20 Μαΐου 2021

Ξεχείλωσε η δομή στην Λέσβο, πώς τα 245 στρέμ. του Μηταράκη έγιναν τελικά 415



 Την μέθοδο της μισής αλήθειας, που ως γνωστόν ισοδυναμεί με ένα ψέμα, μετήλθε χθες Τρίτη 18 Μαΐου 2021, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ανακοινώνοντας ότι η νέα δομή στην Λέσβο, στην θέση Βάστρια (Πλάτη) θα κατασκευαστεί «σε ωφέλιμη έκταση 245 στρεμμάτων».

Έκανε δε και σύγκριση με την υφιστάμενη στο Καρά Τεπέ, θριαμβολογώντας ότι «η ωφέλιμη έκταση της εγκατάστασης θα είναι σημαντικά μικρότερη (-18%) του σημερινού προσωρινού ΚΥΤ Μαυροβουνίου (300 στρέμματα)». 

Σήμερα, όμως, Τετάρτη 19 Μαΐου 2021, που ήρθε ο λογαριασμός (κυριολεκτικά) αποδεικνύεται ότι ο κ. Μηταράκης επιχείρησε να παραπλανήσει και τα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία της Λέσβου.

Συγκεκριμένα, στην σημερινή απόφαση που υπογράφει η υπηρεσιακή γραμματέας κα Φωτεινή Κουλούρη για την μίσθωση των γεωτεμαχίων από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες τους, 13 συνολικά, προκύπτει ότι η συνολική έκταση είναι πλέον των 415 στρεμμάτων.

Το μηνιαίο μίσθωμα που θα καταβάλλει το υπουργείο μέχρι το έτος 2025 ανέρχεται σε 150 ευρώ το στρέμμα, ήτοι συνολικά 62.250 ευρώ τον μήνα.

Από την χθεσινή υπουργική απόφαση χωροθέτησης της νέας δομής προκύπτει, όντως, η αναφερόμενη έκταση των 415, 429 στεμμάτων, πλην – όμως – το ΦΕΚ δημοσιεύθηκε πολύ αργότερα από την ανακοίνωση του κ. Μηταράκη, ο ίδιος δε τεχνηέντως απέκρυψε την συνολική έκταση, περιοριζόμενος στην «ωφέλιμη έκταση».

Ενδεχομένως, να ισχυρισθεί ότι η υπόλοιπη έκταση θα χρησιμοποιηθεί «για τη διάνοιξη οδών προκειμένου να διασφαλιστεί η επικοινωνία της δομής με το οδικό δίκτυο και να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των φιλοξενουμένων στη δομή», όπως αναφέρει η απόφαση χωροθέτησης, αλλά αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Η απόφαση για την μίσθωση των 415 στρεμμάτων


https://astraparis.gr/