13 Σεπτεμβρίου 2021

Μητσοτάκης από τη Δ.Ε.Θ.: "Μόνιμες οι δομές υποδοχής προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου"


Αυτά έλεγε το 2017 ο Μητσοτάκης και κορόιδεψε μετά τους νησιώτες


 Ο Πρωθυπουργός έβαλε πλάτη στον σχεδιασμό Μηταράκη για υπερδομές όταν προεκλογικά έλεγε ότι δεν θα δεχθεί καμία μόνιμη παρουσία προσφύγων στα νησιά
Στροφή 180 μοιρών από τις βασικές προεκλογικές του εξαγγελίες για το μεταναστευτικό έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οριοθετώντας τη γραμμή της κυβέρνησης απέναντι στους νησιώτες.

Ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, απέδωσε τον χαρακτηρισμό «μόνιμες» στις υπό σχεδιασμό δομές, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από τα όσα μέχρι σήμερα ανέφερε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος περιορίζονταν στο να χαρακτηρίσει τις δομές «κλειστές ελεγχόμενες», παρότι η Ευρώπη έχει ξεκαθαρίσει ότι οι δομές θα είναι ανοιχτές αλλά ελεγχόμενες 

Και αυτά είπε χθες από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλινίκης 2021

.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε ότι ακόμα και οι κακοπροαίρετοι επικριτές της Κυβέρνησης, έχουν αναγνωρίσει ότι η κατάσταση έχει αλλάξει ενώ σε άλλο σημείο της απάντησής του προς τον Δημοσιογράφο του ΑΠΕ Σπύρο Μουρελάτο, ανέφερε ότι, η Κυβέρνηση ήταν πολύ ειλικρινής με τους νησιώτες ότι θα υπάρχουν μόνιμες δομές υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Στο μακρινό… 2017
Η συγκεκριμένη πάντως δήλωση έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με όσα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2017, κατά τη διάρκεια του 11ου Συνεδρίου της Ν.Δ., όταν από το Ξενοδοχείο «Χανδρής», είχε αρκεστεί να αναγνωρίσει την αναγκαιότητα μόνο των Προαναχωρησιακών Κέντρων, λέγοντας ότι, η Ν.Δ. δεν θα επιτρέψει τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να γίνουν μόνιμο πάρκινγκ ψυχών με μόνιμη παρουσία μεταναστευτικού πληθυσμού.

Είχε ψέξει μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για τον περιορισμένο αριθμό επιστροφών παράνομων μεταναστών από τα νησιά προς την Τουρκία, τη στιγμή που για 1,5 χρόνο (από τον Μάρτιο του 2020), η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας παραμένει νεκρή και άρα δεν επιστρέφεται κανένας παράνομος μετανάστης από τα νησιά προς την Τουρκία.

«Δεν θα έχουμε πρόβλημα»
Ο κ. Μητσοτάκης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με ροές από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, έχει τις υποδομές για να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μόνο για δομές
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως είχαν όσα είπε ο Πρωθυπουργός για την υποτιθέμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αναγνωρίζοντας και ο ίδιος ότι αυτή προς στιγμήν περιορίζεται στην παροχή κονδυλίων για δομές και σε πολύ λιγότερο βαθμό στο θέμα του Ευρωπαϊκού Σύμφωνου Μετανάστευσης.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση του πρωθυπουργού

Σπύρος Μουρελάτος - ΑΠΕ: Καλησπέρα. Θέλω να επανέλθω, αν μου επιτρέπετε, στο μεταναστευτικό. Άκουσα με προσοχή τις απαντήσεις που δώσατε σε ό,τι αφορά το σκέλος Τουρκίας σε αυτή την πολυπαραγοντική, απαιτητική εξίσωση σε κάθε περίπτωση. Αλλά επειδή έχουμε τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι οποίες δημιουργούν ανησυχία ανά τον κόσμο, θέλω να ρωτήσω το εξής. Μάλιστα είναι διττό το ερώτημα. Θέλω να ρωτήσω αν αισθάνεστε σίγουρος πως έχετε εξασφαλισμένη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το ρωτώ αυτό γιατί θυμάμαι μια διχογνωμία που είχατε πρόσφατα στην Σλοβενία με τον κ. Σασόλι, σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Και θέλω να ρωτήσω επίσης αν αισθάνεστε σιγουριά για την εγχώρια διάσταση. Αν τα νησιά μας, της πρώτης υποδοχής, είναι έτοιμα σε κάθε περίπτωση. Αν έχει προχωρήσει, το κυβερνητικό πρόγραμμα, γιατί θυμίζω πως είχαμε και επεισόδια πριν από ενάμιση χρόνο σε Χίο και Μυτιλήνη. Ευχαριστώ πολύ.