21 Μαΐου 2021

«Ζητούμενο της νέας δομής, η μικρότερη όχληση για την τοπική κοινωνία»


 Η Task Force θέλει το καλό της Λέσβου! Πως και ξαφνικά την θυμήθηκε την πολύπαθη Λέσβοο! Ο Λογοθέτης λέει για καμία γόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά? Άραγε το πρόγραμμα helios το γνωρίζει ο Λογοθέτης ο Σάμιος? 

Το μόνο φυσικά που θέλουν είναι να γίνει η Υπερδομή και μετά....Μετά ως γνωστό , ουδέν λάθος αναγνωρίζεται..

«Η Task Force βρίσκεται εδώ για να δείξει στην Ελλάδα ότι η ΕΕ είναι στο πλευρό της» απάντησε στο «Ν» η εκπρόσωπος του θεσμού, Μπ. Γκμίντερ σε συνέντευξη Τύπου με τον ΓΓ υποδοχής, Μ. Λογοθέτη


«Η νέα δομή, όπως όλες οι νέες δομές αιτούντων άσυλο στα νησιά, έχουν σχεδιαστεί για να μην ενοχλούν τις τοπικές κοινωνίες, με κίνητρα, ώστε οι επωφελούμενοι να μένουν μέσα. Ζητούμενο είναι η νέα δομή να επιφέρει τη μικρότερη δυνατή όχληση» επεσήμαναν μεταξύ άλλων στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης, Μάνος Λογοθέτης με την επικεφαλής της Τask Force της ΕΕ, (σ.σ. ευρωπαϊκής ομάδας δράσης), Μπεάτε Γκμίντερ.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά τις επισκέψεις που έκαναν από κοινού κ.κ. Λογοθέτης, Γκμίντερ, στους δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, στο Λιμενικό Σώμα. Επίσης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και με τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη.


«Με τους ρυθμούς αποσυμφόρησης και τα όσα έχουν εξαγγελθεί, μπορεί η νέα δομή να μη χρησιμοποιηθεί, αλλά οι δομές πρέπει να υπάρχουν» τόνισε ο κ. Λογοθέτης. Από την πλευρά της η κ. Γκμίντερ επεσήμανε ότι επίκειται συνάντηση μέσα στον Ιούνιο αρχηγών κρατών- μελών της ΕΕ και της Τουρκίας για τον προγραμματισμό των επιστροφών και τις ροές στα νησιά. «Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να επιστραφούν και άνθρωποι που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας» δήλωσε η κ. Γκμίντερ.


«Η Task Force βρίσκεται εδώ για να δείξει στην Ελλάδα ότι η ΕΕ είναι στο πλευρό της» απάντησε σε σχετική ερώτηση του «Ν», αναφέροντας ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων δομών, καθώς και ότι η επιχορήγηση αυτή είναι διαφορετική από τα προγράμματα ανάπτυξης και τουρισμού του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι θα δοθούν πολλά χρήματα από την ΕΕ στην Ελλάδα και από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Ενώ δεν δίστασε να πει ότι και η Λέσβος πρέπει να αρχίσει να προωθεί τα προϊόντα της, να προβάλει τον τόπο και να ασχοληθεί με τον τουρισμό.


Ο κ. Λογοθέτης ανέφερε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη στον προσωρινό καταυλισμό του Καρά Τεπέ, ότι οι δομές κλείνουν η μία μετά την άλλη και ότι σε σχέση με όσα ακούγονται περί ενσωμάτωσης προσφύγων, δεν αφορούν την ένταξή τους και παραμονή τους στα νησιά.


Ως προς το χρονοδιάγραμμα της νέας δομής, έχουν δρομολογηθεί όλα, τόνισε και αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, υπογραμμίζοντας ότι η δομή θα είναι ελεγχόμενη, όπως είναι στον Καρά Τεπέ σήμερα, και ότι θα υπάρχει μεγάλος κλειστός χώρος κράτησης εντός της δομής.


Η κ. Γκμίντερ ανέφερε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος ως προς τις συνθήκες στον Καρά Τεπέ και ότι η νέα δομή θα είναι ακόμα καλύτερη, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ελεγχόμενη με σεβασμό στην τοπική κοινωνία.

https://www.stonisi.gr/