21 Μαΐου 2021

Βόζεμπεργκ: Η Τουρκία των παράνομων ενεργειών δεν έχει θέση στο τραπέζι του διαλόγου

 

Παρέμβαση Βόζεμπεργκ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοιβοβουλίου

Για ουσιώδη οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε όλους τους τομείς έκανε λόγο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, μέλος της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, στην παρέμβασή της με αφορμή την ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση στην Τουρκία.

Η έκθεση υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και καλεί την Ένωση να αναστείλει τον ενταξιακό διάλογο με την Τουρκία, στηλιτεύοντας τις μονομερείς ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης σε βάρος της ΕΕ και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να δημιουργήσει μια περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αντίθετα δυναμιτίζει κάθε καλόπιστη προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου.

 

Μάλιστα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαρακτήρισε ως μονόδρομο την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρή στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και να εκφράζει με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του στις πολιτικές επεκτατισμού και ακραίας επιθετικότητας που εφαρμόζει σταθερά η Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξαντλήσει κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων, για να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία των παράνομων ενεργειών δεν έχει θέση στο τραπέζι του διαλόγου.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

 

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είναι αντιφατικό και άκρως προσβλητικό να εξακολουθούμε να χαρακτηρίζουμε την ετήσια έκθεση για την Τουρκία ως έκθεση προόδου. Πρόκειται για ένα κείμενο που διαπιστώνει πέραν πάσης αμφιβολίας και χωρίς υπερβολές τη σημαντική οπισθοδρόμηση της χώρας σε όλους τους τομείς, γεγονός που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει πλέον να λάβει σοβαρά υπόψη της. Η Τουρκία δεν κάνει καμία προσπάθεια να δημιουργήσει μια περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Οι διαχρονικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, οι καθημερινές απειλές Ερντογάν προς την Ένωση, η προκλητική αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, η διαρκής καταστρατήγηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων

των γυναικών συνθέτουν την εικόνα μιας χώρας αλλά κυρίως μιας κυβέρνησης με συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, που σκόπιμα περιφρονεί και δυναμιτίζει κάθε καλόπιστη προσπάθεια εποικοδομητικού διαλόγου.

 

Η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία είναι μονόδρομος. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να τηρεί αυστηρή στάση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και να εκφράζει με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή του στις πολιτικές επεκτατισμού και ακραίας επιθετικότητας που σταθερά εφαρμόζει η Τουρκία του Προέδρου Ερντογάν. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει θεσμικά να εξαντλήσει κάθε μέσο που διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων, για να καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία των παράνομων ενεργειών δεν έχει θέση στο τραπέζι του διαλόγου». Πηγή:www.dimokratiki.gr