11 Μαΐου 2021

Βαριά εκτεθειμένος ο κ. Υπουργός από τα δυσάρεστα γεγονότα στην ΒΙΑΛ




 Επιμένει ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου κ Νότης Μηταράκης  να δίνει ελλιπή στοιχεία ενημέρωσης σχετικά με τον  εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
Ο υπουργός σε μία μακροσκελή ανακοίνωση σχετικά με τα περιστατικά που συνέβησαν στη ΒΙΑΛ  τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα το θάνατο δύο προσφύγων μεταναστών και τη γέννα γυναίκας  καταμεσής του δρόμου  έξω από την ΒΙΑΛ,  προσπαθεί να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και να μεταφέρει τις ευθύνες.

Ο υπουργός ανακοινώνει  το θάνατο και  δεύτερου  με τέτοιο τρόπο που από λίγο ως πολύ του καταλογίζει  την ευθύνη που πέθανε παρόλο που όπως λέει ήταν γνωστό το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του.

Επήσεις καταλογίζει στα ΜΜΕ σκοπιμότητα ως προς τις αιτίες θανάτου του 28 Σομαλού και του οποίου το νεκρό σώμα κατασπάραζαν τα ποντίκια επί 12 ώρες μετά τον θάνατο του. 

«Τι ποιο φυσικό … να τον φάνε τα ποντίκια… »  λέει…  ο διοικητής της ΒΙΑΛ  και για αυτόν τον άνθρωπο που κάνει το νησί διεθνώς ρεζίλι ο Υπουργός μετανάστευσης δεν βρήκε να πει την παραμικρή λέξη. 

(Ξανά ρεζίλι…) 
Όσο και να προσπαθεί να αποπροσανατολίζει ο Υπουργός Μετανάστευσης  τα πρόσφατα περιστατικά επιβάλλουν σοβαρές και επί της ουσίας απαντήσεις όπως :

Γιατί αυτοί οι άνθρωποι βρισκόταν εγκλωβισμένοι στη Χίο;  
Ποιο το ιστορικό της παραμονής τους στο νησί;  
Γιατί δεν υπάρχει η αποσυμφόρηση και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ από την στιγμή που έχουν περάσει 15 μήνες χωρίς νέες αφίξεις; 
Πόσες αντίστοιχες περιπτώσεις εγκλωβισμού  αναγνωρισμένων προσφύγων υπάρχουν στο νησί; 
Πόσοι και για πόσο διάστημα μη δικαιούχοι προστασίας παραμένουν εγκλωβισμένοι  στο νησί; 
Γιατί ο Υπουργός επιχειρεί το κλείσιμο των δομών στην Ενδοχώρα και την μεταφορά των διαμενόντων σε αυτές,  στα νησιά  το επόμενο διάστημα ;  
και τις απαντήσεις αυτές θα τις δώσει τελικά  ο κ. Μηταράκης όσο και να προσπαθεί να τις αποφύγει (!)  

Η πολιτική εγκλωβισμού στα νησιά που έχει επιβάλει ο κ. Μηταράκης έχει πλέον πλήρως αποκαλυφθεί καθώς έχει αποκαλυφθεί και η ανικανότητα με την οποία προσπαθεί να διχάσει την τοπική κοινωνία προκειμένου να καλύψει τα αδιέξοδα του. 

Γιατί πραγματικά πρόκειται  για ανικανότητα σε υπερθετικό βαθμό (!) όταν,  αφού έχει προηγηθεί επίταξη 650 στρεμμάτων, ξυλοφόρτωμα στους συμπατριώτες και ψηφοφόρους σου, άρον άρον υποχώρηση και  χωρίς συγγνώμη, υπόσχεση για πλήρη αποσυμφόρηση και κλείσιμο της ΒΙΑΛ μέχρι το Πάσχα και την οποία δεν πραγματοποιείς, στην συνέχεια πας και δεσμεύεις έκταση η οποία τελικά δεν είναι δική σου, και όχι μόνο αυτό, αλλά την δείχνεις και σε ευρωπαία επίτροπο  για να πάρεις χρηματοδότηση (!) τότε τι άλλο μπορεί να υποθέσει κανείς από  το ότι,  η  ανικανότητα είναι δεδομένη και άλλη λογική εξήγηση δεν υπάρχει.  

Άλλωστε ότι αυτήν την στιγμή μετά από 16 μήνες αφότου ανέλαβε υπουργός ο κ. Μηταράκης έχει καταφέρει, αφενός να έχει εξοργίσει και να έχει απέναντι του το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και αφετέρου η υπόθεση της «διαχείρισης προσφυγικού» στη Χίο  να βρίσκεται  στο απόλυτο μηδέν (0), αποτελεί την πλέον τρανή απόδειξη.  

Η ανακοίνωση του Υπουργού :
Σομαλή πρόσφυγας, η οποία διέμενε σε διαμέρισμα της πόλης της Χίου στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA, γέννησε σήμερα το πρωί έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ της Χίου.

Τόσο η ίδια όσο και το μωρό βρίσκονται στο νοσοκομείο της Χίου και είναι καλά στην υγεία τους.

Η 25χρονη, παρακολουθούνταν συστηματικά από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στις 27 Απριλίου 2021, οι γιατροί του ΕΟΔΥ την ενημέρωσαν ότι η ημέρα του τοκετού πλησίαζε και σε περίπτωση που θα παρουσιάζονταν οι πόνοι των συσπάσεων θα έπρεπε – εφόσον διέμενε και στην πόλη της Χίου – να πάει κατευθείαν στο νοσοκομείο που βρίσκεται στην πόλη. Το επόμενο ραντεβού της το είχαν κλείσει για την 05η Μαΐου 2021, αλλά εκείνη δεν πήγε.

Σήμερα το πρωί έφτασε έξω από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με ταξί, όταν πλέον είχαν αρχίσει οι πόνοι των συσπάσεων.

Άμεσα, βγήκαν οι μαίες του ΚΥΤ, τη βοήθησαν να γεννήσει το έκτο μωρό της, χωρίς προβλήματα, ενώ μετά μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο.

Η 25χρονη Σομαλή είχε μεταφερθεί από το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ σε διαμέρισμα στην πόλη της Χίου στις 24 Νοεμβρίου 2020, ενώ άλλες 64 εγκυμονούσες, έχουν μεταφερθεί από το ξεκίνημα του 2021, σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA στην ηπειρωτική χώρα.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη κληθεί να δώσει εξηγήσεις η ΜΚΟ “ΑΡΣΙΣ”, η οποία έχει υπό την εποπτεία της το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε η 25χρονη Σομαλή, ενώ ήταν και είναι υπεύθυνη για τη φροντίδα της, την οποία, από τα γεγονότα προκύπτει ότι δεν παρείχε επιμελώς.

Επίσης, η διοίκηση του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ θα ενημερώσει αναλυτικά ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου το οποίο αναχώρησε για τη Χίο αναφορικά με τους δύο θανάτους που έλαβαν χώρα από παθολογικά αίτια.

Υπενθυμίζεται ότι ο 28χρονος Σομαλός πέθανε από εισρόφηση (έπειτα από μέθη) και όχι από δάγκωμα ποντικών όπως γράφεται και λέγεται τις τελευταίες ημέρες σε μία εμφανή και καταδικαστέα προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και εκμετάλλευσης του θανάτου του, ενώ ο 51χρονος Ιρακινός πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ ήταν γνωστό στο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ότι έπασχε από στεφανιαία νόσο.

 https://indanews.gr/