24 Ιουνίου 2021

Ερώτηση 36 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Όχι στον αποκλεισμό μικρών τουριστικών επιχειρήσεων από τις ενισχύσεις




 Όχι στον αποκλεισμό των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων από τις έκτακτες ενισχύσεις λένε με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων 36 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ν.Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς.

 

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων αποφάσισε να χορηγήσει μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ "για την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών καταλυμάτων ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα κατά την επαναλειτουργία τους,  μετά από σχεδόν ένα χρόνο που ήταν κλειστά λόγω των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας Covid-19". Ειδικότερα αποφασίστηκε 300 εκ. € να δοθούν σε μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις και 50 εκ. € σε μεγάλες.

 

Ωστόσο, το κριτήριο της απασχόλησης του «τουλάχιστον ενός εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης ή δυο εργαζομένων μερικής απασχόλησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021» αφήνει εκτός του προγράμματος τα μικρά τουριστικά καταλύματα, που, στην πλειοψηφία τους είναι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις με κατά μέσο όρο επτά έως δέκα δωμάτια και στις προαναφερθείσες ημερομηνίες ήταν κλειστά λόγω lockdown.

 

Έντονη είναι η αντίδραση και η δυσαρέσκεια της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), που αναφέρει ότι «το πρόγραμμα αποκλείει για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα πληττόμενων και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που κατά κύριο λόγω είναι οικογενειακές επιχειρήσεις εξαιτίας του κριτηρίου της απασχόλησης προσωπικού». Επιπλέον, η ΣΕΤΚΕ σημειώνει ότι μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων μικρών τουριστικών καταλυμάτων αποκλείστηκαν και από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότερες από αυτές τέθηκαν και εκτός των χρηματοδοτήσεων των Περιφερειών λόγω των υψηλών μορίων που απαιτούνταν. Επισημαίνεται δε, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μοιράζει χρήματα επιλεκτικά.

 

Προκειμένου να συμπεριληφθούν στο ανωτέρω Πρόγραμμα οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις η ΣΕΤΚΕ προτείνει να μην ισχύει το κριτήριο της απασχόλησης προσωπικού και επιπλέον το ποσό της ενίσχυσης να ανέρχεται στο 20% του κύκλου εργασιών για το 2019, αντί του 5% που προβλέπεται, προκειμένου το μέτρο να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

 

Οι 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αξιώνουν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα αυτά, ώστε να μην αποκλειστούν για ακόμα μια φορά από τις έκτακτες ενισχύσεις, οι μικρές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσε