20 Μαΐου 2021

Επίκαιρη ερώτηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή για την εξαίρεση ισχύος της πατέντας των εμβολίων



 Επίκαιρη ερώτηση για την εξαίρεση ισχύος του καθεστώτος της «πατέντας» των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην κατατεθείσα ερώτηση, ο κ. Π. Κουρουμπλής υπογραμμίζει ότι «η πανδημία έχει ήδη κοστίσει τις ζωές σε περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι μάχονται, για να κρατηθούν στη ζωή. Οι συνέπειες θα είναι ασύλληπτες εάν δεν υπάρξουν άμεσα μέριμνες παράλληλου εμβολιασμού των λαών όλων των χωρών, ζήτημα το οποίο θέτουν και εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με την επικεφαλής του να σημειώνει ότι, οι χώρες και οι κυβερνήσεις πρέπει να ξεπεράσουν τον υγειονομικό προστατευτισμό, διότι μόνο έτσι θα ξεπεραστεί η πανδημία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι «στη Διεθνή Εμπορική Συμφωνία για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον Τομέα του Εμπορίου (TRIPs) του ΠΟΕ και την μετέπειτα αναθεώρησή της με τη Διακήρυξη της Doha, προβλέπονται εξαιρέσεις που επιτρέπουν σε όλα τα κράτη-μέλη του ΠΟΕ να ξεπεράσουν τον σκόπελο προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων, σε ειδικές συνθήκες. Ταυτόχρονα, προβλέπεται, οι χώρες του ΠΟΕ που δεν έχουν τη δυνατότητα παρασκευής γενόσημων υποκατάστατων για δαπανηρά κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φάρμακα, να επιτυγχάνουν εισαγωγές από χώρες ικανές και πρόθυμες να τις βοηθήσουν, χωρίς παρέμβαση από τους κατόχους της ευρεσιτεχνίας».

Ο κ. Κουρουμπλής σημειώνει, ότι η πρόσφατη πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης, δια της επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, που τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης ισχύος της «πατέντας» για τα εμβόλια κατά του Covid-19, αποτελεί ιστορική τομή στο μέχρι σήμερα ισχύον άβατο καθεστώς εμπορικής πολιτικής των πολυεθνικών του φαρμάκου. Η ιστορική αυτή στροφή, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο εμβολιασμός όλων των ανθρώπων της γης, αποτελεί μήνυμα προς τις ηγεσίες και των άλλων χωρών να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Εν συνεχεία, αναφέρει ότι «οι ευρωπαϊκές Δημοκρατίες, λόγω του ιστορικού και πολιτιστικού τους παρελθόντος και παρόντος, οφείλουν με δικές τους πρωτοβουλίες, να αναδείξουν μια τέτοια αναγκαιότητα. Το αμφιλεγόμενο επιχείρημα των πολυεθνικών του φαρμάκου περί μη άρσης του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας και δη σε περιόδους κρίσεων, δύναται να αντιμετωπιστεί και με πολιτικό και με νομικό τρόπο, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες στις οποίες κατά καιρούς προβαίνουν τα κράτη ενισχύοντας τις έρευνες των
 
πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και άλλων ινστιτούτων, αξιοποιούνται κυρίως από τις πολυεθνικές του φαρμάκου, οι οποίες έτσι αποκομίζουν σημαντικά οφέλη». Υπογραμμίζει δε, ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να υποστηριχθεί η εξαίρεση ισχύος της «πατέντας» των εμβολίων, ζήτημα για το οποίο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρώιμα ανέλαβε πολιτικές πρωτοβουλίες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί για την εξαίρεσης ισχύος της «πατέντας» των εμβολίων, στο πλαίσιο συμμετοχής της Ελλάδας στον ΠΟΕ, ποια είναι η θέση της Ελλάδας και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

αναλυτικά εδώ