7 Αυγούστου 2021

Τα "παράξενα" της δημοσκόπησης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου - Τι αναφέρει ο Άρης Χατζηκομνήνος




 Βολές εναντίον Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη, που θέτει σειρά ερωτημάτων/// Παρέμβαση-έκπληξη, την οποία προκάλεσαν οι επιλεκτικές διαρροές
Σοβαρές αιχμές – με μια παρέμβαση… «έκπληξη» – εναντίον του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, αφήνει με επιστολή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Άρης Χατζηκομνηνός, που αφορά τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια και αποτελέσματα της οποίας πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Με την επιστολή αυτή ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης “απασφαλίζει” ξανά, με αφορμή τις διαρροές οι οποίες διαμορφώνουν ένα συγκεκριμένο κλίμα, με δεδομένα που ενδεχομένως να μην ευσταθούν και τα οποία εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διεργασιών σε υψηλό επίπεδο.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Χατζηκομνηνός, πρόκειται για μια έρευνα η οποία ανατέθηκε από την Περιφέρεια (με απευθείας ανάθεση), έναντι ποσού 9.156 ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία, με αντικείμενο ζητήματα του προσφυγικού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ωστόσο κατέληξε να είναι έρευνα της δυναμικής του Περιφερειάρχη και άλλων πολιτικών προσώπων. Αποτελέσματα, τα οποία δεν ανακοινώθηκαν δημόσια, αλλά διέρρευσαν σε συγκεκριμένα μέσα, τα οποία έκαναν αναφορές σε αυτά.

«Οι αναφορές αυτές ουδεμία σχέση είχαν με το θέμα του μεταναστευτικού, αλλά αντίθετα αναλώθηκαν στην «καταγραφή της δυναμικής» της δικής σας αλλά και των άμεσων συνεργατών σας», αναφέρει στην επιστολή του, απευθυνόμενος στον κ. Μουτζούρη, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης και συμπληρώνει: «Το εκπληκτικό είναι ότι κατέγραψαν και την δυναμική του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου αλλά και του Κωνσταντίνου Αστυρακάκη!».

Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηκομνηνός, δεν γίνεται καμία αναφορά στο μεταναστευτικό, που υποτίθεται πως ήταν αντικείμενο της έρευνας, ενώ από τη στιγμή που το κόστος της έρευνας καλύφθηκε ή πρόκειται να καλυφθεί από την Περιφέρεια, θα έπρεπε να υπάρχει σχετική ενημέρωση από τον κ. Μουτζούρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Επιπλέον, υποστηρίζει πως αν δεν υπήρχε και η υποχρέωση ανάρτησης στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ίσως να μην μάθαινε κανείς ποτέ πως η συγκεκριμένη έρευνα προήλθε από τον Περιφερειάρχη.

 

Ερωτήματα

Με την παρέμβασή του αυτή, ο κ. Χατζηκομνηνός θέτει και μια σειρά ερωτημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ρωτά για την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης έρευνας την δεδομένη χρονική στιγμή για το προσφυγικό στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με το συγκεκριμένο κόστος, το ποιος καθόρισε τα ερωτήματά της και τι σχέση μπορεί να έχουν τα πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων είχαν συμπεριληφθεί στην έρευνα με το μεταναστευτικό και γιατί δεν διέρρευσαν αποτελέσματα και των άλλων νησιών και τυχόν άλλων στελεχών, που ελέγχθηκε η δυναμική τους. 

«Τα ερωτήματα αυτά είναι τα ελάχιστα και εύλογα, που θα έκανε και ο μέσος πολίτης», αναφέρει στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο κ. Χατζηκομνηνός, που δηλώνει επιφυλάξεις και για το αν μπορεί να κάνει καν η οποιαδήποτε Περιφέρεια μια έρευνα, που να θέτει ερωτήσεις για Δήμους. «Πρέπει ο κ. Περιφερειάρχης να αντιληφθεί ότι η Περιφέρεια δεν είναι σπίτι του για να κάνει ό,τι θέλει. Είναι σπίτι των πολιτών του Βορείου Αιγαίου. Εκείνος είναι απλά διαχειριστής του για 4μισι χρόνια», σημειώνει.

Αυτό που ζητά ο κ. Χατζηκομνηνός από τον κ. Μουτζούρη είναι να δώσει στη δημοσιότητα αυτούσια τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο και στα ΜΜΕ. «Θα τρίβετε τα μάτια σας!» μας αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως ο ίδιος έχει στην κατοχή του τα αποτελέσματά της, αλλά περιμένει τον Περιφερειάρχη να προχωρήσει εκείνος στη δημοσιοποίησή τους, όπως οφείλει.

 

Παρέμβαση-έκπληξη

Η συγκεκριμένη παρέμβαση του κ. Χατζηκομνηνού προκαλεί έκπληξη, όχι γιατί είναι η πρώτη στην οποία βάλλει επί της ουσίας εναντίον του Περιφερειάρχη, αλλά γιατί στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών, που γίνονται στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, θα περίμενε κανείς να τηρεί στάση αναμονής. Όπως έχουμε υπογραμμίσει, άλλωστε, πιεζόταν από το κόμμα να δώσει κι εκείνος τις ευλογίες του για τον «γάμο» μεταξύ των παρατάξεων Καλογήρου και Μουτζούρη, στη λογική και κάποιας αξιοποίησής του, ωστόσο φαίνεται πως η μεθοδευμένη διαρροή αποσπασματικών αποτελεσμάτων, που διέκρινε πως υπήρξε, και αφορούσε συγκεκριμένα πρόσωπα, με συγκεκριμένα ποσοστά τον ώθησε προς την παρέμβαση. 

Πόσο μάλλον, όταν αυτή η διαρροή διαμορφώνει και ένα γενικότερο κλίμα νικητών και προπορευόμενων στις δημοσκοπήσεις, με σκοπό την επιρροή των διεργασιών που συμβαίνουν αυτό το διάστημα. Με πρώτο παράδειγμα, τις “μεθοδεύσεις” της Νέας Δημοκρατίας για τη συνεργασία συμπολίτευσης και μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

πηγη: Τα ΝΕΑ της Λέσβου