16 Αυγούστου 2021

Συνεχίζεται το θετικό σερί του Αυγούστου σε αφίξεις και κρατήσεις – Πληρότητες στο 80% και αυτή την εβδομάδα

 

Πληρότητες που αγγίζουν μεσοσταθμικά το 80% καταγράφουν και αυτή την εβδομάδα οι τουριστικοί προορισμοί, με το θετικό σερί του Αυγούστου σε αφίξεις και κρατήσεις να συνεχίζεται.

Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού χώρου, μέχρι και τις 22 Αυγούστου οι περισσότερες μονάδες είναι fully booked, τόσο από ξένους, όσο και από Έλληνες τουρίστες, ενώ υπάρχει μια δυναμική κρατήσεων που διαρκεί τουλάχιστον μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Από τους φορείς του κλάδου υπάρχει ικανοποίηση για την εξέλιξη των ταξιδιωτικών μεγεθών αυτό το μήνα, ο οποίος εξελίχθηκε πολύ καλύτερα των αρχικών προσδοκιών, και για τις τουριστικές επιχειρήσεις αποτέλεσε τη “ρελάνς” προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες οικονομικές απώλειες που έχει αφήσει η πανδημία. Θεωρείται δε πως στο τέλος της σεζόν, εάν δεν υπάρξει ανατροπή στο υγειονομικό σκέλος, θα μπορέσουμε να φτάσουμε το στόχο του 50% των τουριστικών εσόδων του 2019 (18,2 δισ. ευρώ).

“Η πορεία του τουρισμού, από τον Ιούνιο έως σήμερα, εξελίσσεται σύμφωνα με το πλέον θετικό σενάριο. Βασικό μας μέλημα τώρα, πρέπει να είναι η συνέχιση λειτουργίας Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, αλλά και μετά. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τήρηση μέτρων και αύξηση των εμβολιασμών” σημείωνε σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.

Οι μέχρι τώρα επιδόσεις του Αυγούστου
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου. Ειδικότερα, το “Ελευθέριος Βενιζέλος” έχει τη δεύτερη μικρότερη πτώση όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019, της τάξης του 15%, τη στιγμή που μερικοί από τους πλέον νευραλγικούς κόμβους στην Ευρώπη, όπως τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Παρισιού και του Άμστερνταμ, κατέγραφαν “βουτιά” μεταξύ 28 και 37%.

Σύμφωνα επίσης με την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, μολονότι οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, στα δρομολόγια προς την Ελλάδα οι θέσεις είναι αυξημένες κατά 2%.

Σημειώνεται πως οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις  την εβδομάδα από 16 έως 22 Αυγούστου φτάνουν τις 841 χιλιάδες- ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fraport Greece, που διαχειρίζεται τα 14 μεγαλύτερα αεροδρόμια εκτός Αθήνας, στο επτάμηνο ο συνολικός αριθμός διακινηθέντων επιβατών διαμορφώθηκε σε 6.015.197 από 3.090.390 το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αντιστοιχώντας σε αύξηση 94,6%.

Πηγή capital.gr