13 Μαΐου 2021

Επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας για την επίλυση ζητημάτων ακτοπλοϊκών δρομολογίων της Ικαρίας



 Προς: Yπουργό  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη 


Κοιν: 1.Blue Star Ferries                                        

 2.Βουλευτή Σάμου κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη


                     Θέμα: Επίλυση ζητημάτων ακτοπλοϊκών δρομολογίων θερινής περιόδου 2021.


Αξιότιμε Κ. Υπουργέ,


   δια της παρούσης επιστολής εκφράζουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την απόγνωση του συνόλου του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των κατοίκων του νησιού μας, καθώς ένα μήνα πριν την έναρξη της θερινής περιόδου και ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί εκ μέρους των επισκεπτών έντονο ενδιαφέρον για προγραμματισμό των διακοπών τους στο νησί μας, το Υπουργείο δεν έχει λάβει υπόψη τα περσινά καταστροφικά και δυσφημιστικά για το τουριστικό προϊόν της Ικαρίας αποτελέσματα.


    Η πραγματοποίηση ακτοπλοϊκών δρομολογίων κατά την προηγούμενη θερινή περίοδο σε μεταμεσονύκτιες ώρες γύρισε τον τουρισμό στο νησί μας πολλά χρόνια πίσω κι επέφερε σημαντική οικονομική δυσπραγία στο μέρος του πληθυσμού της Ικαρίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού, αναχαιτίζοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη του νησιού στο σύνολό του. Παρόλ’ αυτά κι ενώ για τη φετινή τουριστική σεζόν διαφαίνονται περισσότερο ευοίωνες προοπτικές, εξακολουθούν και φέτος να μην υπάρχουν ανοιχτά πλάνα κρατήσεων παρόμοιων του 2019 των εγκριθέντων από το Υπουργείο δρομολογίων. 


    Επιπρόσθετα, η άμεση επανεξέταση των πρωτοκόλλων και η αποκατάσταση της ουσιαστικής αδικίας που συντελείται εις βάρος της ακτοπλοΐας καθίσταται επιτακτική, καθώς η ισχύουσα  πληρότητα στα αεροπλάνα είναι 100% χωρίς προαπαιτούμενο rapid test την ίδια στιγμή όπου στα πλοία ζητείται rapid test με την επιτρεπόμενη πληρότητα να ανέρχεται στο 50%, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο τόσο των συμβατικών πλοίων όσο και των ταχύπλοων και με τραγικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον τουρισμό ιδιαίτερα των μικρών νησιών που δεν εξυπηρετούνται με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Είναι σημαντικό πως η όποια καθυστέρηση στην απελευθέρωση τωνακτοπλοικών πρωτοκόλλων θα ωθήσει τους πιθανούς επισκέπτες προκειμένου να προγραμματίσουν τις διακοπές τους σε επιλογές όπως η ηπειρωτική Ελλάδα ή η κράτηση εισητηρίων για το εξωτερικό.


    Για όλους αυτούς τους λόγους, απαιτούμε το άμεσο άνοιγμα των πλάνων των δρομολογίων που έχουν ανακοινωθεί για τα λιμάνια του νησιού μας στα πρότυπα αυτών του 2019, αφού μόνο έτσι θα καταφέρουμε όλοι μαζί να  να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον που μας αξίζει.


 


Με εκτίμηση,


O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑΣ


 


H EΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΙΝΩΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΚΤΟΠΟΛΟΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 

To: ‘Α’ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ’; ‘Β’ Υπαρχηγός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ’; ‘ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ Αλέξανδρος (Ξ.Ε.Ε.) ‘; ‘ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ – ΜΙΧΑΛΑΚΕΛΗΣ Παύλος, Γενική Διεύθυνση ΓΓΑΙΝΠ’; ‘Γενική Γραμματέας ΑΙ. & Ν.Π’; ‘Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων ‘; ‘ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ Βασιλική (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους/ ΥΔΕ Νομαρχίας Πειραιά)’; ‘ΔΑΜΟΥΛΑΚΗΣ Γεράσιμος (Κ.Ε.Δ.Ε.) ‘; ‘Διευθυντής Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών’; ‘Διευθυντής Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας ‘; ‘Διευθυντής Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας ‘; ‘Διευθυντής Κλάδου (Β) Ναυτιλίας ‘; ‘Διευθυντής Κλάδου (Γ) Ελέγχου Πλοίων ‘; ‘ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ Πιπίνα (Υπουργείο Τουρισμού) ‘; ‘ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ Θεολόγος (Π.Σ.Ν.Π.&Ε.Χ.Λ.)’; ‘ΚΑΜΠΑΚΗΣ Βασίλειος (Ομοσπονδία Ναυτικών Πρακτόρων Ελλάδας) ‘; ‘ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ Ελευθέριος (Ε.Δ.Μ.Ν.) ‘; ‘ΛΕΓΑΤΟΣ Παντελεήμων, (Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών) ‘; ‘ΛΥΜΒΑΙΟΣ Ιωάννης (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία)’; ‘ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ (Ε.Ο.Τ.) ‘; ‘ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ Κωνσταντίνος (Ελληνική. Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας’; ‘ΠΑΝΑΓΟΣ Ανδρέας (Π.Ε.Ν.Π.Α.)’; ‘ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Σπυρίδωνας (Σ.Ε.Ε.Ν. Πλοίων Διεθνών Πλόων) ‘; ‘ΡΟΥΣΣΟΣ Ιωάννης (Κ.Ε.Ε.Ε.)’; ‘ΣΑΚΕΛΛΗΣ Μιχαήλ (Σ.Ε.Ε.Ν. Πλοίων Ακτοπλοΐας) ‘; ‘ΣΚΟΥΛΙΚΙΔΗΣ Πέτρος (Π.Σ.Χ.Ε.Μ.) ‘; ‘ΤΖΙΛΙΔΗΣ Λύσανδρος («ΗΑΤΤΑ») ‘; ‘ΤΣΑΓΚΑΡΗΣ Παράσχος (Ε.Π.Π.Ε.) ‘; ‘ΤΣΑΚΩΝΑΣ Γεώργιος (Ν.Ε.Ε.)’; ‘ΤΣΟΥΚΑΛΑ Βασιλική (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος)’; ‘ΧΑΛΑΣ Ιωάννης (Π.Ν.Ο.) ‘; ‘ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ Γεώργιος (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος)’

https://www.ikariaki.gr/