26 Μαΐου 2021

Εμβόλια και παρενέργειες: Το κενό που αναζητούν οι επιστήμονες για να εξηγήσουν τις θρομβώσεις

 

Ενώ οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού προχωρούν, οι ανησυχίες για τις παρενέργειες φουντώνουν. Την ίδια ώρα, η επιστημονική κοινότητα ακόμα αναζητεί γιατί το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson προκαλούν θρομβωτικό-θρομβωπενικό σύνδρομο. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των εμβολιασμών που σημειώνεται τέτοιο σύνδρομο.
Από τη μία πλευρά ο φονικός κορονοϊός και από την άλλη η ανθρωπότητα, με τον εμβολιασμό να αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα.


Τα εμβόλια που ήρθαν να προσφέρουν τη λύτρωση προκαλούν -όπως όλα τα εμβόλια- ορισμένες ήπιες παρενέργειες οι οποίες είναι συνηθισμένες και απόλυτα αναμενόμενες για την επιστημονική κοινότητα, όπως πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στο χέρι, ατονία και κόπωση.
Στις πιο σοβαρές παρενέργειες είναι η αναφυλακτική αντίδραση όπου ο εμβολιασμένος μπορεί να υποστεί αναπνευστική δυσκολία, υπέρταση, οίδημα, να πρηστεί το πίσω μέρος της γλώσσας του και να οδηγηθεί σε θάνατο κάτι που έχει καταγραφεί με το εμβόλιο της Pfizer καθώς και με άλλα εμβόλια για διάφορες ασθένειες.
Όμως για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, καταγράφονται μετά από εμβόλιο, περιστατικά θρομβωτικού-θρομβωπενικού συνδρόμου και συγκεκριμένα με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.
Γιατί προκαλούνται παρενέργειες από τα εμβόλια
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Γιατί τα εμβόλια του κορονοϊού -όπως και εμβόλια για άλλες ασθένειες- προκαλούν παρενέργειες;

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας, μιλώντας για το θέμα στο Sputnik, ανέφερε ότι παρενέργειες υπάρχουν γιατί το εμβόλιο «διεγείρει την ανοσιακή απάντηση, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα».
«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα το οποίο αντιδρά στην εισβολή οτιδήποτε ξένου στον οργανισμό. Το εμβόλιο είναι ένα ξένο σώμα οπότε αντιδρά το ανοσοποιητικό» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο είδη ανοσίας, η φυσική και η επίκτητη: «Η επίκτητη είναι αυτό που προσπαθείς να κάνεις με το εμβόλιο. Δηλαδή να οδηγήσεις τον οργανισμό να παράξει αντισώματα τα οποία αναγνωρίζουν, δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τον ιό. Υπάρχει και η φυσική ανοσία η οποία έρχεται πριν την επίκτητη. Οι παρενέργειες όπως πόνος στο χέρι, πυρετός κ.λπ. συμβαίνουν γιατί η είσοδος του εμβολίου που είναι ξένο σώμα στον οργανισμό προκαλεί αυτό που λέμε "φυσική ανοσιακή απάντηση"».
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στον «Ευαγγελισμό» - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.05.2021
Ελλάδα
Θρόμβωση: Αυτά είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα - Ποιοι πρέπει να προσέξουν πριν το εμβόλιο
14 Μαΐου, 07:05
Αναφυλακτική αντίδραση
Αναφερθείς στις πιο σοβαρές παρενέργειες, ο καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ στάθηκε στην αναφυλακτική αντίδραση, η οποία είναι σπάνια, έχει σημειωθεί σε διάφορα εμβόλια και στην περίπτωση του κορονοϊού, «υπήρξαν περιστατικά με τη Pfizer».
Η συγκεκριμένη παρενέργεια προκαλείται από υπερβολική αντίδραση του οργανισμού και συνδέεται με κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου.
«Η αναφυλακτική αντίδραση είναι κατά κάποιο τρόπο η φυσική ανοσιακή απάντηση η οποία βγαίνει εκτός ελέγχου. Ορισμένοι οργανισμοί αντιδρούν πολύ υπερβολικά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο οργανισμός ακόμα και να πεθάνει. Η αναφυλακτική αντίδραση έχει μια σειρά από έντονα συμπτώματα όπως αναπνευστική δυσκολία, υπόταση, οίδημα, ερέθισμα - δηλαδή κοκκινίζει το πρόσωπο, πρήζεται το πίσω μέρος της γλώσσας και ο άνθρωπος δεν μπορεί να πάρει ανάσα και πεθαίνει. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οργανισμός μας είναι ευαισθητοποιημένος σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου και συμβαίνει -λίγο πολύ- με όλα τα εμβόλια σε πολύ μικρή συχνότητα όμως. Όλα τα εμβόλια έχουν μια πιθανότητα, δηλαδή μία στο εκατομμύριο, ο εμβολιασμένος να πάθει αναφυλακτική αντίδραση, η οποία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο κ. Γούλας και πρόσθεσε ότι για τον λόγο αυτό δίνεται η οδηγία στους εμβολιασμένους για «αναμονή για 15 λεπτά εντός του εμβολιαστικού κέντρου».
Τι συμβαίνει με τις θρομβώσεις
Στα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson παρατηρήθηκε «κάτι καινούριο» όπως είπε ο κ. Γούλας αναφερόμενος στο θρομβωτικό-θρομβωπενικό σύνδρομο.
«Εδώ έχουμε δημιουργία θρόμβων και μάλιστα οι περισσότεροι απ' αυτούς εμφανίζονται στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου, ενώ ταυτόχρονα έχεις και πολύ χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Να πούμε ωστόσο ότι η συχνότητα που εμφανίζεται αυτό το σύνδρομο είναι πάρα πολύ χαμηλή» ανέφερε.
Ωστόσο, η εμφάνιση του συγκεκριμένου συνδρόμου αποτελεί μια έκπληξη για την επιστημονική κοινότητα αφού όπως είπε ο κ. Γούλας «είναι η πρώτη φορά που το συναντάμε σε εμβόλιο».

https://sputniknews.gr/