3 Σεπτεμβρίου 2021

Νέες συλλήψεις από τους λιμενικούς για τη διακίνηση μεταναστών

 

Άλλα επτά άτομα συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες από τους Λιμενικούς στην Κω, ως μέλη της  εγκληματικής οργάνωσης που άρχισε να εξαρθρώνεται τον περασμένο Νοέμβριο καθώς δραστηριοποιούνταν στην Κω, διακινώντας παράνομα μετανάστες από την Τουρκία στη χώρα μας, τους οποίους «φιλοξενούσαν» στο νησί και στη συνέχεια τους προωθούσαν στην ενδοχώρα.

Πρόκειται για έναν αλλοδαπό που φέρεται ως ο άνθρωπος που παρέλαβε και έδωσε στέγη σε έξι αλλοδαπούς που ήρθαν από τα γειτονικά παράλια και ο οποίος ήδη έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Παράλληλα οι αρχές με ένταλμα που έχει εκδοθεί από τον αρμόδιο ανακριτή Κω, αναζητούν έναν 40χρονο που φέρεται ότι έδωσε τις εντολές στον συλληφθέντα. Ο 40χρονος είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2020 για την ίδια υπόθεση, φέρονταν ως ένα από τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης και μετά την προφυλάκιση του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. 

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο των ερευνών που συνεχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για την αποδόμηση και εξάρθρωση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, αξιοποιήθηκαν πληροφορίες που είχε στη διάθεση του το προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείς του Λιμεναρχείου Κω.

Έτσι στις 18 Αυγούστου 2021 και στις 19 Αυγούστου 2021 συνελήφθησαν έξι αλλοδαποί, για παράβαση του αρθ. 29 παρ. 6 Ν.4251/2014 και του αρθ. 83 Ν.3386/2005 καθώς και ένας (01) αλλοδαπός διακινητής (παράβαση των αρθ. 29 και 30 του Ν4251/2014), ενώ αναζητείται και έτερος διακινητής. Όπως έγινε γνωστό, όλα ξεκίνησαν στις 17 Αυγούστου 2021 όταν εντοπίστηκε από τα ανωτέρω στελέχη του Λιμενικού ταχύπλοο σκάφος με εξωλέμβιο κινητήρα, άνευ επιβαινόντων, στην παραθαλάσσια περιοχή «ΜΑΡΜΑΡΙ» της Κω, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Στη συνέχεια, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και διακριτικής επιτήρησης, εντοπίστηκαν οι έξι (06) αλλοδαποί, μέσα σε διαμέρισμα όπου διέμεναν στην πόλη της  Κω, το οποίο λειτουργούσε ως Safe house. Από το προανακριτικό υλικό προέκυψε ότι, ο ρόλος του συλληφθέντα διακινητή είναι η παραλαβή των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών κατά την άφιξή τους στη Κω, η μεταφορά τους σε διαμέρισμα - κατάλυμα (Safe house) και η προμήθειά τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να ταξιδέψουν αρχικά για το λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Ο εν λόγω διακινητής λειτουργούσε υπό τις οδηγίες έτερου διακινητή ο οποίος, τον Νοέμβριο του 2020 είχε συλληφθεί ως ένα από τα αρχηγικά μέλη του υπόψη κυκλώματος και είχε κριθεί προφυλακιστέος, ενώ είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους κατόπιν αιτήματος αποφυλάκισής του.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε ο συλληφθείς διακινητής οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και αφού του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκε στην ανάκριση και μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Παράλληλα, από τον αρμόδιο ανακριτή Κω έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον 40χρονο αλλοδαπό φερόμενο ως ένα από τα αρχηγικά μέλη του «κυκλώματος».

Η προανάκριση για την υπόθεση διενεργήθηκε από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Λιμεναρχείο Κω και από την Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων, με σκοπό τον εντοπισμό και σύλληψη των εμπλεκομένων στο εν λόγω κύκλωμα για τους οποίους εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης από υποθέσεις τόσο στην Κω όσο και στη Ρόδο, αλλά και τη διασύνδεσή τους με έτερα μέλη του υπόψη κυκλώματος. Υπενθυμίζεται πως το «κουβάρι» της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Νοέμβριο του 2020 με τον σχηματισμό μίας δικογραφίας με έλληνες και αλλοδαπούς εμπλεκόμενους (10 Νοεμβρίου 2020).

Σε αυτήν περιλαμβάνονταν, καθώς είχαν συλληφθεί τέσσερις Έλληνες ηλικίας 35, 39, 29 και 48 ετών και δύο αλλοδαποί, εκ των οποίων ο ένας ήταν 25 ετών και είχε  συλληφθεί μαζί με τους τέσσερις ημεδαπούς, ενώ ο άλλος αναζητούνταν.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία φέρονται να έχουν ηγετικούς ρόλους ο 39χρονος Έλληνας και ο αλλοδαπός που διέφευγε της σύλληψης, οργανώθηκε επιχείρηση αποτελούμενη από προσωπικό, τόσο των υπηρεσιών του Λιμενικού, όσο και της αστυνομίας καθώς και από στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν και τα στοιχεία που προέκυψαν φέρεται ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν για τη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια τους φιλοξενούσαν σε ξενοδοχεία δύο εκ των συλληφθέντων στην Κω!

Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω όπου τους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν εν συνεχεία στην ανάκριση. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι και πήραν τον δρόμο για τις φυλακές, ενώ οι άλλοι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Πιο συγκεκριμένα, προφυλακίστηκε ο 39χρονος που κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ο οποίος μαζί με τον αλλοδαπό που διαφεύγει της σύλληψης, φέρονται να είχαν ηγετικούς ρόλους στην οργάνωση. Επίσης, την άγουσα για τις φυλακές πήραν ένας 35χρονος Έλληνας και ένας 25χρονος Τούρκος οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για διευκόλυνση, παραλαβή και μεταφορά μεταναστών και διευκόλυνση για είσοδο των μεταναστών στη χώρα. Οι δύο άνδρες φέρονται ως τα άτομα που φρόντιζαν για τη μεταφορά των αλλοδαπών από την Τουρκία στη χώρα μας.

Αντίθετα, ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης τους μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, η 48χρονη και ο 29χρονος που κατηγορούνται ότι «φιλοξενούσαν» σε καταλύματα που διαθέτουν τους αλλοδαπούς.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι συνοδευόμενοι από τους συνηγόρους τους κ.κ. Γιάννη Μπαλαλή, Ιωάννη Καρπαθάκη και Βάνα Περρή προσήχθησαν διαδοχικά ενώπιον του ανακριτή Κω όπου και απολογήθηκαν αρνούμενοι τις κατηγορίες όπως αυτές τους αποδίδονται.

Μετά από αυτό οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών εντάθηκαν ακόμη περισσότερο και στο πλαίσιο αυτό, στις 2 Φεβρουαρίου 2021 συνελήφθη στην Κω μία 73χρονη η οποία φέρεται ότι φιλοξενούσε τέσσερις αλλοδαπούς που στερούνταν νόμιμων εγγράφων, στην ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει.

Επίσης, συνελήφθησαν και οι αλλοδαποί καθώς στην κατοχή τους εντοπίστηκαν ταυτότητες χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μισθωτήρια συμβόλαια αμφιβόλου γνησιότητας.

Μάλιστα, οι διωκτικές αρχές της περιοχής μας θεωρούν πως οι δύο αυτές υποθέσεις πιθανώς και να συνδέονται και άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να εμπλέκονται σε αυτές.

https://www.rodiaki.gr/