5 Αυγούστου 2021

Δυνατά ξεκίνησε ο τουρισμός και τον Αύγουστο – Τι δείχνουν οι κρατήσεις



 Μετά τις καλές επιδόσεις που σημείωσε ο τουρισμός τον Ιούλιο, τόσο σε επίπεδο αφίξεων από το εξωτερικό, όσο και στο σκέλος των πληροτήτων –κάτι που αναπτέρωσε τις ελπίδες των επιχειρηματιών του χώρου για την εξέλιξη της φετινής σεζόν-, και ο Αύγουστος ξεκίνησε δυνατά και αναμένεται να πάει καλά.

Η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων στην “καρδιά” του καλοκαιριού, τον πιο κρίσιμο μήνα της τουριστικής περιόδου, είναι συνεχής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε 817 χιλιάδες, την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου σε 835 χιλιάδες και την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου σε 841 χιλιάδες. Σημειώνεται πως την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου είχαν προγραμματιστεί 593 χιλιάδες σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.

Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από τη Γερμανία, που για τον ελληνικό τουρισμό είναι η πολυτιμότερη δεξαμενή εσόδων και αφίξεων , με πάνω από 170 χιλιάδες προγραμματισμένες θέσεις ανά εβδομάδα τον Αύγουστο, από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Όσον αφορά τους προορισμούς, η ζήτηση είναι υψηλή για τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Κω, της Σαντορίνης, της Μυκόνου των Χανίων και της Ζακύνθου.
Χάρης Θεοχάρης στο Capital.gr: Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για τις αφίξεις του Αυγούστου
“Διαχρονικά, ο Αύγουστος ήταν ο μήνας-βαρόμετρο για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Για φέτος, με τις κρατήσεις να κυμαίνονται μέχρι στιγμής περίπου στο 60% όσων είχαμε το ίδιο χρονικό διάστημα το 2019 -μια χρονιά με επιδόσεις-ρεκόρ για τον τουρισμό στην Ελλάδα- θεωρώ ότι έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για τις αφίξεις του Αυγούστου” σχολιάζει στο Capital.gr ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

“Όμως, αν και η πανδημία έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα στον τουρισμό, στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως, η μόνη βεβαιότητα στην οποία μπορούμε να βασιζόμαστε είναι ο εμβολιασμός. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα το να φροντίσουμε για την υγειονομική θωράκιση του εαυτού μας και των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή” υπογραμμίζει.

“Πριν κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για αριθμό αφίξεων, προσδοκώμενα έσοδα από τον τουρισμό κ.λπ, θα πρέπει, ο καθένας από εμάς, να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στην ατομική και τη δημόσια υγεία. Ο εμβολιασμός είναι το διαβατήριό μας για την ελευθερία. Και γι’ αυτό ακριβώς είναι πλέον το πρωταρχικό καθήκον όλων μας” συμπληρώνει ο υπουργός Τουρισμού.

Τι περιμένουμε τον Αύγουστο
Οι πληροφορίες θέλουν τις πληρότητες τον Αύγουστο να κυμαίνονται πολύ υψηλά. Τον προηγούμενο μήνα, κατά μέσο όρο, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία έφτασαν το 70% στην επικράτεια, με μεγαλύτερα ποσοστά στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Εξάλλου φέτος όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι ανοικτές (όταν πέρσι λειτούργησαν έξι στις δέκα ξενοδοχεία σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος).

Αν τα έσοδα και τον Αύγουστο κινηθούν θετικά, δεν υπάρξει σοβαρή ανατροπή στο σκέλος της πανδημίας, και δεδομένων των καλών επιδόσεων του Ιουλίου, θεωρείται πως μπορούμε να ξεπεράσουμε το στόχο του 50% των εισπράξεων του 2019, που αποτελούσε το πρώτο σημαντικό “σκαλοπάτι” του τουριστικού κλάδου.

Ειδικότερα, πηγές από επιχειρηματίες του τουρισμού προβλέπουν πως εάν η σεζόν δεν λήξει πρόωρα λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών, μπορούμε φέτος να φτάσουμε στο 60% των εσόδων του 2019.

Υπενθυμίζεται πως το 2019, ο τουρισμός έφερε στο ταμείο 18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων. Ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό έφτασε τα 33 εκατ.

Στο 90% οι κρατήσεις στη Σαντορίνη
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Ηλιόπουλος λέει στο Capital.gr πως ο Ιούλιος πήγε πολύ καλά και ο Αύγουστος θα πάει ακόμη καλύτερα. Στη Σαντορίνη, οι κρατήσεις για το μήνα που διανύουμε φτάνουν το 90% και μένει να δούμε εάν τελικά θα υλοποιηθούν.

Όπως εξηγεί, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 προέβη σε προειδοποίηση κατά των ταξιδιών σε Ελλάδα ανεβάζοντάς την το επίπεδο στην “Κατηγορία 4: Πολύ υψηλό”. “Αυτό μπορεί να ανακόψει τη ροή κρατήσεων από τις ΗΠΑ, που είναι από τις σημαντικότερες ξένες αγορές για τον τουρισμό της Σαντορίνης” επισημαίνει ο κ. Ηλιόπουλος. “Αποφύγετε τα ταξίδια στην Ελλάδα. Αν πρέπει να ταξιδέψετε στην Ελλάδα, να έχετε εμβολιαστεί πλήρως” σημειώνεται στην προειδοποίηση.

Και το Ισραήλ όμως έβαλε την Ελλάδα – μαζί με τις ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και μερικές ακόμη χώρες – στη λίστα με τις χώρες για τις οποίες υπάρχει σοβαρή ταξιδιωτική προειδοποίηση, σύμφωνα με την Jerusalem Post, ύστερα από σύσταση του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Υψηλά οι πληρότητες σε όλη τη χώρα
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ)  Κωνσταντίνα Σβύνου σημειώνει πως τον Αύγουστο οι πληρότητες στην επικράτεια φτάνουν το 69% και στην Κω το 80%. Ο τουρισμός πάει καλά, υπογραμμίζει, όμως η κατάσταση είναι ρευστή και μπορεί να αλλάξει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Έρχονται και οδικώς
Εκτός όμως από τις αεροπορικές αφίξεις, μεγάλο είναι το νούμερο των τουριστών που προσέρχονται οδικώς στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων, από την αρχή της σεζόν έχουν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα οδικώς πάνω από 600 χιλιάδες Βαλκάνιοι τουρίστες, που προτιμούν κυρίως τη Χαλκιδική, αλλά και τα νησιά του Ιονίου.

Η εικόνα των εσόδων τον Ιούλιο
Κατά το ρεπορτάζ, τα έσοδα του Ιουλίου φέτος κυμάνθηκαν στο 70-75% των εσόδων του 2019. Τότε οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν φτάσει τα 3,645 δισ. ευρώ.

Με βάση την αυξημένη κινητικότητα που αναμένεται τον Αύγουστο, τα έσοδα εκτιμάται πως θα εξελιχθούν εξίσου ικανοποιητικά.

Tον Αύγουστο του 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,373 δισ. ευρώ, έναντι 4,104 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.Η μείωση το 2020 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019 ήταν 66,5%. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Αύγουστο του 2020 διαμορφώθηκε στα 1,807 εκατ. ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 73,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Πηγή capital.gr