15 Σεπτεμβρίου 2021

Γ. Τάσιος: Πως κλείνει η σεζόν – Η αποτίμηση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τα ξενοδοχεία

 

Την εκτίμησή του για το κλείσιμο της εφετινής τουριστικής περιόδου, αλλά και την αποτίμηση των μέτρων στήριξης της Οικονομίας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 85η ΔΕΘ, επιχειρεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, με δηλώσεις του στο ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

Μετά από ένα “γεμάτο” 3ήμερο επαφών στην ΔΕΘ, με κυβερνητικά στελέχη, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού, δημάρχους και εκθέτες και ακούγοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει τις σημαντικές θετικές επιπτώσεις, που θα έχουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στα ξενοδοχεία, ενώ προαναγγέλει και παρεμβάσεις.

Τα δύο βραχυχρόνια μέτρα, ήτοι η τρίμηνη παράταση των προγραμμάτων ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και ΓΕΦΥΡΑ, είναι τα πρώτα που σχολιάζει ο κ. Τάσιος. Λέει: “Στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η εξαγγελία είναι θετική, αλλά θα χρειαστούν βελτιώσεις και θα υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά μας που θα αφορά στον συσχετισμό στα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, των πληροτήτων για το επόμενο τρίμηνο”.

Για το ΓΕΦΥΡΑ ο κ. Τάσιος τονίζει ότι θα αποτελέσει σημαντική ανάσα στην συζήτηση που γίνεται για επιμήκυνση των δανείων με τις τράπεζες, ενόψει του 2022. Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, “θα είναι σημαντικό στοιχείο διαπραγμάτευσης για τις ενήμερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το γεγονός ότι οι τράπεζες θα εισπράξουν από το Δημόσιο, τρεις μήνες τοκοχρεολυσίων, έτσι ώστε από τον Απρίλιο του 2022, με την ρευστότητα που θα υπάρχει τότε, να συνεχιστεί η εξυπηρέτηση των δανείων”.

Υπενθυμίζεται ότι και τα δύο αυτά θέματα, ήταν κεντρικά αιτήματα της ΠΟΞ προς την κυβέρνηση, τα οποία και ικανοποιήθηκαν.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Αναφορικά με το θέμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και των ποσών που θα πρέπει να αποδώσουν οι επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της ΠΟΞ τονίζει: “Το μέτρο αυτό αποτελεί σημαντική διευκόλυνση ρευστότητας για τα επόμενα 5 χρόνια, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προβλέπεται αποπληρωμή σε 60 μήνες. Παράλληλα, μειώνεται σημαντικό το προς επιστροφή ποσό, καθώς οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το 2020 εμφάνισαν ζημιές”.

Για το θέμα της απαλλαγής από φόρο των γονικών παροχών, ο κ. Τάσιος υπογραμμίζει ότι είναι και αναπτυξιακό μέτρο για τις μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, γιατί κατά την διάρκεια των μνημονίων εγκλωβίστηκαν στην μη μεταβίβαση στην δεύτερη και τρίτη γενιά των επιχειρήσεων. Όπως τονίζει με αυτό το μέτρο δίνεται η δυνατότητα για εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων που αποτελούν ραχοκοκκαλιά της ελληνικής ξενοδοχίας και ως εκ τούτου και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Για την παραμονή του ΦΠΑ στο 13% έως τον Ιούνιο 2022, στις Μεταφορές, το τουριστικό πακέτο και τον Επισιτισμό, εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτό, διατηρείται σε σχετικά ανταγωνιστικά επίπεδα το ελληνικό πακέτο, ιδιαίτερα μέσα σε έναν κυκεώνα αυξήσεων των πρώτων υλών διεθνώς και στην Ελλάδα.

Τιμές ενέργειας

Τέλος για την επιδότηση της τιμής του ρεύματος στην χαμηλή τάση, που αφορά πολλές μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, τονίζει ότι θα βοηθήσει σημαντικά.

Η σεζόν

Για το επερχόμενο κλείσιμο της σεζόν, που θα γίνει και ταμείο, ο πρόεδρος της ΠΟΞ λέει: “Τα στοιχεία από τον ξενοδοχειακό κλάδο πανελλαδικά, δείχνουν ότι στα εποχικής λειτουργίας ξενοδοχεία, αγγίζουμε σε τζίρο το 50% του 2019. Όμως αποτελεί ερωτηματικό κατά πόσο αυτός ο αριθμός θα υπάρξει και στις 1500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας”.

Πηγή money-tourism.gr