13 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ


 Στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης κάθε δημόσιου  φορέα, εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ, ψηφίστηκε ο περίφημος νόμος Κεραμέως για την Παιδεία, με τα καταστροφικά αποτελέσματα για τα περιφερειακά πανεπιστήμια και κυρίως για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Με την εφαρμογή  της  ελαχίστης  βάσης εισαγωγής  «κατόρθωσε» η κυβέρνηση να μειώσει τους εισακτέους φοιτητές στα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαιου (Μαθηματικών ,Στατιστικής και Μηχανικών Πληροφοριακών Συστημάτων)με έδρα το Καρλόβασι, κατά 749 φοιτητές!


 Δηλαδή οι προβλεπόμενες να καλυφθούν θέσεις ήταν 950 και με την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως εισήχθησαν 201 φοιτητές.(Ας σημειωθεί ότι στο Τμήμα Μαθηματικών εισήχθησαν μόνο 10 φοιτητές!!)
Κενές   θέσεις  στο 78,8% σε ένα Πανεπιστήμιο που δημιουργήθηκε όχι μόνο για την ανάπτυξη της περιφέρειας Αιγαίου αλλά κυρίως για εθνικούς λόγους. Στο επιχείρημα ότι είναι ανεπίτρεπτο να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο φοιτητές με βαθμό κάτω  του 10, απαντάμε ότι  η οποιαδήποτε αλλαγή –μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού επιπέδου των μαθητών πρέπει να γίνεται από την πρωτοβάθμια  και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με διακομματική προσπάθεια, και συμμετοχή πνευματικών προσωπικοτήτων.
Ζητάμε την κατάργηση του νόμου Κεραμέως  ο οποίος εκτός των παραπάνω καταστροφικών συνεπειών, εισήγαγε και τον θεσμό της Πανεπιστημιακής αστυνομίας, για την εφαρμογή του οποίου, εχει ήδη αντιδράσει σθεναρά, ολόκληρη η Πανεπιστημιακή Κοινότητα, και όχι μόνο.
Τέλος αποτελεί τραγική συγκυρία η σύμπτωση της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση  για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου  με τις τελετές εγκαινίων της υπερδομής κράτησης μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.
«Εισάγεται»  έτσι με ειρωνικό τρόπο η αντιστροφή της γνωστής ρήσης του Ρουσσώ περί φυλακών και σχολείων ώστε στο εξής να λέγεται  «Κλείνουμε Πανεπιστήμια  για να ανοίξουμε φυλακές»


Οργάνωση Μελών  ΣΥΡΙΖΑ Καρλοβάσου  Σάμου.
10 Σεπτεμβρίου 2021