η επιλογή του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου στο πρόσωπό μου για τη συγκεκριμένη θέση. Η ανάληψη των καθηκόντων συνιστά για μένα μία νέα πρόκληση για δουλειά. Ο τομέας των μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για τους πολίτες όπως εξάλλου και ο τομέας της ασφάλειας του οδικού δικτύου των νησιών μας. Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη έργα οδοποιίας σε όλα τα νησιά όπως συντήρηση και αντικατάσταση οδοστρώματος, πλευρικών μπαρών και οδοφωτισμού. Η δημιουργία των υδατοδρομίων έχει περάσει στο στάδιο της υλοποίησης και μέχρι το τέλος της θητείας μας οι νησιώτες και οι επισκέπτες θα έχουν και αυτήν την επιλογή μετακίνησης. Πρόκειται για ένα έργο εθνικού χαρακτήρα που βελτιώνει τις μετακινήσεις, αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας και δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας. Θα εργαστούμε με τα στελέχη της Δ/νσης Μεταφορών για την ψηφιοποίηση περισσότερων διαδικασιών και υπηρεσιών ώστε να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης στους πολίτες και η ανάγκη φυσικής τους παρουσίας σε μια Υπηρεσία η οποία ομολογουμένως υποδέχεται μεγάλο όγκο αιτημάτων. Επίσης άμεσα θα ξεκινήσω σειρά επαφών με τους εκπροσώπους των κλάδων που συναλλάσσονται με την Δ/νση Μεταφορών με σκοπό να συνεργαστούμε στενά για να μειώσουμε παθογένειες και να βρούμε λύσεις σε ζητήματα της εργασίας τους. Η εξυπηρέτηση των νησιωτών είναι ο στόχος και το στοίχημα της νέας αυτής πρόκλησης.
• Όλοι συμφωνούν ότι αυτή τη διετία, η περιφερειακή αρχή (όπως και όλες στην χώρα) βαδίζει προς τις επόμενες εκλογές. Τι προσδοκάτε μέχρι το τέλος της θητείας;
Εργαζόμαστε βάσει σχεδίου, άοκνα και εμείς και τα στελέχη της διοίκησης, ώστε να ολοκληρώνονται όλα τα έργα και οι δράσεις στην ώρα τους. Δεν είναι εύκολο, ούτε αυτονόητο, δίνουμε καθημερινά μάχη για να το πετύχουμε. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα όμως δικαιώνουν τις προσπάθειές μας. Δεν είναι τυχαίο ότι είμαστε η πρώτη Ελληνική Περιφέρεια στην απορρόφηση πόρων, ούτε ότι κατακτήσαμε ευρωπαϊκές πρωτιές στον Τουρισμό εν καιρώ πανδημίας. Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά και έτσι θα συνεχίσουμε. Το οφείλουμε αυτό, στους ανθρώπους του τόπου μας, που ζουν, εργάζονται, μορφώνονται και επιχειρούν σε ένα δύσκολο νησιωτικό περιβάλλον με πείσμα και περηφάνια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι η έμπνευση, η δύναμή μας και ο λόγος για τον οποίο μέχρι και την λήξη της θητείας μας δεν θα σταματήσουμε να υλοποιούμε και να σχεδιάζουμε για την επόμενη μέρα.
Μέσα από τη δύσκολη περίοδο που διανύσαμε βγήκαμε δυνατοί. Έχουμε επίγνωση όλων αυτών που καταφέραμε, ομολογουμένως με πολύ κόπο και γι αυτό προχωρούμε μπροστά με αισιοδοξία, έτοιμοι για νέες προκλήσεις αλλά και απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν.
Και ομολογουμένως έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που θα αφήσει πίσω της η πανδημία όταν με το καλό υποχωρήσει, να στηρίξουμε το εισόδημα, την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό. Να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών που άφησε η υγειονομική κρίση στην κοινωνία. Η βία κατά των γυναικών και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, η κοινωνική πόλωση και απομόνωση, η συσπείρωση ατόμων σε ακραίες ιδεολογίες, χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις και δράσεις για να μην εξελιχθούν σε χρόνια ζητήματα της κοινωνίας μας και θα συνεργαστούμε με κάθε φορέα για να το πετύχουμε αυτό. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που θα επιφέρει όλο και πιο έντονα φαινόμενα στον ευάλωτο νησιωτικό μας χώρο. Έχουμε τις προκλήσεις του περιβάλλοντος όπου καλούμαστε να υποστηρίξουμε την μετάβαση των νησιών μας στην εποχή της αειφορίας και της μείωσης των ρύπων. Ο κάθε ένας από μας εργάζεται στον τομέα του, με αίσθημα ευθύνης και αγάπη για να έχουμε ένα συνολικό θετικό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε στα στελέχη μας, πολιτικά και διοικητικά και στην ικανότητα των πολιτών να διακρίνουν και να συστρατεύονται με τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, που μάχονται και πετυχαίνουν αυτά που αξίζουν τα νησιά μας.

• Τόσο ο περιφερειάρχης όσο και τα μέλη της αρχής, έχετε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για διάφορα ζητήματα. Τι θα λέγατε σήμερα με αυτό το ‘τοξικό’ κλίμα που προσπαθούν κάποιοι να επιβάλουν;
Μοιάζει επίκαιρο το ερώτημα, αν αναλογιστεί κανείς τι έχει ειπωθεί για το παλαιό Ελληνικό Προξενείο και τα εγκαίνια του ως κτήριο, που θα στεγάσει τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, αλλά είναι μάλλον διαχρονικό. Όποτε σημειώνονται βήματα προόδου, με έργα και χειροπιαστές πράξεις, ξεπηδούν ένας ένας, με την ίδια προβλέψιμη σειρά κάθε φορά, οι αρνητές των πάντων.
Είναι αυτοί που υπερψήφισαν την πρότασή μας, στην από 30.11.20 συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που έρχονται μόλις ένα χρόνο μετά και κατακλύζουν τον τύπο με βαρύγδουπες δηλώσεις, ύβρεις, μηδενισμό και αρνητισμό. Αυτό που ουσιαστικά μηδενίζουν είναι η δική τους πολιτική οντότητα και αξιοπιστία, όταν άλλα πράττουν και άλλα διατυμπανίζουν. Αυτό που πραγματικά αρνούνται να αντιληφθούν είναι ότι ο τόπος προχωρά μπροστά, εξελίσσεται απαγκιστρωμένος από επικοινωνιακά κατασκευάσματα και πολιτικές σπέκουλες. Οι πολίτες έχουν πληρώσει ακριβά αυτές τις πρακτικές κατά το παρελθόν και ξέρουν πλέον να τις αναγνωρίζουν και να απομονώνουν τα πρόσωπα που τις εκφράζουν. Και για όσους εξ ημών είναι πράγματι τιμητές της ιστορίας μας, να πω ότι το κτήριο του παλαιού Προξενείου, θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων με ένα σύγχρονο τρόπο, γι αυτό και η στέγαση των συγκεκριμένων φορέων στο κτήριο, έχει για εμάς εμβληματικό χαρακτήρα. Το περιβάλλον και η ανάπτυξη του τόπου αξίζουν όλες τις μάχες που δίνουμε.
Προσωπικά εκπλήσσομαι και πεισμώνω κάθε φορά που δεχόμαστε κατασκευασμένες επιθέσεις. Δεν με εκφράζει το «ας τους να λένε, εμείς κοιτάμε την δουλειά μας». Δεν θα το ανεχτώ και δεν θα το συνηθίσω ποτέ αυτό το στημένο σκηνικό, γιατί πολύ απλά δεν πιστεύω στο αναγκαίο κακό. Κάθε τι αρνητικό, μίζερο, ψευδές, δόλιο, πρέπει να το εντοπίζουμε και να το εκριζώνουμε.
Επιλέγω να προσδοκώ μια σοβαρή αντιπολίτευση ακόμη κι αν δεν έρθει ποτέ, παρά να αποδεχθώ αυτήν την κατάντια σαν συνακόλουθο της πολιτικής ζωής και του δημόσιου διαλόγου στον τόπο μας  Πηγή:www.dimokratiki.gr