13 Μαΐου 2021

Είναι εφικτό; Ακτοπλοϊκή σύνδεση Βόλου με Χίο, Μυτιλήνη μετά από 2 δεκαετίες

 

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου με την προοπτική για ακτοπλοϊκή προσέγγιση της Χίου και της Λέσβου με κομβικά σημεία στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού μεταφορών και επικοινωνιών κ. Νίκος Νύκτας και κατόπιν επιθυμίας του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής κ. Πλακιωτάκη στις 14 Απριλίου 2021 για την  ακτοπλοϊκή σύνδεση ΒΟΛΟΣ-ΣΙΓΡΙ-ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ-ΚΑΣΤΕΛΛΙ.

Η ανταπόκριση του Υπουργείου ήταν άμεση, καθώς με επιστολή του στις 29 Απριλίου 2021 – Αριθ. Πρωτ.: 2253.2-8/ 31178 /21 ......

καλεί πλοιοκτήτες/πλοιοκτήτριες εταιρείες, για εκδήλωση ενδιαφέροντος προς σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας διάρκειας ενός (01) έως πέντε (05) ετών, για την αποκλειστική εξυπηρέτηση της παραπάνω δρομολογιακής γραμμής ανάμεσα σε 122 άλλες γραμμές. Στην θέση ν. 15 αναφέρεται η γραμμή του λιμένα Βόλου με τον λιμένα των Μεστών Χίου και ενδιάμεσο σταθμό τον λιμένα του Σιγρίου Λέσβου και εν συνεχεία με το Καστέλλι Χανίων που προέκρινε το ΣΑΣ ( Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) για την επόμενη περίοδο με τρία (03) δρομολόγια την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου από 01.11.2021 μέχρι και 31.10.2022. Η αρχή έγινε και μένει να δούμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες στην επόμενη φάση που λήγει την προσεχή Παρασκευή 14/05/2021. Εφόσον δεν υπάρξει ενδιαφέρον το ΣΑΣ θα μπορεί να την επιδότηση, ως άγονη.

Η γραμμή αυτή ανοίγει γέφυρες πνοής και ανάπτυξης του τουρισμού στα ακριτικά μας νησιά Χίο και Λέσβο με την Μαγνησία την Θεσσαλία και κατ’ επέκταση με την Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη και πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική πρωτοβουλία. Η συγκεκριμένη γραμμή έχει να πραγματοποιηθεί από την δεκαετία του ’90 με τα πλοία Άγιος Ραφαήλ και Ταξιάρχης. Η Περιφερειακή Αρχή έχει την θέληση να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών για σύνδεση με περισσότερους προορισμούς της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Μετά την προσφάτως επιτυχημένη σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, πρόκειται για μία ακόμα θετική εξέλιξη για την περιοχή μας, καθώς, αφενός, παρέχεται κατά την τρέχουσα φάση η ευχέρεια -με την κινητροδότηση της πενταετίας- για να ενταχθεί κάποια εκ των ακτοπλοϊκών εταιρειών στην κομβική γραμμή αυτή, και, αφετέρου, διαμορφώνονται οι συνθήκες στην επόμενη φάση -και σε περίπτωση που δεν ευδοκιμήσει η πρόσκληση για κάποια από τις γραμμές αυτές- να επιδοτηθεί, ως άγονη, κάποια από τις προτεινόμενες γραμμές.

ΦΩΤΟ: e-thessalia.gr
https://www.chiosin.gr/