Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Ελληνες ξενοδόχοι σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού όσον αφορά τη δυνατότητα να φέρει μια γρήγορη ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού.
Και αυτό διότι, όπως εξηγούν, η υιοθέτησή του από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σημαίνει αυτόματα και υιοθέτησή του από τα κράτη-μέλη, που διατηρούν το δικαίωμα να το κάνουν δεκτό με όποια επιπρόσθετα μέτρα αυτά αποφασίσουν, όπως ξεκαθαρίζει το ανακοινωθέν της Επιτροπής.
Επιπλέον, το πραγματικό πρόβλημα, σημειώνουν, είναι πως έχει καθυστερήσει σημαντικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων διαθεσιμότητας εμβολίων.
Περαιτέρω αβεβαιότητα προσθέτει και το γεγονός ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η εξειδίκευση των μέτρων σε εθνικό επίπεδο θα χρειαστούν χρόνο και έτσι δεν θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για τους δυνητικούς Ευρωπαίους ταξιδιώτες αναφορικά με το τι ισχύει σε κάθε χώρα πριν από τον Μάιο. Ετσι όμως θα χαθεί ο Μάιος, όπως και πέρυσι, περιορίζοντας τη διαθέσιμη χρονική περίοδο δραστηριοποίησης της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας.
Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι, αν και αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών η αποδοχή ταξιδιωτών με πιστοποιητικά εμβολίων από τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα, επί της ουσίας αποθαρρύνεται η ξεκάθαρη πανευρωπαϊκή συμπερίληψή τους. Συνεπώς είναι αναγκαία, εκτιμά η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ξενοδόχων, η τάχιστη σύναψη διμερών συμφωνιών, όπως με το Ισραήλ και με βασικές χώρες από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα, για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Ουκρανία. Επίσης επισημαίνεται πως το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό δεν λύνει το πρόβλημα του αποκλεισμού της αμερικανικής αγοράς, που, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να παραμείνει εκτός σεζόν, αφού κεντρική πολιτική της Ουάσιγκτον είναι, τουλάχιστον προσώρας, η αποτροπή των διεθνών ταξιδιών.
Τα διαγνωστικά τεστ
Ζήτημα εγείρεται και σχετικά με το κόστος των διαγνωστικών τεστ (που πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει και αναρρώσει), καθώς, όπως αναφέρουν στην «Κ» Ελληνες ξενοδόχοι, ήδη οι μεγάλοι tour operators ζητούν, στην καλύτερη περίπτωση, επιμερισμό του κόστους διενέργειάς τους, κάτι που επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος εκατέρωθεν. Οσον αφορά δε τους μεμονωμένους ταξιδιώτες, η ανάληψη του κόστους διαγνωστικών τεστ για μια οικογένεια, τόσο κατά την αναχώρησή της όσο και κατά την επιστροφή της, κρίνεται ως σημαντικότατο αντικίνητρο.
Ετι περαιτέρω, υπάρχει ανησυχία πως, όπως και πέρυσι, κάποιες χώρες θα προσπαθήσουν να στρέψουν τους πολίτες τους στον εσωτερικό τουρισμό προκειμένου να αποτρέψουν την εξαγωγή κεφαλαίων, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί στην επιβολή μέτρων (όπως έστω και περιορισμένης καραντίνας) για όσους επιστρέφουν στις χώρες τους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, δήλωσε ότι «το πιστοποιητικό ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα», αλλά, όσον αφορά τη φετινή σεζόν, σημείωσε ότι «έχοντας χάσει το πρώτο τρίμηνο, που είναι το τρίμηνο των κρατήσεων, έχουμε τον Απρίλιο εκτός σεζόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Και απ’ ό,τι φαίνεται, παρότι τέθηκε μια ημερομηνία από την κυβέρνηση για την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου –αν όχι ολόκληρος ο μήνας– θα είναι επίσης και αυτός εκτός σεζόν». «Αρα ουσιαστικά», συνέχισε, «μιλάμε για το τι θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι ξεκινήσαμε Ιούλιο, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να ξεκαθαριστούν τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν. Γιατί αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει, για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019, απομακρύνεται πάρα πολύ».
Πηγή: kathimerini.gr