28 Μαρτίου 2021

Ανοιχτή Επιστολή στην Γιόχανσεν

 

Αξιότιμη κ. Γιοχάνσεν,

Η πρόσφατη επίσκεψή σας και μελών τού επιτελείου σας στα νησιά μας μάς ανησυχεί ιδιαίτερα. Το νέο υπό ψήφιση Σύμφωνο Μετανάστευσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δημιουργεί εντονότατους προβληματισμούς. Παραθέτουμε ορισμένους:
θίγονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα των ακριτικών νησιών τού Αιγαίου με τίς «γκρίζες ζώνες» εισόδου μεταναστών -
 διευκολύνονται και θεσμοθετούνται παράνομες μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από την Τουρκία


 Δυσκολεύονται και αμφισβητούνται εθνικές υπηρεσίες τού Λιμενικού,  τού Ναυτικού, των Υπουργείων Μετανάστευσης, Εσωτερικών και Προστασίας τού Πολίτη, ενώ  προσφέρεται ταυτόχρονα νομική κάλυψη και οικονομική ενίσχυση σέ ΜΚΟ διαφόρων εθνοτήτων (τής Τουρκικής συγκαταλεγομένης!) για την θαλάσσια διάσωση, ταυτοποίηση και παροχή ασύλου σέ μετανάστες
 Επιβαρύνονται υπέρμετρα οι χώρες τής Ευρωπαϊκής Μεσογείου και θεσμοθετούνται πλεονεκτήματα για τίς χώρες τής Ευρωπαϊκής ενδοχώρας και τού Βορρά, επιφορτίζοντας τίς πρώτες (και ιδιαίτερα την Ελλάδα!) με αυξανόμενες και ανεξέλεγκτες διαχρονικές ροές μεταναστών, προβλέποντας μάλιστα την μακροχρόνια ένταξή τους στην ελληνική επικράτεια μέ πρώτη, πολύμηνη εγκατάσταση στα νησιά τού Αιγαίου
 Καταλύονται οι ιστορικές παραδόσεις, ο αιγαιοπελαγίτικος τρόπος  ζωής και η κοινωνική ανεξαρτησία των νησιώτικων πληθυσμών μας και τούς επιβάλλεται (ενάντια στή θέλησή τους και με κριτήρια πού αρμόζουν μόνο σέ μεγαλοαστικές, κοσμοπολιτικές, πολυπληθείς πόλεις τής ΕΕ) να ενστερνιστούν οικονομικά καί κοινωνικἀ  ¨πλεονεκτήματα¨ πού τούς οδηγούν στην αποξένωση και στην εγκατάλειψη των πατρογονικών πατρίδων τους.

Κυρία Επίτροπε,
Έχετε μέχρι στιγμής αρνηθεί τρείς αιτήσεις μας για συνάντηση και έκθεση των απόψεών μας, είτε σέ ένα από τα νησιά πού θά επισκεφτείται , είτε στην ΕΕ αντιπροσωπεία στην Αθήνα. Αποφεύγετε τον διάλογο με εμάς  τούς νησιώτες και την ουσιαστική πληροφόρηση. Προτιμάτε την γραφειοκρατική αντιμετώπιση και την επιφανειακή, οικονομοτεχνική διεκπεραίωση θεμάτων πού αφορούν τίς ζωτικές ανάγκες καί παραδοσιακούς τρόπους ζωής μας.

Επανερχόμεθα με την ανοιχτή αυτή επιστολή στα αιτήματά μας γιά συνάντηση και ενημέρωσή σας χωρίς την μεσολάβηση πολιτικών και γραφειοκρατικών παραγόντων οι οποίοι, όπως είναι πλέον γενικά γνωστό και παραδεκτό, δεν αντιπροσωπεύουν τούς πληθυσμούς των νησιών μας αλλά τίς απρόσωπες αποφάσεις των Βρυξελών. Σας εκφράζουμε απερίφραστα την έντονη ανησυχία μας για την αρνητική, καταπιεστική πολιτική τής ΕΕ απέναντι στα νησιά μας και για την έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας πού επιδεικνύετε.

Διατελούμε με εκτίμηση,

Θανάσης Ψούνος – Λέσβος
Μιχάλης Μόσχος – Χίος
Γιάννης Βέττας - Σάμος