28 Ιουνίου 2021

Τουρισμός – Διανυκτερεύσεις: Τρίτη χειρότερη θέση για την Ελλάδα



 Τα νέα για τον ελληνικό τουρισμό δεν είναι και τα καλύτερα δυνατά. Η μετάλλαξη Δέλτα, η απροθυμία Γερμανίας – Γαλλία να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., καθώς και το επί μακρόν μπλόκο από Βρετανία έχουν διατηρήσει την ασφυξία στη μεγαλύτερη πηγή εισροής ξένου συναλλαγματος στη χώρα.

Ενός τουρισμού, ο οποίος έχει υποστεί τα πάνδεινα τους τελευταίους μήνες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των τουριστικών ροών και των τουριστικών εσόδων.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα διατηρεί την 3η χειρότερη θέση ως προς τη μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων ξένων υπηκόων.

Ενδεικτικά, από τον Απρίλιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, η Ελλάδα εμφανίζει κάμψη της τάξης του 74%, πίσω μόνο από τη Μάλτα (-80%) και την Ισπανία (-78%), ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία (-70%) και η Ουγγαρία (-66%).



Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται κι από τα ευρύτερα στοιχεία για τον τουρισμό, τα οποία για το 2020 κατέδειξαν καθήλωση των αφίξεων και των εσόδων, στα επίπεδα του 20% – 25% σε σχέση με το 2019.

Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, οι διανυκτερεύσεις περιορίστηκαν κατά 61%, καθώς μειώθηκαν κατά 1,1 δισεκατομμύριο σε σχέση με το 12μηνο Απριλίου 2019 – Μαρτίου 2020.

Μάλιστα, πτώση κατεγράφη σ’ όλες τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ασχέτως αν σε κάποιες παρατηρήθηκε αύξηση του εγχώριου τουρισμού, , όπως για παράδειγμα στη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Ισλανδία και το Λίστεσταϊν.

Φυσικά, η αύξηση του εγχώριου τουρισμού δεν κατέστη ικανή να αμβλύνει αισθητά την ευρύτερη πτώση του τουριστικού προϊόντος τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο κυρίως σε επίπεδα εσόδων.

Πηγή moneyreview.gr